Wodorosty w diecie

Wodorosty są organizmami wodnymi od pokoleń stosowanymi jako składnik pokarmowy w tradycyjnej kuchni społeczności żyjących nad akwenami wodnymi. Krajami przodującymi w ilości spożywanych wodorostów są kraje Dalekiego Wschodu, Korea, Japonia, Chiny, Wietnam. To właśnie w tych krajach notuje się najwyższy odsetek ludzi długowiecznych, cieszących się świetnym zdrowiem do późnej starości. W Europie wodorosty nie są tak popularne, chociaż i tu amatorów morskich przysmaków nie brakuje szczególnie we Szkocji, Norwegii i Islandii.

Spożywanie wodorostów jest często kojarzone z kuchnią wegetariańską lub makrobiotyczną, jednak nie ma żadnych przeciwwskazań, aby stosować wodorosty w tradycyjnej kuchni polskiej. Mogą one stanowić prawdziwy zastrzyk składników odżywczych, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, rekonwalescentów czy osób stosujących radykalne diety. Mogą być również spożywane przez dzieci.

Spis treści:
  1. 1. Co to są wodorosty?
  2. 2. Właściwości wodorostów
  3. 3. Zdrowotne działanie wodorostów

1. Co to są wodorosty?

Zdrowe składniki odżywcze
Zdrowe składniki odżywcze Umiejętne układanie jadłospisu wpłynie na jakość twoich posiłków,...

Wodorosty (glony) to samożywne organizmy żyjące w akwenach wodnych. Tak jak wszystkie rośliny do życia potrzebują światła słonecznego. Znanych ponad 40 000 gatunków wodorostów obecnych w wodach słodkich i słonych. Wiele gatunków glonów zostało przebadanych pod względem żywieniowym. Obecnie spożywa się ponad 100 gatunków glonów. Są cenione nie tylko za wartości odżywcze i smakowe, lecz także za niski stopień przetworzenia. Należą do najbezpieczniejszej żywności, ponieważ nie wyodrębniono do tej pory trujących gatunków.

Wodorosty można spożywać na surowo oraz jako dodatki do potraw. Są  doskonałym składnikiem zup, sosów, gulaszu, bigosu, pasztetu, gotowanych, duszonych warzyw, ryżu, kasz czy deserów. Można je spożywać  również na kanapki zamiast sałaty

Do najczęściej spożywanych oraz najbardziej wartościowych glonów należą: wakame, kombu, nori, dulse, hiziki, arame, mech irlandzki oraz agar-agar. Ten ostatni jest z powodzeniem wykorzystywany jako środek żelujący. 

2. Właściwości wodorostów

Wodorosty stanowią  źródło wielu składników odżywczych. Mają niezwykłą moc akumulacji składników odżywczych w swoich tkankach, a co najważniejsze – zawierają je w formie najłatwiej przyswajalnej przez nasz organizm. Wystarczy niewielka ilość (5 g dziennie) glonów dostarczana do organizmu systematycznie, aby uzupełnić niedobory odżywcze. Glony zawierają cały garnitur składników mineralnych i witamin w ilości zdecydowanie wyższej w porównaniu z roślinami lądowymi. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość w glonach wapnia, żelaza i jodu. Dla przykładu wakame, hiziki, arame zawierają 10 razy więcej wapnia niż mleko krowie. Sałata morska i wakame posiadają cztery razy więcej żelaza niż mięso wołowe. Chociaż żelazo w tej postaci może być gorzej przyswajane. Natomiast zawartość jodu w kombu i arame może przekraczać nawet 600 razy zawartość tego pierwiastka w rybach morskich. Dlatego osoby mające problemy z tarczycą powinny skonsultować spożywanie wodorostów z lekarzem. To zalecenie dotyczy również osób, które powinny uważać na zawartość sodu w diecie, ponieważ sód występuje w glonach w wysokich stężeniach. Do pierwiastków śladowych obecnych w glonach można zaliczyć m.in.: miedź, cynk, kobalt, wanad, stront. Dodatkowo glony zawierają mnóstwo witamin: A, K, C, E, PP oraz witamin z grupy B. Są jednym z nielicznych źródeł witaminy B12, co ma szczególne znaczenie dla osób stosujących dietę wegetariańską czy makrobiotyczną. Niektóre gatunki wodorostów są szczególnie bogate w białko, nawet białko pełnowartościowe z kompletem aminokwasów egzogennych niezbędnych dla organizmu. Wodorosty zawierają również duże ilości błonnika pokarmowego, głównie frakcji rozpuszczalnej w wodzie, dzięki temu mają pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Należy dodać, że glony posiadają bardzo mało tłuszczu. Skład wodorostów zależy od wód, w których żyją, ich czystości, pory roku, a nawet fazy księżyca podczas zbiorów. W medycynie chińskiej uważa się, że wodorosty emanują pierwotną siłą naszego globu, dając zdrowie i witalność. 

