Poziom glukozy na czczo

Kluczową kwestią w leczeniu cukrzycy jest właściwe kontrolowanie stężenia glukozy we krwi. Prawidłowe wyrównanie cukrzycy zapobiega rozwojowi ostrych i przewlekłych powikłań cukrzycy. Podstawowe kryteria stosowane w ocenie skuteczności leczenia cukrzycy to stężenie glukozy na czczo oraz poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Ostatnie badania dowodzą jednak, że wartości glikemii poposiłkowej mają większy wpływ na rozwój powikłań niż glikemia na czczo czy też średnia glikemia w ciągu doby.

Spis treści:
  1. 1. Czemu sprzyja wysoka glikemia poposiłkowa?
  2. 2. Monitorowanie glikemii poposiłkowej

1. Czemu sprzyja wysoka glikemia poposiłkowa?

Zbyt wysoka glikemia poposiłkowa sprzyja glikacji białek i tłuszczy, zwiększa reaktywność płytek krwi i nasila stres oksydacyjny, a w konsekwencji sprzyja uszkodzeniu śródbłonka naczyń, przyspiesza rozwój miażdżycy i stanowi istotny czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Poposiłkowa hiperglikemia powoduje wzrost ryzyka zawału serca, udaru mózgu oraz zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych w większym stopniu niż stężenie HbA1c czy glikemia na czczo. Dotyczy to również rozwoju takich powikłań, jak retinopatia cukrzycowa, która jest jedną z najczęstszych przyczyn ślepoty wśród dorosłych na świecie oraz zespółu stopy cukrzycowej, który stanowi najczęstszą nieurazową przyczynę amputacji kończyn dolnych. Poposiłkowy wzrost glikemii powoduje także wzrost filtracji kłębuszkowej i przepływu nerkowego, co może przyspieszać rozwój nefropatii cukrzycowej, prowadzącej do niewydolności nerek.

2. Monitorowanie glikemii poposiłkowej

Monitorowanie glikemii poposiłkowej polega na oznaczeniu stężenia glukozy po 2 godzinach od rozpoczęcia posiłku. Takie oznaczenie powinien wykonywać każdy chory w domu przy użyciu glukometru. Glukometr to elektroniczne urządzenie, pozwalające na samodzielne badanie poziomu cukru we krwi. Umieszcza się kroplę krwi z opuszki palca na końcówkę glukometru, który po minucie pozwala na odczytanie wyniku. Każda osoba chora na cukrzycę powinna samodzielnie kontrolować swoją glikemię, a oprócz tego prowadzić dziennik pacjenta. W takim dzienniku wpisuje się wyniki samokontroli poziomu cukru we krwi, obserwowane objawy, dane dotyczące posiłków oraz form leczenia, infekcje i choroby, większe stresy, datę miesiączki, aktywność fizyczną.

Prawidłowa glikemia poposiłkowa powinna wynosić poniżej 120 mg/dl, choć dopuszczalną wartością jest także 140 mg/dl. Po jednej godzinie po posiłku dopuszczalny poziom glikemii to 160 mg/dl. Glikemia na czczo natomiast to 10-120 mg/dl. Powyższe normy ważne są szczególnie u osób młodych. U osób starszych glikemia może być trochę wyższa, ale nie powinna przekraczać 140 mg/dl na czczo i 180 mg/dl po jedzeniu.

Kontrola poposiłkowej glikemii ma istotne znaczenie dla wyrównania metabolicznego cukrzycy i może wpływać na zmniejszenie częstości występowania powikłań cukrzycy. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, aby glikemia oznaczana w 2 h po posiłku nie przekraczała 140 mg/dl u osób z niedawno rozpoznaną cukrzycą typu 2 i cukrzycą typu 1 lub 160 mg/dl u osób z cukrzycą typu 2, chorujących dłużej niż 10 lat.

Podsumowując, oznaczenie glikemii 2 godziny po posiłku jest istotne z punktu widzenia diagnostycznego, pomaga wybrać odpowiedni sposób leczenia, poprawia kontrolę metaboliczną cukrzycy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań sercowo-naczyniowych i innych. Z tego powodu powinno być stałym elementem terapii cukrzycy.

Porozmawiaj o tym na Forum Zdrowie »
Lubię to!
1

Komentarze

Pytania do specjalistów

Badanie poziomu glukozy na czczo

Dzień dobry, mam 40 lat i moje ostatnie badanie poziomu glukozy na czczo wyniosło 110.8 mg/dl (2 poprzednie badania wykonane w odstępie 3m-cy to: 112 i 124 mg/dl ). Jestem osobą szczupła i nigdy nie miałam nadwagi ale od roku odczuwam ogromne zmęczenie...

