Konserwanty żywności

Konserwanty dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania. Większość z tych chemicznych dodatków ma pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczy rozwijające się bakterie, które powodują zatrucie organizmu. Dlatego niedodawanie ich do żywności jest praktycznie niemożliwe. Możemy jednak indywidualnie ograniczyć spożywanie takich produktów, ponieważ w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia.

Polecane wideo:

Rodzaje konserwantów żywności

Wśród najczęściej stosowanych substancji dodatkowych w żywności można wymienić:

  • Barwniki syntetyczne – znajdują się w marmoladach, żelach, gumach do żucia, powłokach tabletek. Mogą wywołać różne reakcje alergiczne, np. pokrzywkę, duszności. Błękit ubrylantowany, oznaczony symbolem E 133, dodawany do warzyw konserwowych może być szkodliwy dla osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego i inne schorzenia układu pokarmowego.
  • Konserwanty – czyli np. E 210 (kwas benzoesowy), który może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz powodować wysypki. Znaleźć go można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych.
  • Substancje zakwaszające – m. in. kwas octowy (E 260), który znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach, jest źle tolerowany u osób o wrażliwym żołądku. Chlorki potasu (E 508), wapnia (E 509) i magnezu (E 511) są dodawane do przypraw i niewskazane dla osób, które mają chore nerki czy wątrobę. W dużych ilościach działają na organizm przeczyszczająco.
  • Preparaty zastępujące cukier – w tym np. spartan (E 951) i sacharyna (E 954) niewskazane dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym.

Konserwanty żywności wywołujące alergię

Konserwanty mogą być powodem alergii pokarmowej. Choroby alergiczne spowodowane sztucznymi barwnikami oraz przeciwutleniaczami obecnie zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Pod względem częstości występowania zajmują one piąte miejsce, zaraz po takich chorobach, jak choroby nowotworowe, serca, układu oddechowego i AIDS.

Do przykładowych związków chemicznych znajdujących się w produktach spożywczych, wywołujących alergię, należą:

  • Tartrazyna (E102) – występuje ona w:

  • warzywach konserwowych,

  • napojach i zupach w proszku,
  • galaretkach,
  • dżemach,
  • likierach owocowych,
  • kaszach,
  • musztardzie.

  • Barwniki – najczęściej występują w:

  • likierach,

  • winach,
  • ikrze rybiej,
  • cukierkach owocowych,
  • budyniach.

  • Benzoesan – znajdziemy go w:

  • napojach gazowanych,

  • majonezie,
  • marynatach,
  • konserwach warzywnych,
  • sałatkach.

  • Benzoesan sodu (E211) – występuje w następujących produktach:

  • napojach gazowanych,

  • majonezie,
  • ketchupie,
  • serze,
  • marynacie,
  • konserwach owocowych i warzywnych,
  • sałatkach.

  • Benzoesan potasu (E212) – występuje w:

  • napojach bezalkoholowych aromatyzowanych,

  • musztardzie,
  • przetworach z krewetek,
  • margarynie.

  • Ester kwasu p-hydroksybenzoesowego – znajduje się w :

  • suszonych przetworach mięsnych,

  • wytworach cukierniczych z wyjątkiem czekolady,
  • żywności dietetycznej.

  • Bifenyl – występuje w owocach cytrusowych.

  • Słodziki – aspartam - występuje w:

  • produktach light,

  • kakao rozpuszczalnym,
  • kawie rozpuszczalnej,
  • multiwitaminie,
  • słodzikach,
  • gumach do żucia,
  • drinkach,
  • lekach.

Aby uchronić się przed reakcjami alergicznymi, należy unikać mrożonek i konserw jarzynowych. Obiady przygotowywać samemu, a nie korzystać z barów szybkiej obsługi. Jednak najlepiej, abyśmy unikali wysoko przetworzonej żywności.

Komentarze (4)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Barwniki i konserwanty
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta

werakiss • ostatni post 2 tygodnie temu

1
Artykuły Barwniki i konserwanty
Barwniki i konserwanty

Nie każde "E" to twój wróg

Nie każde "E" to twój wróg Odtwórz wideo

. Pod tym symbolem mogą się jednak kryć także nieszkodliwe związki, jak np. naturalne barwniki lub przeciwutleniacze. Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.

Barwniki i konserwanty

Uwaga na fosforany w żywności

Uwaga na fosforany w żywności Odtwórz wideo

Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach...

Barwniki i konserwanty

Związki mutagenne i kancerogenne w żywności

Zwyczajowo spożywane produkty spożywcze poza dostarczaniem składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju naszego organizmu mogą być również niestety źródłem związków charakteryzujących się właściwościami mutagennymi i rakotwórczymi. Główną...

Barwniki i konserwanty

Szkodliwe barwniki

Szkodliwe barwniki

Sztuczne dodatki przedłużają trwałość i poprawiają estetykę produktu, niestety ich wpływ na zdrowie jest szkodliwy.

Barwniki i konserwanty

7 faktów na temat syropu glukozowo-fruktozowego

7 faktów na temat syropu glukozowo-fruktozowego

Otyłość Badania amerykańskich naukowców potwierdziły, że długotrwałe stosowanie syropu glukozowo-fruktozowego zwiększa przyrost masy ciała. Dowodem na to jest eksperyment na szczurach, którym przez około pół roku podawano produkty, w których znajdowała...

Barwniki i konserwanty

Szkodliwe dodatki do żywności

Szkodliwe dodatki do żywności

się ich uniknąć. Trzeba się więc dowiedzieć, co kryje się pod tajemniczą nazwą E. Dodatki do żywności E Dodatki do żywności E dzielimy na: barwniki (...) żywności, kompozycje zapachowo-smakowe, związki przedłużające trwałość produktu...

Barwniki i konserwanty

Zdrowy konserwant?

Wiele mówi się na temat szkodliwości środków używanych w przechowywaniu pokarmów. Według niektórych osób konserwanty mogą prowadzić do wzrostu ilości

Barwniki i konserwanty

Konserwanty E

Konserwanty to substancje przedłużające trwałość żywności, zapobiegając namnażaniu się drobnoustrojów. Jednakże wiele substancji konserwujących (...) zakwaszającym i odkwaszającym * Czy ta znana dieta do skuteczny sposób na odkwaszenie...