Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy są to związki niezbędne dla prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Witaminy uczestniczą również w przemianach tłuszczów i węglowodanów w energię oraz zapewniają prawidłową aktywność wielu enzymów (jako koenzymy). Witamina E na zdrowie to witaminy A, D, E, K. Wchłanianie tych witamin zwiększa się pod wpływem tłuszczu zawartego w pożywieniu.

Funkcje witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witamina E występuje w ośmiu różnych formach. Ostatnie badania wykazały, że szczególny rodzaj tej witaminy - tokotrienol - wykazuje właściwości ochronne obniżające ryzyko zniszczenia tkanki powstałego w wyniku wylewu krwi do mózgu.

Witaminy nie stanowią źródła energii oraz nie budują. Jednakże są niezbędne dla przebiegu wielu procesów biochemicznych. W organizmie człowieka większość witamin nie może być syntetyzowana, dlatego też muszą być dostarczone z pożywieniem.

Z kolei antywitaminy to związki chemiczne, które pod względem budowy są podobne do witamin i mogą wchodzić tak jak one w połączenia chemiczne, jednakże nie są zdolne do wykonywania funkcji witamin. Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą:

  • witamina A (retinol i jego pochodne) uczestniczy w procesie widzenia. W przypadku niedoboru witaminy A występuje tzw. kurza ślepota, czyli zaburzone widzenie o zmierzchu. Z kolei niedobór witaminy u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu. Ponadto skóra jest sucha i szorstka. Nadmiar witaminy A jest bardzo toksyczny. Objawy nadmiaru witaminy A charakteryzują się powiększeniem wątroby i śledziony, bólem głowy, nudnościami oraz zażółceniem skóry. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę A wynosi 1000 µg w przeliczeniu na retinol;
  • witamina D (cholekalcyferol i pochodne) reguluje gospodarkę wapniową oraz bierze udział w budowie kości. Niedobór witaminy D powoduje krzywicę u dzieci, a u osób dorosłych rozmiękczenie, porowatość i kruchość kości. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D zależy od wieku oraz czasu przebywania na słońcu. Według norm w Polsce dzienne zapotrzebowanie wynosi 5-20 µg, czyli 200-800 j.m. W wielu przypadkach stwierdza się niedobór tej witaminy, co jest spowodowane stosowaniem kremów z filtrami UV, krótkotrwałym przebywaniem na słońcu oraz niewielką zawartością w produktach spożywczych. Naturalna witamina D powstaje w skórze człowieka pod wpływem promieniowania słonecznego;
  • witamina E (tokoferol), zwana witaminą płodności, ponieważ warunkuje prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Witamina E jest silnym antyoksydantem, usuwa wolne rodniki powodujące starzenie się skóry. Zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę E wynosi 10-30 mg α-tokoferolu na dzień;
  • witamina K (fitochinon, menadion) jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. W wątrobie warunkuje syntezę protrombiny - białka, z którego powstaje włóknik (skrzep). Bakterie stanowiące naturalną florę jelit w niewielkiej ilości syntetyzują witaminę K. Bierze ona udział w formowaniu tkanki kostnej. Ponadto wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Głównym źródłem witaminy K są zielone warzywa.

W celu zwiększenia przyswajalności witamin rozpuszczalnych należy do potraw dodawać niewielkie ilości tłuszczu, np. oliwa z oliwek, masło. Przyjmując suplementy diety zawierające te witaminy, należy zachować szczególną ostrożność, by ich nie przedawkować, gdyż w nadmiernych ilościach wykazują działanie toksyczne.

Komentarze (1)
~bio
~bio

"W celu zwiększenia przyswajalności witamin rozpuszczalnych należy do potraw dodawać niewielkie ilości tłuszczu" prosze nie zartowac sobie z ludzi. Te witaminy sa rozpuszczalne w sokach zolciowych, ktore faktycznie sa tworzone z tluszczy, konkretnie ze sterydow i sa syntezowane przez watrobe.

Odpowiedz

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy - najnowsze pytania

Artykuły Witaminy
Witaminy

Działanie witamin

Przez wiele lat uważano, że białka i woda wystarczą do zapewnienia organizmowi procesów życiowych. Witaminy i ich rolę w przemianie materii odkryto znacznie później. Termin witaminy wprowadził polski biochemik Kazimierz Funk, który jako pierwszy wydzielił związek organiczny grupy aminowej (stąd też nazwa witaminy, od „vita” – życie, „amina” – nazwa ... z pożywieniem lub w formie prowitamin, które w procesie przemian metabolicznych uzyskują pełną aktywność biologiczną. Witaminy...

Witaminy

Witaminy dla kobiet

Witaminy są niezbędne do życia, jednak nasz organizm produkuje je w niewystarczających ilościach. Człowiek musi zatem ... witaminy, w związku z tym, im nasza dieta jest bardziej zróżnicowana i zrównoważona, tym mamy większe szanse na dostarczenie wszystkich witamin. Organizm kobiety ma inne zapotrzebowanie na witaminy i minerały niż organizm dorastającego dziecka czy mężczyzny. Witaminy młodości dla kobiet Witaminy młodości są trzy: A, E i C. Każda z nich, dostarczona organizmowi w odpowiednich...

