Amigdalina

Amigdalina, powszechnie określana jako witamina B17, zdobyła popularność jako niekonwencjonalne remedium na choroby nowotworowe. Przekonanie o jej skuteczności podzieliło środowiska lekarskie. Zarówno sceptycy, jak i zwolennicy tej metody przywołują najróżniejsze argumenty, by udowodnić prawdziwość zajmowanego przez siebie stanowiska. Czy rzeczywiście jej stosowanie może okazać się skuteczne? W jaki sposób substancja ta wpływa na nasz organizm?

Czym jest amigdalina?

Amigdalina jest związkiem chemicznym, który występuje w wielu roślinach. Stanowi ona składnik pestek migdałowca (to od niego wzięła swoją nazwę), moreli, pigwy, brzoskwini, śliwek czy wiśni. Jest ona odpowiedzialna za ich charakterystyczny gorzkawy smak i zapach. Możemy znaleźć ją ponadto w warzywach strączkowych, nasionach lnu i sezamu, ziarnach owsa, jęczmienia bądź pszenicy.

Fakty o zdrowiu - Witamina E zmniejsza guzy nowotworowe

O tym, że może stanowić lekarstwo na raka, świat po raz pierwszy usłyszał na początku ubiegłego wieku, jednak początkowo została uznana za substancję zbyt toksyczną, by można było podawać ją człowiekowi. Dopiero stworzony na jej bazie związek o nazwie Laetrile miał być bardziej bezpieczny. Bezpieczeństwo to okazało się jednak tylko pozorne – ze względu na duże stężenie szkodliwego dla zdrowia cyjanowodoru specyfik został wycofany z rynku przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA), która podkreśliła, że nie istnieją wystarczające dowody, które mogłyby przemawiać za jej skutecznością. Dziś amigdalina jest dostępna jedynie w formie gorzkich migdałów lub jąder pestek moreli i można dostać ją w wybranych sklepach zielarskich.

Pełne witamin produkty, których nie jadasz

Marmite to produkt popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie wykorzystywany jest powszechnie jako smarowidło do pieczywa. Warto wiedzieć, że stanowi on produkt...

Działanie amigdaliny

Kiedy amigdalina dostanie się do naszego organizmu, enzymy doprowadzają do jej rozkładu – związek rozpada się na glukozę, wspomniany cyjanowodór oraz aldehyd benzoesowy. Lekarze krytykują zażywanie amigdaliny przede wszystkim ze względu na obecność drugiej z wymienionych substancji, która w nadmiarze jest dla nas bardzo szkodliwa. Okazuje się, że może doprowadzić do zatrucia – zwłaszcza, gdy chory zażywa jednocześnie witaminę C. Odnotowano nawet przypadek śmiertelny – zgon pacjenta był spowodowany właśnie połączeniem tych substancji.

Teorii tej nie popierają jednak zwolennicy wykorzystania amigdaliny w terapii nowotworowej. Ich zdaniem zatrucie nie jest możliwe, ponieważ na działanie cyjanowodoru są narażone jedynie komórki nowotworowe, natomiast komórki zdrowe są chronione przez enzym o nazwie rodanaza. Osoby skłaniające się ku tej niekonwencjonalnej metodzie są ponadto przekonane, że amigdalina pomaga uśmierzyć towarzyszący nowotworom ból, za co z kolei odpowiedzialne mają być cząstki aldehydu benzoesowego. Sympatycy medycyny naturalnej twierdzą również, że korzystne działanie amigdaliny na nasz organizm znane było już tysiące lat temu, kiedy to woda migdałowa miała być wykorzystywana w celu leczenia nowotworów skóry.

Właściwości amigdaliny w świetle badań

Jak dotąd naukowcom nie udało się udowodnić dobroczynnego wpływu amigdaliny na pacjentów onkologicznych. Wyniki badań klinicznych nie potwierdziły, jakoby amigdalina miała mieć wpływ na rozmiar guza, czas przeżycia czy nawet samopoczucie osób zmagających się z chorobą nowotworową. Zarówno substancja, jak i jej pochodne nie zostają odpowiednio wchłonięte w przewodzie pokarmowym, a więc prawdopodobieństwo, że w niezmienionej postaci są w stanie dotrzeć do komórek nowotworowych jest niewielkie.

