Glutaminian monosodowy - charakterystyka, występowanie, szkodliwość

Glutaminian monosodowy, znany jako glutaminian sodu, MSG lub E621, jest stosowany jako substancja wzmacniająca smak w wielu rodzajach produktów spożywczych. Kwas glutaminowy nadaje żywności charakterystyczny smak, zwany „umami”, który został określony przez naukowców jako piąty podstawowy smak obok słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Glutaminian monosodowy jest głównym składnikiem białek i jest obecny w większości naturalnych produktów spożywczych, takich jak mięso, drób, owoce morza, warzywa i mleko.

Polecane wideo:

Glutaminian monosodowy - charakterystyka

Glutaminian monosodowy to sól jednosodowa kwasu glutaminowego. E621 to substancja wzmacniająca smak danego produktu spożywczego. Przyprawa ta była znana już w kuchni Dalekiego Wschodu, zwłaszcza w Japonii. Obecnie glutaminian monosodowy uzyskiwany jest syntetycznie. Jest najczęściej używany jako dodatek do żywności w celu poprawienia walorów smakowo-zapachowych. Zawiera kilka razy mniej sodu od chlorku sodowego, czyli soli kuchennej.

Glutaminian monosodowy nadaje potrawom charakterystyczny smak, zwany „umami”. Naturalnie glutaminian sodu występuje w formie związanej z białkiem – w mięsie, rybach, produktach zbożowych i warzywach, a w postaci wolnej – w mleku, ziemniakach, pomidorach, serach i sosie sojowym. Ponadto nawet mózg produkuje tę substancję z glukozy i aminokwasów. Bowiem glutaminian monosodowy w układzie nerwowym pełni funkcję neuroprzekaźnika.

Glutaminian monosodowy - występowanie

Poza występowaniem w formie naturalnej, glutaminian monosodowy może być celowo dodawany do żywności. Często jest stosowany do zup, sosów, chipsów i produktów spożywczych typu przekąski. Wiele azjatyckich potraw posiada charakterystyczny smak glutaminianu monosodowego, który pochodzi zarówno z sosów sojowych lub rybnych, jak również jest specjalnie dodawany jako środek wzmacniający smak. W kuchni włoskiej glutaminian pochodzący z sera oraz pomidorów nadaje potrawom wyjątkową smakowitość.

Glutaminian monosodowy wydobywa oryginalny smak potrawy i sprawia, że jest bardziej apetyczna. Znajduje się w produktach przetworzonych. Zazwyczaj są to gorące kubki, chińskie zupki, sosy instant, zupy w proszku, gotowe dania w słoikach, chińskie sosy sojowe, rybne, magii, a także gotowe mieszanki przypraw, jak np. kebab, gyros, do gulaszu, pizzy, flaków itd. Zalecenia Unii Europejskiej nakazują umieszczać na opakowaniach produktów informacje o zawartości E621. Jest to cenna informacja dla niewielkiej liczby osób uczulonych na tę substancję.

Glutaminian monosodowy - szkodliwość

Glutaminian monosodowy nie jest klasyfikowany jako substancja szkodliwa i jest zalegalizowany w Unii Europejskiej pod nazwą kodową E621. Jednak konserwanty żywności są uznawane za przyczynę tzw. syndromu chińskiej restauracji. Lekarze uważają, że glutaminian monosodowy może powodować alergię i objawy uczuleniowe, jak np. pieczenie warg i podrażnienie spojówek. Objawy wyżej wymienione występują zazwyczaj u osób podatnych na takie informacje i którzy są święcie przekonani, że E621 ich uczula. Bardzo mało osób ma stwierdzoną alergię na glutaminian monosodowy.

Dawniej nasze babcie nie potrzebowały dodatków do żywności. Wiele produktów przechowywano w tzw. lodowniach, czyli wykopanych w ziemi piwnicach wyłożonych lodem. Dziś nie wyobrażamy sobie życia bez konserwantów. Podnoszą one barwę tradycyjnego jedzenia, dodają smaku i zapachu. Z pewnością dzieci powinny unikać produktów zawierających benzoesan sodu. Organizacje ekologiczne apelują o wnikliwe badanie szkodliwych dodatków do żywności. Szkodliwy może okazać się również naturalny produkt, jeśli będzie nadużywany. Może przecież powodować alergię. Czy jest złoty środek na dobieranie dodatków do żywności? Oczywiście, że tak. Należy odżywiać się z umiarem.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Barwniki i konserwanty
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Barwniki i konserwanty
Barwniki i konserwanty

Szkodliwe barwniki

Szkodliwe barwniki

Sztuczne dodatki przedłużają trwałość i poprawiają estetykę produktu, niestety ich wpływ na zdrowie jest szkodliwy.

Barwniki i konserwanty

Szkodliwe dodatki do żywności

Szkodliwe dodatki do żywności

się ich uniknąć. Trzeba się więc dowiedzieć, co kryje się pod tajemniczą nazwą E. Dodatki do żywności E Dodatki do żywności E dzielimy na: barwniki (...) żywności, kompozycje zapachowo-smakowe, związki przedłużające trwałość produktu...

Barwniki i konserwanty

Zdrowy konserwant?

Wiele mówi się na temat szkodliwości środków używanych w przechowywaniu pokarmów. Według niektórych osób konserwanty mogą prowadzić do wzrostu ilości

Barwniki i konserwanty

Uwaga na fosforany w żywności

Uwaga na fosforany w żywności Odtwórz wideo

Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach...

Barwniki i konserwanty

Nie każde "E" to twój wróg

Nie każde "E" to twój wróg Odtwórz wideo

. Pod tym symbolem mogą się jednak kryć także nieszkodliwe związki, jak np. naturalne barwniki lub przeciwutleniacze. Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.

Barwniki i konserwanty

7 faktów na temat syropu glukozowo-fruktozowego

7 faktów na temat syropu glukozowo-fruktozowego

Otyłość Badania amerykańskich naukowców potwierdziły, że długotrwałe stosowanie syropu glukozowo-fruktozowego zwiększa przyrost masy ciała. Dowodem na to jest eksperyment na szczurach, którym przez około pół roku podawano produkty, w których znajdowała...

Barwniki i konserwanty

Związki mutagenne i kancerogenne w żywności

Zwyczajowo spożywane produkty spożywcze poza dostarczaniem składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju naszego organizmu mogą być również niestety źródłem związków charakteryzujących się właściwościami mutagennymi i rakotwórczymi. Główną...

Barwniki i konserwanty

Konserwanty żywności

Konserwanty żywności

Konserwanty dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania (...) są szkodliwe dla zdrowia. Rodzaje konserwantów żywności Wśród najczęściej stosowanych...