7 faktów na temat sushi, o których mogłeś nie wiedzieć

Czy jesteś fanem sushi? Jeżeli należysz do wielbicieli tych azjatyckich przysmaków, być może zainteresuje cię kilka faktów, które zdradzają specjaliści od japońskiej kuchni. Jest to odpowiedź na rozpowszechniające się ostatnimi czasy mity na ten temat. Sprawdź, co dokładnie wiesz.

1. Sushi jest dziełem wyobraźni

Niektórzy twierdzą, że sushi należy przygotowywać tylko zgodnie z konkretną recepturą. Natomiast znawcy tematu nie ograniczają się. To, jak ostatecznie będzie wyglądało i smakowało sushi, zależy od kreatywności osoby, która je przygotowuje. Składniki można dowolnie komponować. Przede wszystkim powinny odpowiadać twoim kubkom smakowym. Nie musisz dokładnie odwzorowywać tego, co zostało podane ci w restauracji.

Co więcej, samo sushi powstało przypadkowo, gdy dla utrwalenia świeżości ryb przekładano je warstwą ryżu namoczonego octem. Pierwotnie sam ryż wyrzucano.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Chcesz wiedzieć więcej o sushi?

Sprawdź, czy sushi zawsze jest zdrowie i kiedy należy na nie szczególnie uważać

2. Sushi to "coś kwaśnego"

Natomiast jeżeli chcesz przygotować sushi samodzielnie, wybierz rodzaj ryżu o krótkich ziarnach. Taki bowiem najbardziej pasuje. W Europie często jest to Nishiki. Warto też dodać, że nazwa „sushi” nie odnosi się do surowej ryby, a określa właśnie kwaśny ryż.

3. Potrawa made in China

Ta tradycyjna japońska potrawa tak naprawdę pochodzi z Chin, a w Japonii wprowadzono ją mniej więcej w VIII w. Natomiast to Japończycy rozsmakowali się w rybie razem z ryżem (namanare/namanari). Danie zjadano zaraz po przyrządzeniu, aby nie zmieniło smaku. Z czasem ewoluowało ono, przybierając postać zawiniątka, które znamy.

4. Polskie sushi w wersji amerykańskiej

Okazuje się również, że sushi, które znamy w Polsce, nie jest typowym japońskim sushi. Serwowana jest raczej wersja amerykańska – fusion sushi. Jedna z odmian (California Maki) powstała zresztą w Stanach Zjednoczonych.

5. Smak powinien wyrażać wszystkie składniki

Niektórzy są zdania, że w sushi powinien dominować jeden składnik, aby było to rzeczywiście prawdziwe sushi. Jednak jest to tylko kolejny mit. W sushi chodzi o komplementarność jego składników.

6. Sushi etykieta dopuszcza palce

Jeżeli jedzenie sushi pałeczkami jest dla ciebie bardzo niewygodne albo nie umiesz tego robić, możesz jeść je palcami. Jest to zgodne z sushi etykietą.

7. Dodatki mają swoje funkcje

Wasabi i sos sojowy nie powinny być mieszane razem, a jest to w Polsce dość częsta praktyka.

Ponadto, istnieje tylko jeden rodzaj imbiru – biały. Ten różowy jest marynowany, a jego zadaniem jest oczyszczanie kubków smakowych.

ボナペティ, czyli smacznego!

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!