Szkodliwe dodatki do żywności

Dodatki do żywności są wszechobecne. Na szczęście świadome kupowanie staje się coraz częstsze. Czytamy etykiety, porównujemy składy, aby wybrać zdrową żywność. I słusznie. Odstraszają nas niekończące się listy z E i skomplikowane nazwy dodatków. Jednak czy naprawdę są one niebezpieczne? Nie da się ich uniknąć. Trzeba się więc dowiedzieć, co kryje się pod tajemniczą nazwą E.

Dodatki do żywności E

Dodatki do żywności E dzielimy na:

Polecane wideo:

  • barwniki żywności,
  • kompozycje zapachowo-smakowe,
  • związki przedłużające trwałość produktu – konserwanty, stabilizatory, przeciwutleniacze,
  • emulgatory, środki spulchniające, zagęstniki.

Skomplikowane nazwy dodatków do żywności wcale nie oznaczają, że w tych produktach jest sama „chemia”. Wiele z nich mimo swojej dziwnej nazwy powstało w naturalny sposób. Przykład? Skrobia modyfikowana. Brzmi niezdrowo. Czasami producenci umieszczają na opakowaniu E 1422, czyli właśnie skrobię. Używana jest do produkcji pasztetów sojowych, paprykarzy. Jest naturalną pochodną skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Źle brzmiące „modyfikowana” mówi o sposobie produkcji, a nie o modyfikacji genetycznej. Skrobia modyfikowana może być z powodzeniem zjadana przy diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz przez wszystkich, którzy preferują zdrowe odżywianie. Inne E brzmią równie niebezpiecznie. Jednak nie należy się ich bać. E 160 to karotenoidy z marchewki, E 100 to kurkumina, czyli naturalny barwnik z kurkumy, E 400 to kwas alginowy z naturalnych alg.

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu, czyli E 621, wzbudza niepewność. Stosowany jest, by wzmacniać smak i zapach produktów. Powoduje upodabnianie ich smaku. Jak powstaje? Najpierw hodowane są bakterie, z których otrzymuje się kwas glutaminowy. Z niego powstaje glutaminian sodu. Jest on niezdrowy, jednak można go spotkać w wielu produktach. Jeśli mamy możliwość uniknięcia jedzenia go, to zróbmy tak. Jeśli nie, to nie dajmy się zwariować. Producenci nie mogą go dodawać w dowolnych ilościach. Jest to ściśle określone, tzw. dopuszczalne dzienne pobranie. Jest to taka ilość, która spożywana przez całe życie codziennie nie powinna powodować skutków ubocznych. Przeciętnie, człowiek z kraju wysoko uprzemysłowionego w ciągu roku zjada około 2 kilogramów dodatków do żywności.

W świecie konsumpcyjnym, dzięki coraz większej świadomości konsumentów, zauważa się modę na zdrową żywność, czyli bez dodatków do żywności. Wielu producentów podąża tym tropem. Dlatego, stojąc przed sklepową półką, warto poświęcić chwilę i poczytać, co nam fundują. Szczególnie powinny to zrobić przyszłe i obecne mamy dla siebie i swoich dzieci. Benzoesan sodu, czyli E 211 może wywoływać silne reakcje alergiczne, więc warto go unikać. Podobnie drażniący jest sorbinian potasu, czyli E 202. Jest to środek silnie konserwujący i wywołujący reakcję alergiczną.

Dodatki do żywności są dodawane w ściśle określony prawnie sposób. W Polsce określa to Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 27 grudnia 2000 roku. Wykazuje ono dopuszczalne dodatki do żywności. Jednak nie mamy jeszcze powszechnie szanowanej instytucji, która dokładnie sprawdzałaby produkcję tego rodzaju żywności.

Komentarze (12)
~Marcin Zawadzki
~Marcin Zawadzki ponad rok temu

Zapraszam na bloga foodkillers.pl Wiele z obecnych przekonań to mity a inne substancje na prawdę są groźne. Staram się publikować informacje o najnowszych i starszych zapomnianych badaniach w w.w. temacie.

