Badali kobiety przez 14 lat. Wiedzą, co wspiera kości
Złamania kości u osób starszych to poważny problem zdrowotny, który często prowadzi do utraty samodzielności, przewlekłego bólu, a w przypadku złamania szyjki kości udowej – nawet do wyższej śmiertelności. Najnowsze badania australijskich naukowców wskazują jednak, że odpowiednia dieta może w znacznym stopniu zmniejszyć to ryzyko.
W tym artykule:
Jak witamina K wpływa na kości?
Zespół badaczy z Edith Cowan University oraz University of Western Australia przeanalizował dane prawie 1400 kobiet w podeszłym wieku uczestniczących w długofalowym programie Perth Longitudinal Study of Aging Women. Naukowcy obserwowali uczestniczki przez ponad 14 lat, oceniając zależność między sposobem odżywiania a częstością hospitalizacji z powodu złamań.
Rezultaty, opisane w czasopiśmie naukowym "Food & Function", pokazały, że kobiety spożywające ponad 100 mikrogramów witaminy K1 dziennie miały o 31 proc. mniejsze ryzyko złamania w porównaniu z tymi, które przyjmowały jej mniej. Najbardziej imponujący efekt zaobserwowano w przypadku złamań szyjki kości udowej – tu ryzyko hospitalizacji było niemal o połowę niższe.
Jak dostarczyć do organizmu witaminę K?
Jak wyjaśnia kierujący badaniem dr Marc Sim, witamina K1 odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu mocnych kości. – Podstawowe badania dotyczące witaminy K1 wykazały kluczową rolę w karboksylacji białek kości zależnych od witaminy K1, takich jak osteokalcyna, która, jak się uważa, poprawia wytrzymałość kości – podkreślił. Co ważne, związek ten działa niezależnie od innych czynników – takich jak masa ciała, poziom witaminy D, spożycie wapnia czy choroby.
Jakie produkty wpływają na stan zapalny? Dr Parol odpowiada
Badacz wskazuje, że osiągnięcie zalecanej ilości witaminy K1 nie jest trudne – wystarczy jedna lub dwie porcje zielonych warzyw dziennie. – 100 mg witaminy K1 dziennie można łatwo osiągnąć, spożywając od 75 do 150 g warzyw, co odpowiada jednej lub dwóm porcjom warzyw, takich jak szpinak, jarmuż, brokuły, fasolka szparagowa i kapusta – powiedział dr Marc Sim.
Witamina K - dlaczego jest ważna?
Witamina K pełni ważną rolę w organizmie – uczestniczy w produkcji protrombiny, białka niezbędnego do prawidłowego krzepnięcia krwi. Wspiera także mineralizację i uwapnianie kości, dzięki czemu pomaga zapobiegać osteoporozie. Dodatkowo przyspiesza gojenie ran, zmniejsza skłonność do powstawania siniaków i wspomaga regenerację tkanek.
Źródło: PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.