Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Potas w organizmie

Potas jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni istotną rolę w skurczu mięśni, w przewodnictwie nerwowym. Ponadto warunkuje właściwe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Niedobór potasu jest jedną z przyczyn nadciśnienia tętniczego.

Rola potasu w ustroju

Potas jest makroelementem warunkującym prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Przede wszystkim wpływa na prawidłowe działanie układu krążenia, gdyż normalizuje rytm pracy serca, stabilizuje ciśnienie krwi, a także reguluje pracę układu krwionośnego oraz tempo bicia serca. Potas uczestniczy w skurczu mięśni i przewodnictwie nerwowym, ma wpływ na przemianę materii. Reguluje gospodarkę wodną organizmu, zapobiegając występowaniu obrzęków oraz wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Niedobór potasu we krwi, czyli hipokaliemia, jest zazwyczaj spowodowany nadmiernym wydaleniem tego pierwiastka podczas wymiotów, biegunek oraz chorób nerek i rozległych oparzeń. Niedobór potasu może również występować podczas zażywania preparatów farmaceutycznych (wyciągu z lukrecji, kortyzolu, tetracyklin).

Do objawów niedoboru potasu należą:

  • spadek siły mięśniowej i napięcia mięśni szkieletowych,
  • zaburzenia pracy mięśnia sercowego (migotanie komór, częstoskurcz, arytmia),
  • osłabienie mięśni gładkich jelit, powodując zaparcia, niedrożność,
  • nadpobudliwość nerwowa,
  • zatrzymanie moczu,
  • śpiączka,
  • obrzęki kończyn.

Niedobór potasu występuje głównie u osób spożywających wysoko przetworzone, konserwowane produkty, które zawierają zbyt dużo sodu. Niedobór potasu w diecie jest jednym z czynników ryzyka występowania nadciśnienia.

Potas w diecie

Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi ok. 2,5 g. Wraz ze wzrostem zawartości sodu w diecie, wzrasta zapotrzebowanie na potas. Najlepsze źródło potasu w diecie stanowią: pomidory, ziemniaki, orzechy, pietruszka, warzywa strączkowe (soja, fasola), kasza gryczana oraz banany, suszone śliwki i morela.

Produkt Zawartość potasu w mg/100 g Produkt Zawartość potasu w mg/100 g
Mleko 3,2% 139 Fasola biała, suche nasiona 1188
Ser żółty 119 Marchew 282
Kurczak, tuszka 305 Ziemniaki 443
Dorsz świeży 356 Banan 395
Pieczywo pszenne 137 Śliwki suszone 804
Ryż biały 111 Czekolada mleczna 607

Organizm potrzebuje regularnego dostarczania potasu z pożywieniem. Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, co jest niezwykle niebezpieczne w okresie ciąży dla rozwijającego się płodu.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Niedobór jodu

Jod jest składnikiem mineralnym niezbędnym do syntezy hormonów tarczycy – trójjodotyroniny i tyroksyny. Niedobór jodu w diecie prowadzi do niedoczynności tarczycy, a u dzieci powoduje również zaburzenia w rozwoju układu nerwowego. Objawy niedoboru...

Składniki mineralne

Jod w diecie

(...) jednocześnie wchłania zawarte w roztworze składniki mineralne. Ma to również pozytywny wpływ na skórę, która staje się...

Składniki mineralne

Wapń w organizmie

Wapń znajduje się w mleku i produktach mlecznych oraz rybach. Wpływa na stan naszych kości już od urodzenia. Jest pierwiastkiem niezbędnym dla naszego życia, a jego niedobory mogą powodować poważne szkody dla zdrowia. Organizm dorosłego człowieka zawiera...

Składniki mineralne

Cynk w diecie

Zdrowa dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce, warzywa, chude mięso, rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, orzechy i ryby - zdrowe jedzenie jest niezbędne dla twojego dobrego samopoczucia. Jeśli twój organizm jest...

Składniki mineralne

Chrom w pożywieniu

Chrom występuje w przyrodzie w ograniczonych ilościach. Zdrowa dieta powinna wyrównywać niedobór chromu w organizmie. Podobnie jak inne mikroelementy, chrom wspomaga różne funkcje życiowe. Jego właściwości, które czynią go szczególnie cennym i pożądanym,...

Składniki mineralne

Skutki niedoboru żelaza

Skutki niedoboru żelaza

Żelazo jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najczęściej jego niedobór występuje po długotrwałym wysiłku, w okresie okołoporodowym i laktacyjnym, menstruacji i rekonwalescencji po chorobie, ale...

Składniki mineralne

Witaminy dla kobiety

Witaminy to bardzo cenne składniki produktów żywnościowych, bowiem dostarczane wraz z nimi do naszego organizmu, spełniają dużo istotnych funkcji. Ważne są także minerały. Na witaminy i sole mineralne w diecie powinny zwrócić uwagę szczególnie kobiety, a...

Składniki mineralne

Selen w organizmie

Selen w organizmie

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony...

Składniki mineralne

Witaminy na poprawę odporności

Witaminy i minerały sprawiają, że nasz organizm wzmacnia swoją odporność. Jest to szczególnie ważne w okresach zmiany pór roku. Sezon jesienno-zimowy przynosi apatię i przemęczenie. Nasze funkcjonowanie możemy poprawić dzięki diecie bogatej w owoce i warzywa. Witaminy i minerały na odporność można uzyskać z naturalnej żywności albo przez wzbogacenie, czyli suplementację diety. Jakie witaminy i składniki mineralne należy uwzględnić w codziennym menu? Witaminy wzmacniające...

Składniki mineralne

Rola soli mineralnych

Rola soli mineralnych

Nazwą „sole mineralne” określa się przede wszystkim pierwiastki spotykane w naturze – w organizmach żywych i w pożywieniu. Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, ponieważ spełniają funkcję budulcową i regulatorową.