Badania nad właściwościami amigdaliny podejmowało wielu niezależnych specjalistów. Żadnemu z nich nie udało się jednak udowodnić jej domniemanego prozdrowotnego działania. Ustalenia te nie zniechęcają chorych do korzystania z tej alternatywnej formy leczenia. Niezgodne z faktycznym stanem określenie substancji mianem witaminy jedynie zwiększa liczbę zainteresowanych nią osób, którzy w amigdalinie niejednokrotnie upatrują swą jedyną szansę na powrót do zdrowia.

Zainteresowanie nietypowymi formami leczenia nie słabnie i właściwie nie powinno to rodzić naszego zdziwienia. Chorzy są w stanie zrobić bardzo wiele, by na nowo cieszyć się zdrowiem. Zanim sięgniemy po amigdalinę, warto jednak porozmawiać na ten temat ze swoim lekarzem. Zalecenie to dotyczy przede wszystkim osób cierpiących na zaburzenia funkcjonowania układu krążenia, gdyż zawarte w amigdalinie substancje mogą obniżać ciśnienie krwi. Zakupów dokonujmy jedynie w aptekach, nigdy za pośrednictwem internetu. Pamiętajmy także, że substancja ta pod żadnym pozorem nie może zastąpić tradycyjnego leczenia onkologicznego – konsekwencje takiego postępowania mogą okazać się zgubne.

Komentarze (17)
~tak to wiem
~tak to wiem ponad rok temu

Do niedowiArka. Tak przed bardzo wielu laty była taka awantura w USA. Ale gdy dziennikarze chcieli znaleźć grób tego nieszczęśnika to jakoś nikt im go wskazać nie potrafił. Była to kaczka dziennikarska puszczona przez odpowiednio spreparowany artykół.

Odpowiedz
~tak to wiem
~tak to wiem ponad rok temu

"specyfik został wycofany z rynku przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA)". Fszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę jak działa Wielka Farma. Amigdalina jest tanim lekiem nieprzyoszącym koncernom bajońskich dochodów. Nie można jej także opatentować. I to jest największy ból oszustów farmaceutycznych. Gdzie wejdą korporacje farmaceutyczna, tam natychmiast okazuje się że środki i specyfiki miejscowe są do niczego a nawet wręcz śmiertelnie groźne, mimo że przez tysiące lat działało. Na początku na raka Rokefeler sprzedawał oczyszczoną naftę, niestety zarobek był zbyt mały, wymyślono więc chemioterapie. Jest ona wystarczająco droga aby kosić kasę.

Odpowiedz
~Doświadczony
~Doświadczony ponad rok temu

Amigdalina nie jest toksyczna. Po podaniu dawki dożylnie, codziennie przekraczającej 3 krotność dawki teoretycznie śmiertelnej. Informacja, że Amigdalina jest toksyczna to kłamstwo. Skuteczność w leczeniu raka jelita grubego z przerzutami do wątroby i płuc niewielka. Pacjent zmarł po 2 latach leczenia amigdaliną.

Odpowiedz
~ona
~ona ponad rok temu

Ciekawe czemu nie piszą nic o wszechobecnym w lekach aspartamie. Ciekawe czemu nie piszą o jego dawce letalnej i rakotwórczych właściwościach. I bardzo ciekawe czemu do tej pory nie został wycofany z produkcji.

Odpowiedz
~kolegazdrowy
~kolegazdrowy ponad rok temu

Mam kolegę (35lat) który przez dwa lata ( po wykryciu guza jądra ) brał Amigdalinę i inne suplementy, dożylnie. Nigdy nie brał chemii i innych cudów. Decyzję o braniu Amigdaliny, podjął na własne ryzyko. Ciekawe że jego lekarz przyzwolił i dopingował oraz kontrolował przebieg leczenia. Dodam tylko że, kolega mieszka w kanadzie. Po dwu latach leczenia, wydaniu sporej ilości pieniędzy, zmianie stylu życia i odpowiedniej diecie, kolega jest zdrowy, "czysty" z komórek nowotworowych. Jest szczęśliwym człowiekiem. Oczywiście w tym wszystkim również sposób myślenia, uporządkowania życia odgrywają ogromną rolę. Cieszę się że mój kolega wygrał, oby był szczęśliwy jak najdłużej.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Medycyna naturalna
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Medycyna naturalna
Medycyna naturalna

Moc ukryta w owocach żurawiny

Moc ukryta w owocach żurawiny

, Lubelszczyźnie, Podkarpaciu i Pomorzu - wciąż nie jest zbyt popularna. A szkoda, bo naturalna żurawina może zastąpić wiele drogich leków i suplementów diety

Medycyna naturalna

10 babcinych lekarstw, które naprawdę działają

10 babcinych lekarstw, które naprawdę działają

przyrządzić wiele pysznych potraw, ale też wykorzystać jako naturalne lekarstwo. Skórkę tego warzywa, która łagodzi ból można m.in. przykładać bezpośrednio (...) także:Sprawdź, dlaczego warto jeść gorzką czekoladę Nieświeży oddech...

Medycyna naturalna

Poznaj cudowne właściwości kasztanów!

Poznaj cudowne właściwości kasztanów!

pracę jelit i niweluje problemy trawienne. Ponadto regenerująco działa na wątrobę i śledzionę. Naturalne odpromienniki Brązowe owoce kasztana (...) są naturalnymi odpromiennikami. Swoje właściwości neutralizacji szkodliwych...

Medycyna naturalna

Masz problemy z zasypianiem? Pij bananowy napój

Masz problemy z zasypianiem? Pij bananowy napój

Problemy Polaków ze snem Według danych TNS Polska połowa Polaków po 30. roku życia cierpi na problemy ze snem i zaledwie co dziesiąta osoba ma świadomość tego, że sen znacząco wpływa na zdrowie. Większość z nas problemy te bagatelizuje. Jeśli również...

Medycyna naturalna

Niezwykła moc świętej bazylii tulsi

Niezwykła moc świętej bazylii tulsi

w medycynie ajurwedyjskiej jest uważana za doskonałe antidotum na stres i sposób na uzyskanie równowagi psychicznej - w celu uspokojenia organizmu

Medycyna naturalna

Galangal - właściwości i zastosowanie

Galangal - właściwości i zastosowanie

na walory smakowe, ale także na właściwości prozdrowotne, które powinieneś poznać. Naturalna metoda w walce z rakiem Roślina jest wykorzystywana (...) jako naturalny środek pobudzający, podobnie jak żeń-szeń czy guarana....

Medycyna naturalna

Grzaniec - niedocenione lekarstwo

Grzaniec - niedocenione lekarstwo

, którym jest miód. Stosowany w medycynie naturalnej złoty nektar wykazuje wysokie właściwości antybakteryjne, dzięki czemu potrafi zabić niektóre bakterie lepiej (...) przeziębienie i katar Grzane wino z dodatkiem miodu...

Medycyna naturalna

Właściwości lecznicze i kosmetyczne olejku jojoba

Właściwości lecznicze i kosmetyczne olejku jojoba

Za co cenimy olejek jojoba? Olejek jojoba to płynny wosk uzyskiwany z nasion jojoba. Indianie amerykańscy, zwłaszcza plemię Apaczów, znali tę roślinę pod nazwą „hohowi", dopiero później, po podboju Ameryki, Hiszpanie przekształcili tę nazwę na „jojoba"....

Medycyna naturalna

Eliksir z czarnego bzu na przeziębienie

Eliksir z czarnego bzu na przeziębienie

Czarny bez na przeziębienie i grypę Niszczy wirusy, skraca czas trwania infekcji i szybko pomaga na objawy przeziębienia. Naturalny syrop z owoców (...) się nie tylko czarny bez, ale również inne naturalne produkty wzmacniające...