Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Przechowywanie żywności w zamrażarce

Przechowywanie żywności w zamrażarce
Przechowywanie żywności w zamrażarce

Przechowywanie żywności w zamrażarce ma wiele zalet. Jest to skuteczny sposób na długotrwałe przechowywanie jedzenia bez utraty jego wartości odżywczych. Zamrażanie produktów jest także bardzo wygodne. W każdej chwili można sięgnąć po zapasy, na przykład mrożone pierogi lub kopytka, a nawet mrożone owoce, i szybko przygotować je do spożycia. Mrożenie żywności pozwala przedłużyć termin przydatności produktów spożywczych, jednak należy wziąć pod uwagę zasady przechowywania żywności. Jak przechowywać produkty spożywcze, aby nie traciły wartości odżywczych? Co zrobić, by przedłużyć termin spożycia mięsa czy masła?

1. Konserwacja żywności

Od czasu kiedy rozwój technologii dał ludziom możliwość przechowywania żywności w lodówce, znacznie rzadziej cierpią na zatrucia pokarmowe. Pod wpływem wody dochodzi bowiem do procesu namnażania bakterii i drobnoustrojów, które powodują nieprzyjemne w skutkach dolegliwości pokarmowe. Wszelkie rodzaje konserwowania żywności, takie jak wędzenie czy marynowanie, mają za zadanie redukcję wody. Jednak najbardziej korzystnym sposobem przedłużania daty spożycia produktów spożywczych jest zamrażanie. Dlaczego? Proces zamrażania zmniejsza aktywność enzymów, które doprowadzają do psucia się żywności. Zamrażanie żywności właściwie wcale nie zmienia wartości odżywczej poddawanych mu produktów. Przed zamrażaniem warzyw najlepiej poddać je procesowi blanszowania, czyli parzenia w gorącej wodzie. Powoduje to niewielkie ubytki witamin, jednak skutecznie zabezpiecza przed procesem psucia. Przyjmuje się, że zamrożone produkty spożywcze można przechowywać w zamrażarce przez okres od 3 do 12 miesięcy, ale jest to w dużej mierze kwestią indywidualną.

2. Jak przechowywać mrożonki?

Wystarczy zastosować się do następujących wskazówek, by przechowywanie mrożonek było prawidłowe:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
  • Jeśli samodzielnie mrozisz warzywa i owoce, zapakuj je w folię termoizolacyjną. W ten sposób ochronisz żywność przed dostępem tlenu, przyspiesza on bowiem wszystkie procesy chemiczne. Najlepszym pomysłem jest jednak kupowanie produktów pakowanych próżniowo.
  • Mrożonki przygotowane osobiście będą lepszej jakości, jeżeli proces zamrażania będzie szybki. Powolne zamrażanie powoduje powstawanie kryształków lodu, które rozrywają błony komórkowe warzyw i owoców. W rezultacie w czasie rozmrażania z tych produktów wyciekają znaczne ilości soku.
  • Kupując gotowe mrożonki, zwróć uwagę na to, czy nie były już rozmrażane. Poznasz to po ich strukturze. Produkt nie powinien być zbity w bryłę, lecz stosunkowo „sypki”. Pod palcami powinieneś być w stanie wyczuć poszczególne elementy mrożonki. Po zakupie możliwie szybko schowaj zamrożone produkty do zamrażarki.
  • Gotowe mrożonki przechowuj w temperaturze, która nie będzie wyższa od tej podanej na opakowaniu. W ten sposób unikniesz szybkiego rozwoju bakterii oraz zmian chemicznych i biochemicznych.
  • Rozmrożone produkty powinny być jak najszybciej spożyte. Nie należy ich ponownie zamrażać!

Mrożenie żywności daje nam możliwość zrobienia zapasów owoców oraz warzyw w sezonie ich występowania. Sprawia to, że możemy po nie sięgać o dowolnej porze roku, szczególnie jesienią i zimą. Pamiętajmy jednak, że należy wyeliminować dostęp tlenu oraz światła, które mogą być zaczątkiem procesów psucia i namnażania się bakterii.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze