5 pomysłów na dania z arbuzem

Arbuz to nie tylko doskonała ochłoda na letnie upalne dni. Ten soczysty czerwony owoc jest także naszym ogromnym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami. To najbogatsze źródło antyoksydantow spośród wszystkich świeżych warzyw i owoców. Nie wiesz, jak wybrać idealny owoc arbuza? To proste: na jego zielonej skórce szukaj jaśniejszych pasów – to znak, że arbuz dojrzewał na słońcu i prawdopodobnie jest słodki. Inna wskazówka: arbuz aż w 92 proc. składa się z wody, dlatego im jest cięższy, tym prawdopodobnie będzie bardziej soczysty. Jeśli już zaopatrzysz się w tę ogromną kulę pełną słodyczy, wypróbuj 5 przepisów na nie zawsze oczywiste dania z arbuzem. Spróbuj, a przekonasz się, że naprawdę warto!

Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?

Arbuzowo-imbirowa granita

  • kilogram arbuza pokrojonego w kostkę,
  • łyżka miodu,
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki,
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru.

Aby przygotować owocowo-imbirową granitę, wystarczy wszystkie składniki zblendować, aż do powstania gładkiej masy. Następnie przełożyć ją do zamykanego naczynia i włożyć do zamrażarki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć i skruszyć widelcem. W jednej porcji takiego arbuzowego deseru znajdziemy 144 kalorie, 38 g węglowodanów, 1 g błonnika oraz 3 mg sodu. Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem krojenia arbuza porządnie wyszorować jego skórkę.

Arbuz z fetą i miętą

  • 60 dag arbuza pokrojonego w trójkąty,
  • 10 dag sera feta,
  • 1 ½ łyżki miodu,
  • świeże liście mięty.

Arbuzowa sałatka jest banalnie prosta do przygotowania. Na talerz wyłóż trójkąty pokrojonego arbuza, a na to pokrusz fetę. Przekładaj owoce i ser, a na wierzch wylej płynny miód i połóż liście świeżej mięty. Taka przekąska to doskonały pomysł na letni lunch lub kolację. W jej jednej porcji znajdziemy 115 kalorii, 16 g węglowodanów, 1 g błonnika oraz 239 mg sodu.

Korzyści z jedzenia arbuzów

Arbuz jest popularnym owocem, który szczególnie sprawdza się w letnie upały. Z botanicznego punktu widzenia arbuzy to kuzyni ogórków i dyni – dwóch innych...

Arbuzowy chłodnik

  • 60 dag arbuza,
  • 40 dag pomidorów,
  • 15 dag świeżego ogórka,
  • 2 łyżki kolendry,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego.

Pomidory i ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a arbuza zblenduj na niejednolitą masę. Składniki połącz w jednej misce, dopraw kolendrą, oliwą i octem. Przygotowanie chłodnika z arbuza z takiej ilości składników wystarczy na 4 porcje, a w każdej z nich znajdziemy 83 kalorie, 13 g węglowodanów, 2 g błonnika oraz 0,5 g tłuszczu.

Sałatka z arbuzem

  • pół kilograma pokrojonego w kostkę arbuza,
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 15 dag świeżego szpinaku baby lub rukoli,
  • 3 plasterki przysmażonego bekonu,
  • 1 czerwona cebula pokrojona na plasterki,
  • 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu tajskiego.

Przygotuj najpierw sos do sałatki: w misce zmieszaj słodko-kwaśny sos, sok z limonki i oliwę z oliwek. W innej dużej misce wymieszaj arbuza, szpinak oraz pokrojoną cebulę. Polej sosem i wymieszaj, a na wierzch ułóż przysmażone plastry chrupiącego boczku. Porcja takiej sałaty to 111 kalorii, 14 g węglowodanów, 2 g błonnika oraz 5,5 g tłuszczu.

Arbuzowe szaszłyki

  • 16 kawałków arbuza,
  • 4 plastry prosciutto,
  • 16 listków bazylii,
  • 1 limonka pokrojona w ósemki.

4 plastry włoskiej szynki przekrój wzdłuż i nakłuwaj ją na patyczki. Zawijaj w nią kawałki arbuza z liśćmi bazylii. Na koniec gotowe szaszłyki skrop sokiem wyciśniętym z ósemek limonki. Z takiej ilości składników powinno ci wyjść 8 arbuzowych szaszłyków. Taka alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków będzie doskonałą przekąską na wypadek odwiedzin nieoczekiwanych gości. Sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla i przystawka na romantycznej kolacji.

Źródło: prevention.com

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe przepisy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe przepisy
Zdrowe przepisy

Sangria

Sangria

Sangria to tradycyjny hiszpański napój. Robiona jest na bazie wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych trunków.

Zdrowe przepisy

Koktajl z jagodami

Koktajl z jagodami

Czarne jagody są pyszne same w sobie - najlepiej smakują od razu po zerwaniu z krzaczka. Jednak istnieją przepisy, które podkreślają

Zdrowe przepisy

Koktajl z malin

Koktajl z malin

Maliny to źródło witamin C i B3, a także cynku, potasu i błonnika. Łagodzą bóle, wspomagają układ trawienny i odporność.

Zdrowe przepisy

Wiśniowy koktajl

Wiśniowy koktajl

Pyszny koktajl wiśniowy z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi owoce i lekką nutkę alkoholu!

Zdrowe przepisy

Tarta na obiad czy na deser? Którą dziś wybierzesz?

Tarta na obiad czy na deser? Którą dziś wybierzesz?

Tarta z malinami i mascarpone Maliny to jedne z najcenniejszych i najzdrowszych letnich owoców. Włączenie ich do codziennej, lekkiej diety oczyści organizm i uzupełni niedobór witaminy C. Nie musisz jednak traktować ich jako przekąski między posiłkami....

Zdrowe przepisy

7 aromatycznych przepisów z jabłkami w roli głównej

7 aromatycznych przepisów z jabłkami w roli głównej

na jesienną słotę niż kubek ciepłej i zdrowej herbaty? A jeśli znudziła ci się ta czarna lub zielona, możesz sięgnąć po nasz przepis na owocowy napar (...) Jesień najlepszym sezonem na jabłka Sezon na jabłka trwa w najlepsze...

Zdrowe przepisy

16 niecodziennych produktów, które możesz grillować

16 niecodziennych produktów, które możesz grillować

planujesz podanie burgerów z soczystą grillowaną wołowiną, to obok nich nie może oczywiście zabraknąć frytek. Proponujemy jednak zdrowszą wersję (...) wcześniej rusztu. Przygotuj więc owocowe ciasto według sprawdzonego przepisu...

Zdrowe przepisy

Przepis na francuski paj mięsny

Przepis na francuski paj mięsny

nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec ok. 30 minut z dolną grzałką. Kroić, gdy lekko przestygnie. Zobacz także przepis na pie z brzoskwiniami i jabłkami.