3 z 10Awokado
Awokado przez wiele osób nazywane jest najzdrowszym owocem na świecie. Nic dziwnego, skoro w tym produkcie znajduje się ogromna ilość witamin, składników mineralnych czy zdrowych tłuszczów. Spożywając awokado dostarczamy naszemu organizmowi witaminę A, witaminę E, kwas askorbinowy, miedź, żelazo, witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina), wapń, fosfor, mangan oraz potas.
Spożywanie awokado może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, ale to nie wszystko. Sięganie po ten produkt to również sposób na spowolnienie procesów starzenia (zawarte w produkcie substancje wspomagają wytwarzanie białek budulcowych - kolagenu i elastyny).
Gdy tylko odczujesz głód, obierz awokado, pokrój je w plastry, polej sokiem z limonki, a następnie posyp kilkoma ziarenkami soli morskiej. Taka przekąska wspomaga pracę mózgu i uzupełnia brak składników mineralnych. Warto jednak pamiętać, że jest dość kaloryczna – już połowa awokado to ok. 120 kcal.