Leczenie jedzeniem

Żywność w kulturze Wschodu była już od tysięcy lat uznawana za najlepsze lekarstwo na wszelkie choroby i dolegliwości. Również Hipokrates mówił: Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością. Dlatego dzisiaj stało się tak popularne leczenie przez jedzenie.

Naturalne składniki mają wiele zalet. Przede wszystkim pomagają leczyć przeróżne schorzenia, są zdrowsze od leków, ponieważ nie wywołują skutków ubocznych i nie uzależniają. Żywność naturalna jest smaczna i zdrowa.

Produkty spożywcze o właściwościach leczniczych

Zdrowa żywność funkcjonalna
Zdrowa żywność funkcjonalna Badania potwierdziły, że żywność funkcjonalna obniża ryzyko zachorowania...

Do najpopularniejszych produktów pochodzenia roślinnego, stosowanych w profilaktyce i leczeniu chorób, należą: czosnek, cebula, cytryny, grejpfruty, pomidory, żurawina, aronia, aloes, oleje roślinne oraz zielona herbata.

Czosnek stosuje się w przypadku infekcji oraz profilaktycznie. Regularne spożywanie czosnku wzmacnia odporność organizmu, może również obniżać stężenie lipidów we krwi. Działa przeciwbakteryjnie oraz ma właściwości przeciwmiażdżycowe (obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu). Dodatkowo stosuje się go na obrzęki, stłuczenia, kurzajki, świerzb oraz bóle reumatyczne. Cebule czosnku zawierają olejki eteryczne, w których znajdują się witaminy z grupy B, witamina C oraz związki siarki. Aby zneutralizować zapach czosnku, poleca się dodanie do potrawy jabłka, kopru czy natki pietruszki lub zjedzenie gorzkiej czekolady czy ziarna kawy.

  • Cebula, podobnie jak czosnek, działa przeciwbakteryjnie. W lecznictwie jest wykorzystywana także jako środek dezynfekujący oraz przeciwgrzybiczny. Obniża ciśnienie krwi, wzmacnia organizm i przyspiesza gojenie się ran
  • Cytryna ma zastosowanie przy licznych dolegliwościach, takich jak: gorączka, wymioty, bóle reumatyczne, pasożyty jelitowe, katar, krwawienie z nosa, infekcje pęcherza moczowego. Poza tym oczyszcza wątrobę, pomaga w leczeniu afty w jamie ustnej, anginy oraz migreny. Jest też stosowana do pielęgnacji rąk, paznokci oraz twarzy.
  • Grejpfrut obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz rozpuszcza złogi cholesterolu w tętnicach, a tym samym działa przeciwmiażdżycowo. Regularne spożywanie grejpfrutów powoduje cofanie się zmian miażdżycowych. Dodatkowo jest polecane dla osób odchudzających się, ze względu na działanie przyspieszające przemianę materii.
  • Pomidory zawierają likopen, barwnik, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu wykazuje silne działanie antynowotworowe. Likopen jest łatwiej przyswajalny z przetworów niż ze świeżych pomidorów. Pomidory zawierają też duże ilości błonnika pokarmowego i mało kalorii, dlatego dają szybkie poczucie sytości oraz nie dostarczają zbędnych kalorii. Dodatkowo przyspieszają metabolizm oraz eliminują z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.
  • Żurawina jest stosowana głównie w zapaleniu pęcherza moczowego. Wyciąg z żurawiny niszczy około 80% szczepów bakterii, które są oporne na antybiotyki, dlatego jest równie skuteczna jak one, a także wzmacnia ich działanie. Prócz zastosowania w leczeniu dróg moczowych, zwalcza bakterie w jamie ustnej, na zębach, a także w żołądku. Tym samym zapobiega próchnicy i zakażeniu bakterią Helicobacter pylori, która wywołuje chorobę wrzodową. Sok z żurawiny jest polecany w niedoborach witamin (głównie witaminy C) oraz w przemęczeniu. Obniża też ciśnienie krwi. Żurawinę można dodawać do mięs, ryb i sałat, a także do kiszenia kapusty.
  • Aronia wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. Działa przeciwmiażdżycowo, przeciwkrwotocznie oraz uspokajająco. Jest również silnym związkiem antyutleniającym – zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, które są odpowiedzialne m.in. za powstawanie nowotworów oraz starzenie się organizmu. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego przyspiesza przemianę materii, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych oraz zmniejsza poziom cukru we krwi. 
  • Aloes ma działanie silnie przeczyszczające, z tego powodu kobiety w ciąży nie powinny go stosować. Wzmacnia odporność oraz oczyszcza organizm z toksyn. Jest używany jako środek bakteriobójczy. Ma też zastosowanie w nieżytach przewodu pokarmowego. Aloes działa kojąco na skórę.
  • Oleje roślinne zawierają wiele składników o korzystnym działaniu żywieniowym oraz zdrowotnym. W ich skład wchodzą tzw. wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób serca, oraz witamina E, znana jako silny przeciwutleniacz. Oleje roślinne zapewniają prawidłową pracę serca i łagodzą bóle piersiowe. Są również źródłem tzw. fitosteroli, które mają silne właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Ważne jest, aby w codziennej diecie stosować różne oleje. 
  • Zielona herbata jest bogatym źródłem antyoksydantów. Dzięki zawartości substancji obniżających poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi ma działanie przeciwmiażdżycowe. Reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność żołądka oraz wspomaga odchudzanie.

