3 kluczowe witaminy, które zawiera mięso z indyka – sprawdź!
Artykuł sponsorowany
Każdy z nas stara się w miarę możliwości dbać o swoją sprawność, kondycję i samopoczucie. Wiele osób ogromną wagę przywiązuje do sposobu odżywiania. Nic w tym dziwnego – zdecydowanie lepiej jest zadbać o odpowiedni poziom witamin dostarczonych z pożywienia niż sięgać po suplementy. Dlatego na naszych stołach coraz częściej pojawia się mięso indycze. Jakie witaminy możemy w nim znaleźć? Zdaniem dietetyk dr inż. Joanny Neuhoff-Murawskiej, eksperta programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, mięso z indyka stanowi alternatywę dla innych rodzajów mięsa. Co więcej, znajdziemy w nim takie witaminy jak: witamina D, witamina B6 oraz witamina B12.1
1. Co warto wiedzieć o witaminie B6?
Witamina B6 pomaga między innymi w prawidłowej syntezie cysteiny, w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Dostarczenie odpowiedniej ilości tej witaminy jest bardzo ważne dla osób w każdym wieku, a szczególnie tych, które podejmują wzmożony wysiłek intelektualny. Warto pamiętać, że witamina B6 przyczynia się również do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Dodatkowo pomaga też w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i funkcjonowaniu układu odpornościowego.
2. Rola witaminy B12
Witamina B12 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i odgrywa rolę w procesie podziału komórek. Mięso indycze może być wyborem dla osób narażonych na infekcje, ponieważ zawiera witaminę B12. Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ale to nie wszystko. Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
3. Witamina D – dlaczego jest taka ważna?
Witaminę D ludzki organizm potrafi wytwarzać samodzielnie, jednak tylko w przypadku ekspozycji skóry na promieniowanie słoneczne. Jesienią, zimą i wczesną wiosną warto zadbać o jej dodatkowe źródła. Dlaczego witamina D jest tak ważna? Ponieważ pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Dodatkowo witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego Mięso z indyka jest źródłem witaminy D, co jest kolejnym argumentem przemawiającym za tym, aby śmiało korzystać z niego w chłodniejszych porach roku. Ponadto witamina D bierze udział w procesie podziału komórek, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz prawidłowym wchłanianiu i wykorzystywaniu wapnia i fosforu.
Pamiętajmy, że należy wybierać mięso wysokiej jakości!
Artykuł sponsorowany