Alarmująca zależność między tostami a rakiem

Według badań groźne mogą być nie tylko tosty, ale też kawa, frytki, a także pieczone potrawy.

6 zaskakujących czynników, które zwiększają ryzyko raka piersi
6 zaskakujących czynników, które zwiększają ryzyko raka piersi [6 zdjęć]

Antykoncepcja hormonalna to jeden z najczęściej wybieranych przez kobiety sposobów na zapobieganie ciąży....

zobacz galerię

Raport naukowy wydany niedawno przez brytyjskie organy nadzorujące bezpieczeństwo żywności wykazał zadziwiające wnioski: spożywanie zbyt dużej ilości tostowego pieczywa może podnosić ryzyko zachorowania na raka.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która opublikowała raport, informuje, że winowajcą jest związek chemiczny – akrylamid. Jest to toksyczna substancja wytwarzana, kiedy węglowodany są wystawiane na działanie wysokiej temperatury.

Według autorów badania regularne spożywanie posiłków bogatych w akrylamid może potęgować ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Jednak nie tylko tosty niosą ze sobą takie zagrożenie. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje, że ten sam związek chemiczny występuje w kawie, frytkach i pieczonych potrawach.

Akrylamid to naturalny produkt uboczny pojawiający się w wyniku gotowania i obróbki termicznej z udziałem wysokich temperatur (powyżej 120°C) produktów zawierających skrobię. Im dłużej potrawa jest gotowana i im wyższa jest jej temperatura podczas tego procesu, tym więcej wytworzy się akrylamidu. Dotyczy to również żywności grillowanej i pieczonej.

Jednak dr med. Dale Shepard, onkolog w szpitalu Cleveland Clinic, podchodzi sceptycznie do informacji na temat powiązania tostów z nowotworem. Tak naprawdę wciąż jeszcze nie wiemy, co powoduje raka – wyjaśnia. Istnieją rakogenne źródła, których na obecny moment możemy być bardziej pewni, jak palenie i otyłość.

Shepard dodaje, że nawet jeśli istnieje powiązanie między rakiem a akrylamidem, nie posiadamy jeszcze wystarczających naukowych dowodów na poparcie tej tezy. Póki co wiemy tyle, że może on zmieniać układ DNA, jednak nie wiemy, czy ten proces rzeczywiście zachodzi w ludzkim organizmie, jako że ciało człowieka ma zdolność neutralizowania toksyn.

Mimo wszystko Shepard przypomina, że możemy zminimalizować potencjalne zagrożenie przez ograniczenie produktów bogatych w skrobię i cukier oraz unikanie przypalonych potraw.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.