Podatek od cukru to za mało. Zwolennicy zdrowego odżywiania apelują, by na opakowaniach słodyczy i słodzonych napojów wprowadzić ostrzeżenia jak na papierosach
Nikt nie kwestionuje szkodliwości palenia papierosów. Z jedzeniem słodkości jest już trochę gorzej. W związku z tym eksperci od zdrowego odżywiania apelują, by sięgnąć po kroki radykalne i umieścić na opakowaniu batonika napis "cukier może powodować raka" albo wprost - "zabija", dołączając wymowne zdjęcie.
1. Cukier sprzyja rozwojowi raka
Badania przeprowadzone jeszcze w latach 60. pokazywały jasny związek między spożywaniem dużych ilości cukru i ryzykiem raka. Naukowcy odkryli w moczu szczurów, spożywających produkty z dużą ilością cukru, podwyższone stężenie enzymu beta-glukoronidazy, który może przyczynić się do rozwoju nowotworu pęcherza moczowego.
Tu przeczytasz więcej na temat tych badań.
Słodzone napoje i przekąski, które są niestety powszechnym elementem naszej diety, przyczyniają się do nadwagi i otyłości, prowadząc do rozwoju innych chorób. Wśród nich można wymienić nadciśnienie i cukrzycę. A wszystko to zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju m.in. raka jelita grubego i przełyku.
2. Co czwarty Polak jest otyły
Ministerstwo Zdrowia zapowiada wprowadzenie podatku cukrowego, który na początku objąłby napoje słodzone. Jak wyliczył Główny Urząd Statystyczny, roczne spożycie cukru w Polsce wynosi 51,1 kg na jednego mieszkańca. Ta liczba robi wrażenie, zwłaszcza że nasze społeczeństwo tyje w zastraszającym tempie. Co czwarty dorosły Polak cierpi na otyłość, a sześciu na dziesięciu z nas ma nadwagę.
Według szacunków Narodowego Funduszu Zdrowia za 6 lat na otyłość będzie chorować aż 30 proc. społeczeństwa. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała otyłość za chorobę przewlekłą, tak samo, jak nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2 czy przewlekłe choroby układu oddechowego. NFZ szacuje, że osoby, u których zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia napojów słodzonych, żyją średnio o 15 lat krócej.
Ministerstwo Zdrowia zapowiada, że podatek cukrowy ma wejść w życie 1 kwietnia 2020 r.
Podatek od cukru od kilku lat obowiązuje w kilkudziesięciu państwach na świecie. Czy przyniosło to spodziewany efekt? Zdaniem ekspertów tylko częściowo.
Badania opublikowane w "Journal of The American Medical Association" dowiodły, że po wprowadzeniu takiego rozwiązania w USA, w Filadelfii spożycie słodkich napojów gazowanych w ciągu roku spadło o 51 proc.
W przeciwieństwie do tego np. w Wielkiej Brytanii wyższa cena nie odstraszyła konsumentów, a spożycie słodkich napojów nadal utrzymuje się tam na wysokim poziomie.
3. Mówmy wprost: "cukier zabija"
Eksperci od zdrowego odżywiania przekonują, że podatek to tylko częściowe rozwiązanie. W walce o zdrowie i życie naszych rodaków trzeba pójść o krok dalej. Proponują, żeby powtórzyć rozwiązanie zastosowane na paczkach papierosów.
Zgodnie z tym pomysłem na opakowaniach gazowanych napojów i słodkich przekąskach znalazłyby się drastyczne zdjęcia pokazujące, jak cierpią chorzy na różnego typu nowotworów.
Przed sięgnięciem po dodatkową porcję cukru miałby nas też powstrzymać wymowny napis w stylu: "cukier zabija" albo "cukier może powodować raka".
A wy co sądzicie o takim rozwiązaniu? Czy powstrzymałoby to was przed sięgnięciem po kolejną słodką przekąskę albo gazowany napój?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.