Odpowiedz
~Green
~Green ponad rok temu

Skrobia to skrobia, nie ważne czy modyfikowana czy naturalna (w warzywach, owocach). To nie jest jedzenie ani dodatek dla ludzi (co najwyżej, można świnie na ubój tuczyć). Chyba, że ktoś chce pęcznieć w nieskończoność, to życzę smacznego!

Odpowiedz
~Asiulka
~Asiulka ponad rok temu

Jeszcze ktoś łaskawie mógłby napisać o tym gdzie tego rodzaju produktów unikać. Ja ostatnio mocno dałam się oszukać w Almie. Chciałam kupić produkty, które widziałam na reklamie. Niby zdrowe i w ogóle. Przy kasie przeczytałam etykiety i ostatecznie odłożyłam musli i kilka innych rzeczy na półkę.

Odpowiedz
~leonacia
~leonacia ponad rok temu

Trują nas na każdym kroku. Żółcień pomarańczowa jest takim samym wypełniaczem jak trutka na robale a można ją znaleźć nawet w syropach dla 3latków!! Myślę, że po pierwsze trzeba czytać etykiety i unikać produktów z żółcienią a po drugie wymusić na odpowiednich ludziach wprowadzenie zmian w prawie.

Odpowiedz
~Kasia
~Kasia ponad rok temu

"E 400 to kwas alginowy z naturalnych alg", nie do końca jest zdrowy, bo nie powinny go spożywać kobiety w ciąży (E 400 kwas alginowy Występowanie: dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów; Działanie: obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie, niebezpieczny dla kobiet w ciąży."")

Odpowiedz
~a...a
~a...a ponad rok temu

@~Leo: Dzieki. To dlatego Amerykanie są tak otyli i nie mogą schudnąć, a "specjaliści" od żywienia "biją na alarm"! Jakie to fałszywe. "Oni" udają, że nie wiedzą, jak działają te ich "dodatki"! Wmawiają Amerykanom, że to przez ten siedzący tryb życia! Cudne!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Barwniki i konserwanty
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta

werakiss • ostatni post 2 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Barwniki i konserwanty
Barwniki i konserwanty

Nie każde "E" to twój wróg

Nie każde "E" to twój wróg Odtwórz wideo

. Pod tym symbolem mogą się jednak kryć także nieszkodliwe związki, jak np. naturalne barwniki lub przeciwutleniacze. Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.

Barwniki i konserwanty

Uwaga na fosforany w żywności

Uwaga na fosforany w żywności Odtwórz wideo

Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach...

Barwniki i konserwanty

Związki mutagenne i kancerogenne w żywności

Zwyczajowo spożywane produkty spożywcze poza dostarczaniem składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju naszego organizmu mogą być również niestety źródłem związków charakteryzujących się właściwościami mutagennymi i rakotwórczymi. Główną...

Barwniki i konserwanty

Szkodliwe barwniki

Szkodliwe barwniki

Sztuczne dodatki przedłużają trwałość i poprawiają estetykę produktu, niestety ich wpływ na zdrowie jest szkodliwy.

Barwniki i konserwanty

7 faktów na temat syropu glukozowo-fruktozowego

7 faktów na temat syropu glukozowo-fruktozowego

Otyłość Badania amerykańskich naukowców potwierdziły, że długotrwałe stosowanie syropu glukozowo-fruktozowego zwiększa przyrost masy ciała. Dowodem na to jest eksperyment na szczurach, którym przez około pół roku podawano produkty, w których znajdowała...

Barwniki i konserwanty

Zdrowy konserwant?

Wiele mówi się na temat szkodliwości środków używanych w przechowywaniu pokarmów. Według niektórych osób konserwanty mogą prowadzić do wzrostu ilości

Barwniki i konserwanty

Konserwanty E

Konserwanty to substancje przedłużające trwałość żywności, zapobiegając namnażaniu się drobnoustrojów. Jednakże wiele substancji konserwujących (...) zakwaszającym i odkwaszającym * Czy ta znana dieta do skuteczny sposób na odkwaszenie...

Barwniki i konserwanty

Konserwanty żywności

Konserwanty żywności

Konserwanty dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania (...) są szkodliwe dla zdrowia. Rodzaje konserwantów żywności Wśród najczęściej stosowanych...