3. Zdrowotne działanie wodorostów

Różnorodność w świecie wodorostów jest ogromna, jednak są cechy łączące je wszystkie. Bez względu na gatunek i pochodzenie glony mają właściwości wychładzające organizm, słony smak, zdolności zmiękczające, nawilżające. Ponadto mają właściwości alkalizujące krew, działają przeciwzakrzepowo, redukują ilość złego cholesterolu, dzięki czemu wpływają pozytywnie na stan naczyń krwionośnych, działają przeciwmiażdżycowo. Wodorosty mają również właściwości zwiększające diurezę, działają moczopędnie, dlatego znalazły zastosowane przy leczeniu chorób dróg moczowych. Ponadto są niezwykle skuteczne w walce z nadwagą, otyłością i cellulitem, ponieważ regulują gospodarkę wodną organizmu, ułatwiają usuwanie toksyn, obrzęków, regulują przemianę materii. Błonnik obecny w wodorostach reguluje pracę przewodu pokarmowego i wpływa na metabolizm lipidów. Znany jest również pozytywny wpływ wodorostów przy leczeniu opuchlizn, chorób skórnych, ponieważ stymulują one regenerację komórek naskórka, przyczyniają się do redukcji blizn. Są świetnym środkiem wspomagającym przy leczeniu różnych postaci trądziku. Stymulują odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, głównie dzięki obecności fluoru. Udowodniono, że wprowadzenie do diety wodorostów hamuje rozsiew wirusa opryszczki.  Wodorosty morskie mają również właściwości antyoksydacyjne oraz neutralizujące substancje radioaktywne. Przypisuje się im właściwości hamujące rozwój nowotworów, głównie ze względu na wysoką zawartość fukoidów szczególnie w brązowych wodorostach, m.in.. kombu i wakame. Glony wykorzystywane są również w kosmetyce, chociaż nie tylko. Znane i wykorzystywane z powodzeniem są pozytywne właściwości glonów przy leczeniu kaszlu, astmy, hemoroidów, czyraków, wolów tarczycowych, dolegliwości żołądkowych, wrzodów czy migrenowych bólów głowy.   

Wodorosty morskie mogą być stosowane również w postaci wygodnych suplementów diety (tabletek, kapsułek, proszku). W tej postaci najczęściej spotykamy chlorellę, spirulinę i morszczyn. Ta forma stanowi koncentrat wszystkich ważnych dla organizmu związków w łatwej do stosowania postaci, niewymagających wcześniejszego moczenia czy gotowania przed spożyciem.  

Należy pamiętać,  że spożywanie każdego produktu spożywczego w nadmiarze może być szkodliwe. Ta zasada dotyczy również wodorostów. Związane jest to z wysoką koncentracją składników w glonach. Ma to szczególne znaczenie dla osób z problemami tarczycy, ponieważ wysoka zawartość jodu w glonach może mieć wpływ na przebieg choroby i skuteczność stosowanych leków. Może to doprowadzić do zaburzenia równowagi umysłowej. Wprowadzenie wodorostów do diety powinny skonsultować z lekarzem osoby, które muszą ograniczać ilość sodu w diecie. Należy zauważyć, że glony akumulują również metale ciężkie, dlatego spożywanie glonów w nadmiarze może być szkodliwe. Warto też stosować się do wskazówek zawartych  na opakowaniu produktu. Dotyczy to suplementów diety. Natomiast w przypadku suszu najczęściej stosuje się 1–2 cm jako dodatek wzbogacający smak, aromat i wartościowość potrawy. 

Jeszcze kilka lat temu zakup wodorostów w Polsce stanowił problem. Można je było kupić jedynie w sklepach z żywnością naturalną, i to za wysoką cenę. Obecnie coraz częściej spotyka się wodorosty nawet w supermarketach czy sklepach internetowych. Dostępne są w formie suszu, ale można również spotkać wodorosty w postaci tabletek, kapsułek. 

Bibliografia

  • Pitchford P. Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008, ISBN 978-83-7579-023-8
  • Jensen B. Poradnik dietetyczny - prawidłowa dieta receptą na zdrowie, Mada, Warszawa 2000, ISBN 83-86170-61-1
  • Biernat J. Żywienie a uroda, Astrum, Wrocław 2006, ISBN 83-7277-239-8
  • Biernat J. Żywienie, żywność a zdrowie, Astrum, Wrocław 2001, ISBN 83-7249-075-9
Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
14

Komentarze

Pytania do specjalistów

Zmniejszenie powtórzeń w A6W

Witam. Od pani Ewy Kozlowskiej (dietetyk) dowiedzialm sie ze dobrymi cwiczniamy na pozbycie sie fald z brzuchu jest zestaw 6 weidera. Chcialem sie otoz zapytac czy po zmniejszeniu 2krotnie l. powtorzen efekty (troche zmniejszone) bedzie widac? Jeszcze...

Odpowiada: Mgr Paulina Filipowicz Mgr Paulina Filipowicz i 1 inny
pokaż 5 następnych

Artykuły Piramida żywienia na diecie

Żywność light, czyli odchudzające zakupy
Piramida żywienia na diecie Żywność light, czyli odchudzające zakupy

Żywność light widnieje na półkach wielu sklepów. Produkty te mają obniżoną kaloryczność, gwarantują bezpieczne odchudzanie i lepsze samopoczucie. Produkty typu light zawierają niewielkie ilość tłuszczów, cukrów i cholesterolu.

Zdrowe grillowanie
Piramida żywienia na diecie Zdrowe grillowanie

Chociaż  grill pojawił się w Polsce zaledwie 10 lat temu, to dzisiaj nie sposób wyobrazić sobie letniego wypoczynku, chwil spędzonych w miłym towarzystwie lub z rodziną na łonie natury bądź  w ogrodzie, właśnie bez grilla. Grillowanie...

Charakterystyka owoców morza
Piramida żywienia na diecie Charakterystyka owoców morza

Zbliżające się lato dla wielu z nas to czas wakacyjnych podróży, poznawania nowych smaków i powrotów do domu z chęcią eksperymentowania w kuchni. Choć owoce morza są już codziennością, to dla niektórych z nas wciąż bywają...

Jak rozsądnie robić zakupy spożywcze?
Piramida żywienia na diecie Jak rozsądnie robić zakupy spożywcze?

Często, będąc w sklepie nie zastanawiamy się, co wkładamy do koszyka. Kusi kolorowe opakowanie, znajomość marki lub przyzwyczajenie. Rzadko czytamy etykiety i nie wiele wiemy, co tak właściwie oznaczają skróty na opakowaniach. Podczas, gdy to, co...

Soja nawet dla niewegetarian
Piramida żywienia na diecie Soja nawet dla niewegetarian

Historia spożywania soi sięga czasów sprzed naszej ery, podczas gdy w Europie warzywo to pojawiło się dopiero w XVI wieku i służyło do wyrobu pasz dla zwierząt i olejów jadalnych. Aktualnie soja znana jest i kojarzona głównie z...

Pełne ziarno na diecie
Piramida żywienia na diecie Pełne ziarno na diecie

Podstawą naszej diety są zwykle produkty zbożowe (pieczywo, makarony, kasze) będące przetworami różnych zbóż – głównie pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa oraz gryki. Produkty te cechują się wysoką zawartością węglowodanów...

Napoje a dieta
Piramida żywienia na diecie Napoje a dieta

Dieta odchudzajaca wymaga kontroli nie tylko tego, co jesz, ale również tego, co pijesz. Niektóre napoje mogą zawierać dużo cukru i być źródłem dodatkowych kalorii, o których często zapominamy. Jeśli w ciągu dnia wypijasz dużo...

Produkty białkowe a dieta
Piramida żywienia na diecie Produkty białkowe a dieta

Produkty białkowe odgrywają bardzo ważną rolę w procesie utraty wagi i ich ilość w diecie odchudzającej powinna być nieco wyższa niż normalnie. Białka - w porównaniu z tłuszczami - są niskokaloryczne, a na ich strawienie organizm zużywa dużo...

Tłuszcze a dieta
Piramida żywienia na diecie Tłuszcze a dieta

Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Gram tłuszczu dostarcza, aż 9 kilokalorii, czyli ponad dwa razy więcej niż gram białka lub węglowodanów. Na diecie odchudzającej najłatwiej zmniejszyć ilość kalorii właśnie poprzez...

Produkty zakazane na diecie odchudzającej
Piramida żywienia na diecie Produkty zakazane na diecie odchudzającej

Zdrowe odżywianie, a szczególnie dieta odchudzająca, kojarzone są z czasem wyrzeczeń i ograniczeń. Nieznajomość zasad prawidłowego odchudzania, powoduje, że często niepotrzebnie rezygnujemy z wielu pokarmów, co kończy się szybkim porzuceniem...

pokaż 10 następnych