To tylko nieliczne produkty pochodzenia naturalnego, które mają właściwości lecznicze. Prawidłowo dobrana i różnorodna dieta zapewni dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin, zdolnych zapewnić zdrowie i kondycję naszemu organizmowi.

Bibliografia

  • Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7
  • Biernat J. Żywienie a uroda, Astrum, Wrocław 2006, ISBN 83-7277-239-8
  • Biernat J. Żywienie, żywność a zdrowie, Astrum, Wrocław 2001, ISBN 83-7249-075-9
  • Pitchford P. Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008, ISBN 978-83-7579-023-8
Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Jak mam stosować dietę, przy chorobie i lekach?

Cześć, jestem Sara mam 11 lat, 146 cm wzrostu i ważę 51 kg. Chce schudnąć, ponieważ dzieci...

mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna Porady udziela mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna dietetyk w poradni dietetycznej JeszFresh w Warszawie.
pokaż 5 następnych

Artykuły Diety dla chorych

Dieta śródziemnomorskaOdtwórz wideo
Diety dla chorych Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska nie jest jedynie metodą na odchudzanie, ale i sposobem odżywiania na każdy dzień. Badania dowodzą, że dieta wywiera istotny wpływ na zdrowie, chroni przed chorobami i zawiera wiele składników odżywczych. Bazą diety...

Diety dla chorych Dieta na zaparcia

Dieta na zaparcia jest niezwykle skuteczna w zwalczaniu tej nieprzyjemnej dolegliwości. Dieta przy zaparciach nie jest szczególnie wymagająca - wystarczy wprowadzić kilka zmian do swojego sposobu odżywiania, by jelita zaczęły lepiej pracować. Jeśli...

Diety dla chorych Dieta dla chorych ze stomią

Dieta przy stomii jest bardzo podobna do diety dla osób zdrowych. Właściwa dieta powinna zatem dostarczać wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Posiłki powinny być komponowane głównie z...

Diety dla chorych Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna ma na celu dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych. Dieta lekkostrawna nie zawiera więc głównie smażonych i tłustych dań. Ważne...

Diety dla chorych Dieta na zdrowe oczy

Zdrowa dieta ma dość istotny wpływ na jakość naszego widzenia i stan oczu. Odpowiednia dieta na wzrok może zapobiec problemom z nawilżeniem oczu, na które w dzisiejszych czasach skarżą się prawie wszyscy. Prawidłowe żywienie powinno uwzględnić...

Diety dla chorych Dieta pooperacyjna

Dieta pooperacyjna to przede wszystkim dieta lekkostrawna – taka, która pomaga w szybkim powrocie do zdrowia. Posiłki w diecie pooperacyjnej nie mogą podrażniać przewodu pokarmowego, ale jednocześnie muszą zawierać jak największe ilości...

Diety dla chorych Dieta w zespole jelita drażliwego

Dieta w zespole jelita drażliwego powinna być ustalana indywidualnie w zależności od objawów chorobowych. Jednym osobom polecane są pokarmy bogate w błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego oraz...

