4 z 6Jedzenie zbyt dużych ilości pokarmów
Jeżeli przejadamy się lub podjadamy pomiędzy głównymi posiłkami dnia, to prosta droga do tego, by przybrać na wadze. Tym samym rośnie ryzyko nadwagi i otyłości - choroby cywilizacyjnej. Bardzo często osoby, które jedzą zbyt dużo, wybierają dania pozbawione wartości odżywczych, np. fast foody.
Niedobór składników odżywczych sprawia, że nieustannie odczuwamy głód, ponieważ organizm domaga się jego uzupełnienia. Jaki ma to związek z pracą mózgu?
Bezwartościowe pokarmy zmniejszają jego wydajność. Co więcej, mogą powodować otępienie.
Ponadto jeśli często na naszym talerzu goszczą słodkości, zwiększamy niebezpieczeństwo rozwoju choroby Alzheimera. Produkty te są bogate w cukier, który ma zły wpływ na nasz organizm. W szczególności oddziałuje on niekorzystnie na centralny układ nerwowy.
Związek pomiędzy wysokim spożyciem cukru i rozwojem alzheimera został udowodniony naukowo.
Zobacz też: Uważaj na leki na zgagę dostępne bez recepty. Nie łykaj bez opamiętania