Coraz częstszy w polskich lasach. Przebadano jego wpływ na organizm

Borowik amerykański pojawił się w Polsce niespełna dekadę temu. Można go zbierać od lipca do października. Choć szybko zdobył sympatię grzybiarzy, eksperci ostrzegają: jego ekspansja może zagrozić rodzimym gatunkom i zaburzyć delikatną równowagę leśnych ekosystemów. A jakie ma właściwości i czy warto włączyć go do diety?

Borowik amerykańskiBorowik amerykański
Źródło zdjęć: © FB Nadleśnictwo Kościerzyna
Magdalena Pietras

Skąd się wziął borowik amerykański?

Borowik amerykański (Aureoboletus projectellus), nazywany też złotakiem wysmukłym, pochodzi z Ameryki Północnej. W Europie został po raz pierwszy odnotowany na początku XXI wieku – najpierw na Litwie i Łotwie, a następnie w Polsce i Niemczech.

W naszym kraju zaobserwowano go około 2015 roku. Najpierw pojawiał się głównie na wybrzeżu Bałtyku, w lasach sosnowych i na wydmach, ale dziś spotykany jest już również w głębi kraju – m.in. na Mazowszu, Lubelszczyźnie czy Podlasiu.

Jak wygląda i gdzie rośnie?

Grzyb ten przypomina borowika szlachetnego, jednak łatwo go rozpoznać po smukłym, złotawym trzonie i rudawym kapeluszu z ciemniejszym środkiem. Spód kryje żółtozielone rurki, a miąższ – różowawy odcień, który nie zmienia się po przekrojeniu.

Borowik amerykański owocnikuje obficie od lipca do października, często w dużych skupiskach. Dobrze radzi sobie w mikoryzie z sosną, co sprzyja szybkiemu rozprzestrzenianiu się. Obserwacje grzybiarzy wskazują, że z roku na rok zajmuje nowe tereny.

Co ciekawe, robaki rzadko atakują jego owocniki, co czyni go szczególnie atrakcyjnym dla zbieraczy.

Właściwości odżywcze i zdrowotne

Złotak wysmukły to grzyb jadalny, niskokaloryczny, 100 g produktu dostarcza mniej niż 50 kcal. Jest źródłem białka, błonnika (w postaci chityny) oraz wielu minerałów, m.in. fosforu, wapnia, magnezu, selenu i jodu. Zawiera także witaminy A, C, E, PP oraz z grupy B.

Ma też działanie przeciwutleniające, może wspierać odporność, obniżać poziom cholesterolu i wzmacniać naczynia krwionośne.

Co ważne, analiza opublikowana w 2025 roku w czasopiśmie "Foods" wykazała, że zawartość rtęci w jego kapeluszu jest niższa niż w wielu popularnych gatunkach jadalnych, co potwierdza jego bezpieczeństwo konsumpcji.

Dzięki delikatnemu smakowi grzyb ten świetnie sprawdza się w sosach, risotto, farszach do pierogów czy naleśników. Można go suszyć, marynować i mrozić.

Smakołyk czy zagrożenie?

Choć borowik amerykański zdobył uznanie grzybiarzy, naukowcy zachowują ostrożność. To gatunek inwazyjny, który dzięki mniejszym wymaganiom i obfitszemu owocnikowaniu może konkurować z rodzimymi borowikami, a nawet je wypierać. Podobne obawy zgłaszają badacze z Niemiec i Czech.

Na razie wpływ tego gatunku na polskie lasy nie jest w pełni poznany, dlatego prowadzone są obserwacje i projekty monitorujące jego rozprzestrzenianie.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. WP abcZdrowie
  2. Lasy Państwowe

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie