Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Glutaminian sodu - charakterystyka, występowanie, szkodliwość

Avatar placeholder
12.04.2021 10:28
Glutaminian sodu - charakterystyka, występowanie, szkodliwość
Glutaminian sodu - charakterystyka, występowanie, szkodliwość

Glutaminian monosodowy, znany jako glutaminian sodu, MSG lub E621, jest stosowany jako substancja wzmacniająca smak w wielu rodzajach produktów spożywczych. Kwas glutaminowy nadaje żywności charakterystyczny smak, zwany „umami”, który został określony przez naukowców jako piąty podstawowy smak obok słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Glutaminian sodu jest głównym składnikiem białek i jest obecny w większości naturalnych produktów spożywczych, takich jak mięso, drób, owoce morza, warzywa i mleko.

spis treści

1. Co to jest glutaminian sodu

Glutaminian sodu to sól jednosodowa kwasu glutaminowego. E621 to substancja wzmacniająca smak danego produktu spożywczego. Przyprawa ta była znana już w kuchni Dalekiego Wschodu, zwłaszcza w Japonii. Obecnie glutaminian sodu uzyskiwany jest syntetycznie. Jest najczęściej używany jako dodatek do żywności w celu poprawienia walorów smakowo-zapachowych. Zawiera kilka razy mniej sodu od chlorku sodowego, czyli soli kuchennej.

Glutaminian monosodowy nadaje potrawom charakterystyczny smak, zwany „umami”. Naturalnie glutaminian sodu występuje w formie związanej z białkiem – w mięsie, rybach, produktach zbożowych i warzywach, a w postaci wolnej – w mleku, ziemniakach, pomidorach, serach i sosie sojowym. Ponadto nawet mózg produkuje tę substancję z glukozy i aminokwasów. Bowiem glutaminian sodu w układzie nerwowym pełni funkcję neuroprzekaźnika.

Produkty z wysoką zawartością sodu
Produkty z wysoką zawartością sodu [9 zdjęć]

Biały chleb ma złą reputację ze względu na to, czego nie ma – błonnika i protein, nie zapominajmy jednak

zobacz galerię
Zobacz film: "Czym jest tak naprawdę glutaminian sodu?"

2. Występowanie glutaminianu sodu

Poza występowaniem w formie naturalnej, glutaminian sodu może być celowo dodawany do żywności. Często jest stosowany do zup, sosów, chipsów i produktów spożywczych typu przekąski. Wiele azjatyckich potraw posiada charakterystyczny smak glutaminianu sodu, który pochodzi zarówno z sosów sojowych lub rybnych, jak również jest specjalnie dodawany jako środek wzmacniający smak. W kuchni włoskiej glutaminian sodu pochodzący z sera oraz pomidorów nadaje potrawom wyjątkową smakowitość.

Glutaminian sodu wydobywa oryginalny smak potrawy i sprawia, że jest bardziej apetyczna. Znajduje się w produktach przetworzonych. Zazwyczaj są to gorące kubki, chińskie zupki, sosy instant, zupy w proszku, gotowe dania w słoikach, chińskie sosy sojowe, rybne, magii, a także gotowe mieszanki przypraw, jak np. kebab, gyros, do gulaszu, pizzy, flaków itd. Zalecenia Unii Europejskiej nakazują umieszczać na opakowaniach produktów informacje o zawartości E621. Jest to cenna informacja dla niewielkiej liczby osób uczulonych na tę substancję.

3. Szkodliwość konserwantów

Glutaminian monosodowy nie jest klasyfikowany jako substancja szkodliwa i jest zalegalizowany w Unii Europejskiej pod nazwą kodową E621. Jednak konserwanty żywności są uznawane za przyczynę tzw. syndromu chińskiej restauracji. Lekarze uważają, że glutaminian sodu może powodować alergię i objawy uczuleniowe jak np. pieczenie warg i podrażnienie spojówek. Objawy wyżej wymienione występują zazwyczaj u osób podatnych na takie informacje i którzy są święcie przekonani, że E621 ich uczula. Bardzo mało osób ma stwierdzoną alergię na glutaminian sodu.

Dawniej nasze babcie nie potrzebowały dodatków do żywności. Wiele produktów przechowywano w tzw. lodowniach, czyli wykopanych w ziemi piwnicach wyłożonych lodem. Dziś nie wyobrażamy sobie życia bez konserwantów. Podnoszą one barwę tradycyjnego jedzenia, dodają smaku i zapachu.

Z pewnością dzieci powinny unikać produktów zawierających benzoesan sodu. Organizacje ekologiczne apelują o wnikliwe badanie szkodliwych dodatków do żywności. Szkodliwy może okazać się również naturalny produkt, jeśli będzie nadużywany. Może przecież powodować alergię. Czy jest złoty środek na dobieranie dodatków do żywności? Oczywiście, że tak. Należy odżywiać się z umiarem.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze