Trwa ładowanie...

Wypili napój i zmarli. Przyczyną niebezpieczna bakteria

 Patrycja Pupiec
04.09.2023 20:03
USA: 3 osoby nie żyją po wypiciu skażonego napoju. Przyczyną niebezpieczna bakteria
USA: 3 osoby nie żyją po wypiciu skażonego napoju. Przyczyną niebezpieczna bakteria (Getty Images)

Z powodu zakaźnej choroby wywołanej przez bakterie, zmarły trzy osoby w stanie Waszyngton. Jak wykazało śledztwo, źródłem zakażenia był napój podawany w sieci fast foodów. Lokalne władze apelują do osób, które korzystały z restauracji, by niezwłocznie zgłaszały się do lekarza, gdy zauważą niepokojące objawy.

spis treści

1. Bakterie listeriozy w koktajlu mlecznym

Departament Zdrowia Stanu Waszyngton - jak donoszą amerykańskie media - wydał oświadczenie po śmierci trzech osób. Okazało się, że ofiary wypiły skażone bakterią napoje, które zakupiły w sieci fast foodów w mieście Tacoma.

Lokalne władze przeprowadziły śledztwo, które ujawniło, że w restauracji nieprawidłowo czyszczono maszynę do robienia lodów. Ta sama maszyna służyła także do przygotowywania koktajlów mlecznych. Poinformowano także, że sprzęt działał do 7 sierpnia.

Zobacz film: "Koszmary senne mogą być objawem choroby"

CNN powołuje się na oświadczenie władz, które wskazuje, że między 27 lutego a 22 lipca do szpitali w stanie Waszyngton trafiło 6 chorych. U każdego z nich wykryto ten sam szczep bakterii Listeria monocytogenes.

Niestety, trzech pacjentów zmarło. Dwóch chorych, którzy przeżyli, zeznali, że przed pojawieniem się niepokojących objawów, pili koktajle mleczne w sieci restauracji w Tacomie.

Władze apelują do wszystkich osób, które korzystały z restauracji od 29 maja i zauważyły nietypowe symptomy, by zgłosiły się do lekarza. Data nie jest przypadkowa, ponieważ jak przypomina CNN, listerioza może wywołać objawy nawet do 70 dni po spożyciu zakażonego produktu.

2. Listerioza, czyli groźna choroba zakaźna

Bakterie listeriozy są groźne dla człowieka i zwierząt. Do zakażenia zazwyczaj dochodzi przez pokarm np. przez spożycie niepasteryzowanego mleka.

Drobnoustroje mogą również przenosić się na inne potrawy, przez użycie zanieczyszczonych sztućców, a także w szpitalach, np. poprzez używanie skażonego termometru podczas pomiaru temperatury przez odbyt.

Najczęściej listerioza atakuje osoby z obniżoną odpornością, kobiety w ciąży, noworodki i seniorów.

Dorośli przy zakażeniu najczęściej zgłaszają objawy grypopodobne, wymioty, biegunki. Czasami zakażeniu towarzyszy zapalenie płuc, zapalenie węzłów chłonnych i zapalenie spojówek.

Ciężki przebieg listeriozy może doprowadzić do zapalenia wsierdzia. U kobiet w ciąży może prowadzić do poronienia lub narodzin martwego dziecka.

By uniknąć zakażenia listeriozą, należy zwracać uwagę na przygotowanie żywności. Posiłki powinny być oczyszczone i odpowiednio ugotowane.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze