Potas w organizmie

Potas jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni istotną rolę w skurczu mięśni, w przewodnictwie nerwowym. Ponadto warunkuje właściwe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Niedobór potasu jest jedną z przyczyn nadciśnienia tętniczego.

Rola potasu w ustroju

Potas jest makroelementem warunkującym prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Przede wszystkim wpływa na prawidłowe działanie układu krążenia, gdyż normalizuje rytm pracy serca, stabilizuje ciśnienie krwi, a także reguluje pracę układu krwionośnego oraz tempo bicia serca. Potas uczestniczy w skurczu mięśni i przewodnictwie nerwowym, ma wpływ na przemianę materii. Reguluje gospodarkę wodną organizmu, zapobiegając występowaniu obrzęków oraz wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Niedobór potasu we krwi, czyli hipokaliemia, jest zazwyczaj spowodowany nadmiernym wydaleniem tego pierwiastka podczas wymiotów, biegunek oraz chorób nerek i rozległych oparzeń. Niedobór potasu może również występować podczas zażywania preparatów farmaceutycznych (wyciągu z lukrecji, kortyzolu, tetracyklin).

Do objawów niedoboru potasu należą:
  • spadek siły mięśniowej i napięcia mięśni szkieletowych,
  • zaburzenia pracy mięśnia sercowego (migotanie komór, częstoskurcz, arytmia),
  • osłabienie mięśni gładkich jelit, powodując zaparcia, niedrożność,
  • nadpobudliwość nerwowa,
  • zatrzymanie moczu,
  • śpiączka,
  • obrzęki kończyn.
Niedobór potasu występuje głównie u osób spożywających wysoko przetworzone, konserwowane produkty, które zawierają zbyt dużo sodu. Niedobór potasu w diecie jest jednym z czynników ryzyka występowania nadciśnienia.

Potas w diecie

Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi ok. 2,5 g. Wraz ze wzrostem zawartości sodu w diecie, wzrasta zapotrzebowanie na potas. Najlepsze źródło potasu w diecie stanowią: pomidory, ziemniaki, orzechy, pietruszka, warzywa strączkowe (soja, fasola), kasza gryczana oraz banany, suszone śliwki i morela.

Produkt Zawartość potasu w mg/100 g Produkt Zawartość potasu w mg/100 g
Mleko 3,2% 139 Fasola biała, suche nasiona 1188
Ser żółty 119 Marchew 282
Kurczak, tuszka 305 Ziemniaki 443
Dorsz świeży 356 Banan 395
Pieczywo pszenne 137 Śliwki suszone 804
Ryż biały 111 Czekolada mleczna 607
Organizm potrzebuje regularnego dostarczania potasu z pożywieniem. Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, co jest niezwykle niebezpieczne w okresie ciąży dla rozwijającego się płodu.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
1

Komentarze

Pytania do specjalistów

Jak zatrzymać potas w organizmie?

Nie zażywam leków moczopędnych ani też obniżających ciśnienie krwi , a ciągle wypłukuje mi się potas z organizmu , przez co zle się czuję ( mdłości, zawroty głowy, brak apetytu , często biegam to toalety ) . Proszę o poradę .

pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 1 odpowiedź Jak zatrzymać potas w organizmie? ~:

Nie zażywam leków moczopędnych ani też obniżających ciśnienie krwi , a ciągle wypłukuje mi się potas z organizmu , przez co zle się czuję ( mdłości, zawroty głowy, brak apetytu , często biegam to toalety ) .

pokaż 5 następnych

Artykuły Składniki mineralne

Składniki mineralne Jod w diecie

(...) jednocześnie wchłania zawarte w roztworze składniki mineralne. Ma to również pozytywny wpływ na skórę, która staje się...

Składniki mineralne Witaminy dla kobiety

Witaminy to bardzo cenne składniki produktów żywnościowych, bowiem dostarczane wraz z nimi do naszego organizmu, spełniają dużo istotnych funkcji. Ważne są także minerały. Na witaminy i sole mineralne w diecie powinny zwrócić uwagę...

Składniki mineralne Rola soli mineralnych

Nazwą „sole mineralne” określa się przede wszystkim pierwiastki spotykane w naturze – w organizmach żywych i w pożywieniu. Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, ponieważ spełniają funkcję budulcową i regulatorową.

Składniki mineralne Minerały w jedzeniu

Składniki mineralne dostarczane w pożywieniu pełnią tak samo ważną role jak witaminy. Witaminy i minerały współpracują ze sobą. Często są zawarte w tych samych produktach spożywczych. Dlatego własne powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie i spożywaniu produktów bogatych odżywczo... Składniki mineralne zawarte w pożywieniu Wapń Składnik ten znajduje się gł ... , Składniki mineralne, żelazo w pożywieniu, magnez w...

Składniki mineralne Niedobór fosforu

(...) ilościach wapń i fosfor.(Zdrowa dieta, Składniki mineralne, Zdrowa żywność, Zdrowa dieta...

Składniki mineralne Sód w organizmie

(...) (Zdrowa dieta, Składniki mineralne, Zdrowa...

Składniki mineralne Niedobór wapnia

(...) (Zdrowa dieta, Składniki mineralne, Poziom...

Składniki mineralne Niedobór miedzi

(...) 18 lat powinna wraz dietą dostarczać 2,0 mg, a osoby powyżej 19 roku życia około 3,0 mg miedzi.(Zdrowa dieta, Składniki...

Składniki mineralne Niedobór cynku

(...) (Zdrowa dieta, Składniki mineralne, Zdrowa...

pokaż 10 następnych