Listerioza - przyczyny, objawy, leczenie

Listerioza wywoływana jest przez bakterie Listeria Monocytogenes. Jest ona obecna w gnijących roślinach, w wodzie, w kale ludzkim i wśród zwierząt. Zakażenie nimi jest rzadkie. Dochodzi do niego w wyniku spożycia zakażonego pokarmu lub kontaktu z chorym zwierzęciem. U osób fizycznie zdrowych choroba ma lekki przebieg, natomiast u osób cierpiących na inne schorzenia listerioza może przybrać groźną dla życia postać.

Listerioza - przyczyny, objawy, leczenieListerioza - przyczyny, objawy, leczenie

Listerioza - przyczyny

Bakterie listeriozy atakują człowieka oraz zwierzęta. Szczególnie narażone na zakażenia są kozy, owce, kury, króliki oraz bydło, u których choroba prowadzi między innymi do zapalenia opon mózgowych. Do organizmu ludzkiego bakterie przedostają się głównie drogą pokarmową. Do zakażenia może dojść po spożyciu surowej kiełbasy, wędlin, niepasteryzowanego mleka, lodów, warzyw. Niekiedy bakterie rozprzestrzeniają się z jednych potraw na drugie, wskutek używania skażonych sztućców. Do zakażenia może dojść także w szpitalu przy mierzeniu noworodkom temperatury poprzez odbyt przy użyciu skażonego termometru.

Listerioza najczęściej dotyka:

  • osób z upośledzoną odpornością – zarażonych HIV, z nowotworami układu limfatycznego, chorych na cukrzycę, alkoholików i gruźlików; choroba występuje w postaci zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych z wysoką gorączką, wymiotami, drgawkami, ataksją;
  • kobiet w ciąży;
  • noworodków - może być nabyta wewnątrzmacicznie (zarażony płód ginie, dochodzi do poronienia) i nabyta w okresie noworodkowym w przebiegu procesu zapalnego dróg rodnych matki (ok. 7-14 dni po porodzie dziecko zmaga się z ostrą niewydolnością sercowo-naczyniową, zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych);
  • osób starszych.

Bakterie listeriozy żyją w przewodzie pokarmowym około 1-10% ludzi na świecie, nie wywołują przy tym żadnych objawów. Aby uniknąć zakażenia listeriozą, należy spożywać żywność odpowiednio przygotowaną: oczyszczoną i dobrze ugotowaną. Osobom z obniżoną odpornością zaleca się, aby nie spożywały surowych produktów mlecznych.

Listerioza - objawy i leczenie

Jeżeli do zakażenia listeriozą doszło w okresie noworodkowym w pierwszym tygodniu życia, mogą wystąpić następujące objawy: posocznica, ostra niewydolność oddechowa, ropna ziarnica noworodków. W przypadku zakażenia po pierwszym tygodniu życia, może nastąpić zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Mogą także współwystępować zmiany skórne, takie jak: rumień, wysypka oraz wybroczyny. U osób dorosłych listerioza daje objawy grypopodobne, wywołuje biegunki, wymioty. Niekiedy towarzyszy jej zapalenie płuc.

Czasami bakteria wywołuje objawy zapalenia szyjnych węzłów chłonnych czy zapalenia spojówek. U osób z obniżoną odpornością (zwłaszcza u chorych na nowotwory) listerioza może prowadzić do zaburzeń psychicznych. Ciężka listerioza powoduje zapalenie wsierdzia, może także zaatakować wiele narządów. Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Może bowiem doprowadzić do poronień, narodzin martwego płodu oraz stać się przyczyną późniejszej niepłodności.

Aby zdiagnozować listeriozę wykonuje się badania posiewowe. Materiał pobiera się z nosa, krwi, moczu bądź płynu mózgowo-rdzeniowego. W leczeniu stosuje się środki farmakologiczne – antybiotyki. Szacuje się, że około 30-60% osób zarażonych listeriozą, umiera.

W celu zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia listeriozy zaleca się profilaktyczne spożywanie suplementów bogatych w witaminę C, środków niszczących pasożyty układu pokarmowego, preparatów wzmacniających odporność (jak np. mleczko pszczele).

Źródła

  1. Virella G. Mikrobiologia i choroby zakaźne, Urban & Partner, Wrocław 1999, ISBN 978-83-85842-59-0
  2. Murray P.R., Pfaller P.A., Rosenthal K.S. Mikrobiologia, Urban & Partner, Wrocław 2011, ISBN 978-83-7609-294-2
  3. Magdzik W., Naruszewicz-Lesiuk D., Zakażenia i zarażenia człowieka. Epidemiologia, zapobieganie i zwalczanie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001, ISBN 83-200-2568-0
  4. Cianciara J., Juszczyk J., Choroby zakaźne i pasożytnicze, Czelej, Lublin 2007, ISBN 978-83-60608-34-0

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?