Diety dla chorych Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa jest zalecana w przypadku schorzeń wątroby. Właściwe odżywianie ma bowiem ogromne znaczenie dla funkcjonowania tego narządu. Dieta dla wątroby to przede wszystkim dieta lekkostrawna. Aby wspomóc pracę wątroby, nie należy spożywać...

Diety dla alergików
Diety dla chorych Diety dla alergików

Diety dla alergików w dużej mierze opierają się na eliminacji z jadłospisu produktu, który wywołuje reakcję alergiczną. W większości przypadków alergię pokarmową wywołują następujące produkty: mleko, jaja, pszenica, soja, orzechy,...

Dieta dla cukrzyków
Diety dla chorych Dieta dla cukrzyków

Cukrzyca jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych XXI wieku. Najczęstszą przyczyną wystąpienia tej choroby jest otyłość, która jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania. Dieta dla cukrzyków pomaga kontrolować...

Diety dla chorych Dieta w chorobach tarczycy

Zaburzenia pracy tarczycy leczy się głównie farmakologicznie, jednakże zastosowanie odpowiedniej diety wspomaga proces leczenia. Dieta w chorobach tarczycy to tak zwana dieta tarczycowa. Ma ona na celu przede wszystkim zapobieganie niedoborom...

Diety dla chorych Dieta w chorobach zapalnych jelit

Dieta w chorobach zapalnych jelit jest koniecznością. Osoby cierpiące na choroby jelit powinny szczególnie uważać na to, co spożywają. Nawet żywność powszechnie uważana za zdrową może nasilić schorzenie. Do takich produktów...

Diety dla chorych Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta w chorobie nowotworowej odgrywa istotną rolę w leczeniu pacjentów onkologicznych. Właściwa dieta wzmacnia układ immunologiczny organizmu, dzięki czemu chroni go przed szkodliwymi ubocznymi skutkami terapii stosowanej w leczeniu...

Diety dla chorych Dieta w chorobie refluksowej

Najczęstszą przyczyną refluksu jest nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku. Osoby, u których występuje refluks, powinny wprowadzić do swojej diety i stylu życia zmiany, które złagodzą objawy choroby. Najważniejsze w diecie jest...

Diety dla chorych Dieta w chorobie wrzodowej

Dieta w chorobie wrzodowej wspomaga proces leczenia oraz zmniejsza dolegliwości związane z trawieniem pokarmów. Odpowiednia dieta w chorobie wrzodowej powinna być ustalona przez wykwalifikowanego dietetyka lub lekarza. Produkty spożywcze...

Diety dla chorych Dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie skutecznie wspomaga oraz zapobiega dalszemu rozwojowi choroby. Produkty zalecane w profilaktyce osteoporozy powinny zawierać duże ilości wapnia, magnezu i witaminy D, gdyż zapobiegają one łamliwości kości. Odpowiednia dieta...

Dieta kardio
Diety dla chorych Dieta kardio

Osoby chorujące na serce szczególnie powinni zadbać o swóją dietę, a jeśli to konieczne - odchudzić się. Złe nawyki żywieniowe mają bowiem duży wpływ na choroby układu krążenia i serca. Dieta kardio, czyli dieta pozytywnie wpływająca na...

Diety dla chorych Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza polega przede wszystkim na zmniejszeniu podaży węglowodanów w pożywieniu. Podstawę diety przeciwgrzybiczej stanowią warzywa i produkty białkowe. Ich regularne spożywanie ma zapobiec rozwojowi chorób grzybiczych,...

Diety dla chorych Dieta w chorobach nerek

Nerki zalicza się do najważniejszych narządów znajdujących się w organizmie człowieka. Wszelkie zaburzenia w ich funkcjonowaniu negatywnie wpływają na stan zdrowia. W wyniku wielu chorób może dojść do niewydolności nerek, a z czasem...

Dieta w chorobach prostaty
Diety dla chorych Dieta w chorobach prostaty

Przerost prostaty, czyli gruczołu krokowego, dotyczy niemal połowy mężczyzn powyżej 50 roku życia. W przebiegu tego schorzenia występuje utrudnione oddawanie moczu. Leczenie chorób prostaty jest w wielu przypadkach bardzo skuteczne, ale jego...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij