2 z 11Oliwa z oliwek
Oliwia z oliwek składa się głównie z tłuszczów, z przewagą kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, w tym kwasu oleinowego. Oprócz tego, oliwa z oliwek zawiera również różne substancje fitochemiczne, takie jak polifenole, które posiadają właściwości przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe.
Hiszpańscy naukowcy udowodnili, że dieta śródziemnomorska (bazująca na oliwie z oliwek) może obniżać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 aż o 50 proc. (w porównaniu do diety niskotłuszczowej).
Oliwa z oliwek extra vergine to produkt, który sprawdzi się w profilaktyce cukrzycowej, ale nie tylko. Dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oliwa może redukować stężenie cukru we krwi. Ponadto, sięganie po oliwę dobrej jakości regularnie przeciwdziała schorzeniom układu sercowo-naczyniowego (choroby te bardzo często towarzyszą cukrzycy).