Peklowanie

Peklowanie to sposób na konserwowanie mięsa bez kości, a także na przygotowanie go do dalszej obróbki, na przykład wędzenia. Mięso zanurza się w specjalnej zalewie peklującej – solance, czyli wodnym roztworze soli kuchennej, saletry i przypraw. Ponieważ sól wypłukuje wodę, w mięsie nie namnażają się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania pożądanego koloru.

Spis treści:
  1. 1. Peklowanie na sucho i mokro
  2. 2. Peklowanie kombinowane

1. Peklowanie na sucho i mokro

Wyróżniamy trzy metody peklowania mięsa:

  • peklowanie na sucho,
  • peklowanie na mokro,
  • peklowanie mięsa kombinowane.

To, na którą metodę peklowania mięsa się zdecydujemy, zależy od rodzaju gotowego produktu i czasu, który możemy na to poświęcić.



Peklowanie na sucho sprawdza się w przypadku większych kawałków mięsa, na przykład gdy peklujemy słoninę lub boczek przed wędzeniem. Metoda ta polega na natarciu mięsa suchą mieszanką ziół peklujących, to jest solą, saletrą i cukrem. Natarte mięso odkłada się do naczynia i co jakiś czas obraca. Wyciekający z niego sok rozpuszcza mieszankę, która wnika do wnętrza.



Peklowanie na mokro stosuje się w przypadku mięsa przeznaczonego na potrawy i do wędzenia (na przykład baleron, szynka, żeberka i boczek). Peklowanie mokre można wykonać na dwa sposoby. Pierwszym jest peklowanie zalewowe, drugim peklowanie nastrzykowe. Mokre peklowanie zalewowe polega na namoczeniu mięsa w roztworze peklującym. Mięso powinniśmy potrzymać w solance jakiś czas, a następnie wyjąć i osuszyć. Peklowanie nastrzykowe polega na wstrzykiwaniu solanki. W tym wypadku również możemy wyróżnić dwie metody. Po pierwsze, peklowanie nastrzykowe domięśniowe wykonywane odpowiednio dobranymi igłami i pod właściwym ciśnieniem. Nastrzykiwanie domięśniowe powoduje, że bardziej nasalają się partie mięsa w okolicy nakłucia. Druga metoda to nastrzykiwanie dotętnicze, które rozprowadza nasolenie bardziej równomiernie.

2. Peklowanie kombinowane

Peklowanie kombinowane to rodzaj peklowania łączący w sobie zarówno peklowanie na sucho, jak i na mokro. Mięso jest najpierw nastrzykiwane solanką, a następnie układane w naczyniu i zalewane płynnym roztworem. W ten sposób konserwuje się mięso przeznaczone na bekon, szynki w puszkach, polędwicę w puszce. Peklowanie wykonywane jest w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

Peklowane mięso zawiera dużo soli, która zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych. Mięso w ten sposób zakonserwowane może poleżeć 3-4 tygodnie i musi być przechowywane w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza. Mięsa najczęściej poddawane procesowi peklowania to wieprzowina i wołowina. Peklowanych mięs nie należy piec lub smażyć, gdyż mogą w nich wytworzyć się rakotwórcze związki.

Peklowanie mięsa to jedna z popularniejszych technik gotowania, często stanowiąca wstęp do dalszego etapu przygotowywania potrawy. Dzięki niej nasze dania uzyskują ciekawy smak i aromat. Warto poznać tę sztukę kulinarną, jeśli interesuje nas gotowanie na wysokim poziomie.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
7
Komentarze
Wyloguj

Artykuły Techniki gotowania

Techniki gotowania Kiszenie potraw

Kiszenie potraw to stara metoda konserwacji żywności, którą znały jeszcze nasze babcie. Dawniej kiszono kapustę na zimę w specjalnych beczkach, w których zachodził proces fermentacji. Najlepszym sposobem na dobrze ukwaszoną kapustę było...

Techniki gotowania Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym,...

Techniki gotowania Smażenie w głębokim tłuszczu

Smażenie w głębokim tłuszczu, określane także jako deep-frying lub frytowanie, to jedna z najpopularniejszych technik gotowania. Dzięki niemu potrawy są chrupiące i niezwykle smaczne, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Smażenie w tłuszczu jest...

Techniki gotowania Macerowanie

Macerowanie to procedura wykorzystywana w kuchni w celu złamania smaku żywności za pomocą cieczy. Podczas macerowania surowa lub suszona żywność namaczana jest w cieczy takiej jak alkohol, olej, oliwa z oliwek, herbata, ocet itp. Ta technika gotowania...

Techniki gotowania Marynowanie potraw

Marynowanie potraw ma wieloletnią tradycję. Jest to jeden z najstarszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów na długie i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie jedzenia. Najpopularniejsze są marynowane warzywa i owoce, chociaż często marynuje się również mięso i ryby. W Polsce najbardziej lubiane są konserwowane grzybki i ogórki. Przygotowywanie potraw za pomocą tej techniki gotowania wcale nie jest trudne, a z rezultatów – marynowanych gruszek czy...

Karmelizowanie
Techniki gotowania Karmelizowanie

Karmelizowanie to proces utleniania cukru w celu otrzymania przyjemnego, lekko orzechowego smaku i ładnego, brązowego koloru. Podczas karmelizacji wydzielane są związki chemiczne, które nadają charakterystyczny zapach karmelu. Na proces ten składa...

Techniki gotowania Pasteryzowanie

Pasteryzowanie to wynaleziona przez Pasteura metoda niszczenia lub hamowania wzrostu drobnoustrojów w produktach żywnościowych. Taki rodzaj konserwacji żywności nie zmienia smaku produktów i nie niszczy zawartych w nich witamin i...

Techniki gotowania Gotowanie potraw

(...) odżywcze. Techniki gotowania potraw W przypadku gotowania możemy wybrać trzy techniki: wrzucenie produktów do zimnej...

Kuchenne niezbędniki
Techniki gotowania Kuchenne niezbędniki

Każde centrum handlowe ma specjalnie wydzielone sekcje, w których znajdują się zdrowe produkty odżywcze. Dodatkowo, w pobliżu tych miejsc oferuje się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc...

Techniki gotowania Pieczenie w rękawie

Pieczenie w rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa bez tłuszczu. W foliowym rękawie można piec również ryby i warzywa. Potrawy pieczone w taki sposób są niskokaloryczne i zachowują swój niepowtarzalny naturalny aromat.

Techniki gotowania Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje...

Techniki gotowania Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów...

Termiczna obróbka żywności
Techniki gotowania Termiczna obróbka żywności

W dzisiejszych czasach obserwujemy prawdziwy boom na zdrowe odżywianie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z faktu, że zdrowe odżywianie nie ogranicza się do zakupu tzw. „zdrowych” produktów – niezwykle istotne jest...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij