Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Monika Papuga-Sobczak
4 z 7Koper włoski
Koper włoski znany jest ze zdolności łagodzenia dolegliwości bólowych, które pojawiają się po zjedzeniu smażonej potrawy, na przykład mięsa lub ryby. Przynosi ulgę niemal od razu po spożyciu.
Warzywo to ma dobroczynny wpływ nie tylko na procesy trawienne. Pozytywnie oddziałuje też na samopoczucie. Zdaniem św. Hildegardy regularnie spożywane gwarantuje dobry nastrój.
Ponadto koper włoski jest polecany osobom borykającym się z nieprzyjemnym zapachem z ust. Powinny one jeść go na pusty żołądek (mogą być też nasiona). Jak pisze św. Hildegarda, osoby, które jedzą to warzywo zmniejszają “ilość złego śluzu lub zgnilizny w sobie”, co skutkuje osłabieniem brzydkiego oddechu.
Zobacz też: Sprawdź, co się dzieje z twoją wątrobą, gdy pijesz alkohol