Odpowiada: Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~BoBi20 Forum Zdrowie 1 odpowiedź Wysoki poziom glukozy na czczo ~BoBi20:

Witam. Miałam zalecane badanie cukru po obciążeniu 75g glukozy. Na czczo-108 Po 2h-89 Nie wiem co to oznacza, jestem trochę zaniepokojona tym,że na czczo cukier jest większy niż po obciążeniu .

~ Pytania do specjalistów 2 odpowiedzi Wynik dwóch badań poziomu cukru ~:

Mam 59 lat, jestem mężczyzną, wynik ostatniego badania cukru 110, poprzedniego 104, czy jest się o co martwić?

pokaż 5 następnych

Artykuły Samokontrola okołoposiłkowa

Samokontrola okołoposiłkowa Stężenie glukozy po posiłku

  Prawidłowa regulacja stężenia glukozy we krwi zależy w głównej mierze od wydzielania insuliny przez komórki B wysp Langerhansa oraz od działania insuliny na komórki docelowe. W pierwszej kolejności glukoza musi być wchłonięta,...

Samokontrola okołoposiłkowa Jak szybko obniżyć poziom glukozy we krwi?

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi, czyli hiperglikemia, może wynikać z niedoboru insuliny lub problemów z jej właściwym wykorzystaniem. Aktywne przeciwdziałanie hiperglikemii jest konieczne, aby zapobiec potencjalnym powikłaniom zdrowotnym. Wysoki...

Samokontrola okołoposiłkowa Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna?

 W razie rozpoznania cukrzycy ważne jest wykonanie poszerzonego profilu badań w celu zidentyfikowania czynników ryzyka wystąpienia powikłań charakterystycznych dla cukrzycy oraz określenia, czy same powikłania narządowe już...

Czym jest glikemia poposiłkowa?
Samokontrola okołoposiłkowa Czym jest glikemia poposiłkowa?

U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa hiperglikemia nie przekracza zwykle 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w ciągu 2 – 3 godzin. To oznacza, że przez większą część doby stężenie glukozy nie zależy od posiłku. W...

Samokontrola okołoposiłkowa Samokontrola w cukrzycy

Samokontrola cukrzycy pomaga zapanować nad chorobą. Dzięki temu możesz kontrolować rozwój cukrzycy i stan swojego zdrowia na bieżąco. Samokontrola pozwala widzieć efekty diety i leczenia. Jeżeli efekty leczenia cukrzycy nie są zadowalające,...

Samokontrola okołoposiłkowa Test z glukagonem

Test z glukagonem jest czułą metodą wykazania zaburzenia wydzielania endogennej insuliny przez komórki beta trzustki. Metoda ta używana jest w celu wczesnego wykrycia upośledzenia czynności wewnątrzwydzielnicznej trzustki, zwłaszcza u...

Wysoka glukoza
Samokontrola okołoposiłkowa Wysoka glukoza

Glukoza jest podstawowym źródłem energii naszego organizmu. Jest to cukier prosty, który składa się z sześciu atomów węgla. Jego stężenie wykrywa się na podstawie badania krwi. Niekiedy jej poziom jest za wysoki i ma to złe...

Samokontrola okołoposiłkowa Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa to inaczej krzywa glikemiczna. Jest to badanie krwi, w którym oznacza się stężenie glukozy na czczo i po spożyciu roztworu glukozy. Badanie krzywej cukrowej wykonuje się przede wszystkim u kobiet ciężarnych, w celu zdiagnozowania...

Najczęstsze błędy w odczycie wyniku Odtwórz wideo
Samokontrola okołoposiłkowa Najczęstsze błędy w odczycie wyniku

Samokontrola jest bardzo ważnym elementem w terapii cukrzycy. Badania okresowe wykonuje się od czasu do czasu, więc liczy się samodzielny nadzór nad chorobą. Należy zatem mieć świadomość czyhających zagrożeń i zgłębić wiedzę na temat tego jak...

Glikemia poposiłkowa Odtwórz wideo
Samokontrola okołoposiłkowa Glikemia poposiłkowa

Stężenie glukozy w osoczu po spożyciu pokarmu określane jest mianem glikemii poposiłkowej (PPG). Zazwyczaj rośnie ono 10 minut po rozpoczęciu jedzenia. Dzieje się tak wskutek wchłaniania wodorowęglowodanów. Jeśli chodzi o jej stężenie to w...

pokaż 10 następnych