Witaminy

Rodzaje witamin

Witaminy są niezbędne do rozwoju i wzrostu tkanek oraz prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie człowieka ... szkodliwy, ponieważ prowadzi do hiperwitaminozy. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Te witaminy są magazynowane przez organizm, dlatego okresowe ich niedobory są tolerowane. Nadmiar powoduje hiperwitaminozę, która skutkuje zatruciem. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to witaminy: A, D, E i K. Witamina A Witamina A, czyli retinol, odpowiada za wzrok, stymuluje procesy podziału...

Witaminy

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie muszą być dostarczane z dietą, w celu zapewnienia prawidłowego działania organizmu. Witaminy nie dostarczają energii (kalorii), jednakże regulują procesy biochemiczne w komórkach. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie należą witaminy z grupy B, witamina C. Nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wydalany z moczem. Rola witamin w organizmie Witaminy pełnią ... ” był polski biochemik Kazimierz Funk żyjący w latach 1884-1967. Jednakże nie wszystkie witaminy są aminami, dlatego też ta...

Witaminy

Awitaminoza

(...) albo też nie dostarczamy, jeśli odżywiamy się daniami typu fast food. Objawy awitaminozy Witaminy to związki organiczne, które są ... witaminy A. Żeby uzupełnić braki, należy jeść jajka, szpinak, wątróbkę, marchew, pomidory, brokuły, dynię, zielony groszek ... jeść jajka, wątróbkę, nerki, śledzie, makrelę, łososia, pstrąga, dorsza, flądrę i pić mleko. Witamina C Brak witaminy C ... dawkę witaminy C, zwłaszcza gdy wykonuje się ciężką pracę fizyczną, przyjmuje leki antykoncepcyjne lub antybiotyki. Witamina...

Witaminy

Witaminy w diecie

(...) tych związków są owoce, warzywa, mięso i ryby. Witaminy w postaci naturalnej są najlepiej przyswajane przez organizm. W przypadku awitaminozy, wywołanej brakiem witamin, konieczne jest ich uzupełnienie, np. w formie preparatów i suplementów. Witaminy w diecie są podstawą zdrowia, wigoru i aktywności fizycznej. Witaminy i minerały niezbędne w diecie Składniki mineralne można podzielić na ... nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu, a nadmiar jest toksyczny. Witamina C Źródło witaminy C: owoce cytrusowe, ananasy,...

Witaminy

Cała prawda o multiwitaminach

(...) i witaminy Pomimo usilnych starań nie zawsze jesteśmy w stanie zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na substancje odżywcze ... , których organizm potrzebuje. Jednakże zapewnienie dziennego zapotrzebowania na niektóre witaminy i minerały (witaminy D ... podstawowych witamin i minerałów, takich jak żelazo, wapń i witaminy C, B i D. Jednak nowszej generacji suplementy zawierają...

Witaminy

Czy witaminy można łączyć?

Witaminy są niezbędne dla posiadania zdrowia i pełni sił witalnych. Najlepsze pod względem jakości i przyswajania się są naturalne witaminy, pochodzące z produktów spożywczych. Jednak jeśli nasza dieta nie dostarcza nam kompletu witamin, powinniśmy sięgnąć po witaminy w tabletkach. Ważne jest, aby przyjmować odpowiednie ich ilości, dostosowane do wieku, wagi i płci. Jak przyjmować witaminy? Obecnie dostępne są różne rodzaje suplementów witaminowych. Zalecane witaminy dla dorosłych...

Witaminy

Przechowywanie witamin a ich skuteczność

Badania naukowców z Uniwersytetu Purdue wskazują, iż wysoka wilgotność w kuchni i łazience może źle wpływać na przechowywane w tych pomieszczeniach witaminy i suplementy diety, nawet jeśli wieczka ich opakowań są szczelnie zamknięte. Wpływ wilgotności na witaminy i suplementy diety Substancje krystaliczne, w tym witamina C, niektóre witaminy z grupy B oraz inne suplementy diety, podatne są ... witaminy i suplementy diety. Rozpuszczanie się witamin i suplementów diety Naukowcy zmierzyli wilgotność powietrza, przy...

Witaminy

Witaminy w jedzeniu

W okresie jesienno-zimowym częściej sięgamy po suplementy diety na wzmocnienie organizmu. Zapominamy, że witaminy i minerały lepiej wchłaniają się ze spożywanych pokarmów niż z przyjmowanych tabletek. Witaminy w diecie W okresie zwiększonych zachorowań na przeziębienie i grypę szczególnie ważne są witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. Witamina A pełni funkcję obronną organizmu. Chroni ... cytrusy, kiszoną kapustę, brokuły, natkę pietruszki, pomidory i czerwoną paprykę. Z kolei witaminy z grupy B można...