Białko serwatkowe – wytwarzanie, rodzaje, dawkowanie, efekty stosowania

Białko serwatkowe szczególnie zalecane jest tym, którzy chcą wyrzeźbić mięśnie. Po ten suplement diety szczególnie chętne sięgają więc ćwiczący na siłowniach. W jego skład wchodzą liczne aminokwasy pomagające zregenerować mięśnie po treningu. Dostępne są trzy rodzaje białka serwatkowego. To, które zdecydujemy się suplementować, zależy przede wszystkim od efektu, jaki chcemy uzyskać.

Białko serwatkowe – wytwarzanie

Jak powstaje białko serwatkowe? Z serwatki, czyli produktu ubocznego pozostającego po produkcji sera. By oddzielić białko od tłuszczu i węglowodanów, serwatka poddawana jest procesowi ultrafiltracji, a następnie mikrofiltracji. Podczas tego drugiego procesu od białka oddzielona zostaje woda. Otrzymane białko to produkt suchy i sypki, bez smaku i zapachu. Końcowy efekt zależy jednak od producentów – dodają oni do naturalnego białka serwatkowego barwniki i aromaty.

Zobacz film: "Produkty pochodzenia roślinnego"

Białko serwatkowe – rodzaje

Na rynku dostępne są trzy rodzaje suplementu, jakim jest białko serwatkowe. Są to:

koncentrat białka serwatkowego (WPC) - zawiera w granicach 80 proc. (od 65 do 80 proc.) czystego białka. Jest to najtańszy rodzaj białka serwatkowego.

izolat białka serwatkowego (WPI), czyli tzw. mocno „oczyszczony” koncentrat. Zawiera od 85 do 90 proc. białka.

hydrolizat białka serwatkowego (WPH) – ma najlepszy współczynnik wchłanialności. Zawiera od 90 do 100 proc. białka. Jest to suplement najdroższy.

Produkty, które są bogate w białko

Pestycydy, metale ciężkie i antybiotyki są często spotykane w masowej produkcji mięsa, drobiu, ryb, nabiału i jaj. Lokale typu fast food pompują prawie...

To, po jaki rodzaj białka serwatkowego sięgniemy, zależy przede wszystkim od efektu, jaki chcemy osiągnąć. I tak np. po suplement WPC sięgną osoby chcące zbudować masę mięśniową, po WPI i WPH chcące również zredukować tkankę tłuszczową. Kolejnym czynnikiem wpływającym na zakup będzie z pewnością zasobność portfela – koncentrat jest najtańszy, hydrolizat najdroższy.

Białko serwatkowe – skład

W białku serwatkowym, którego w tym suplemencie jest aż 80 proc, znajdują się aminokwasy takie jak L-Leucyna, L-Izoleucyna oraz L-Walina. Co wchodzi w skład pozostałych 20 proc? Węglowodany, tłuszcze, minerały, woda.

Białko serwatkowe – dawkowanie i spożycie

Choć po białko serwatkowe zazwyczaj sięgają osoby po wyczerpujących treningach, to może być ono również dodawane do różnego typu przekąsek czy dań (np. do porannej owsianki). Osoby trenujące powinny zażywać białko serwatkowe ok. godziny przed treningiem i tuż po zakończeniu ćwiczeń. Jaka jest sugerowana dzienna dawka? Zaleca się 1,5–2,2 g na kilogram masy ciała. Powyższa ilość 1,5-2,2 białka dotyczy całodziennego zapotrzebowania. Suplement nie może zastąpić zróżnicowanej diety, jest jedynie jej uzupelnieniem. Dawkowanie powinno być zgodne z zaleceniami podanymi na opakowaniu. Za optymalną dawką białka dostarczoną po treningu siłowym uznaje się wartość 0,2 – 0,4 g na kilogram beztłuszczowej masy ciała, czyli około 20-35 g. Zazwyczaj porcja białka serwatkowego podawana przez producentów suplementu zawiera 30 g produktu. Liczba porcji będzie zależeć od stopnia umięśnienia i intensywności treningów.

Co warto wiedzieć o suplementach diety?

Polska jest krajem, w którym suplementy są szczególnie popularne. Wciąż wzrasta ich sprzedaż, a media zalewają reklamy „cudownych środków” na zdawałoby...

Białko serwatkowe – efekty

Budowa masy mięśniowej, odbudowa uszkodzonych struktur mięśni oraz zatrzymanie procesów katabolicznych to trzy główne powody, dla których warto stosować białko serwatkowe. Przyrost tkanki mięśniowej zapewniają obecne w nim trzy aminokwasy. To nie wszystko – składniki odżywcze wpływają też pozytywnie na odporność organizmu, chronią przed atakiem wirusów i bakterii. Zauważalnym efektem stosowania białka serwatkowego jest też lepsza przemiana materii i szybsze spalanie tłuszczu (szczególnie na brzuchu i nogach). Spalanie tłuszczu i rozrost tkanki mięśniowej – nic dziwnego, że sportowcy tak chętnie sięgają po białko serwatkowe.

Białko serwatkowe – skutki uboczne

Na skutki uboczne narażone są przede wszystkim osoby wykazujące nietolerancję laktozy. Spożycie białka serwatkowego może u nich skutkować problemami trawiennymi, takimi jak wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, a nawet mdłości czy wymioty. Osoby takie powinny zatem unikać spożywania białka serwatkowego zwłaszcza w postaci koncentratu. Lepiej zainwestować w izolat lub hydrolizat.

Warto pamiętać, że zbyt długa suplementacja oraz nadmierna podaż białka może nadmiernie obciążyć pracę nerek i wątroby, a w efekcie zwiększyć ryzyko chorób serca, nadciśnienia tętniczego oraz problemów z trawieniem.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Suplementy diety - charakterystyka, składniki, odchudzanie
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Suplementy diety - charakterystyka, składniki, odchudzanie
Ćwiczenia - rodzaje, step

Jedzenie nie dla sportowców

Jedzenie nie dla sportowców

i kromką chleba razowego z awokado. Białko serwatkowe i inne proszki ze zwierzęcych białek Kiedyś uważano, że jedynie zwierzęce białka są pełnowartościowe (...) , ale preferowanie napojów energetycznych i żywności o...

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie

Sery źródłem białka

Sery źródłem białka

Białko dodaje energii, poprawia humor i gwarantuje szybką regenerację mięśni, a to jeszcze nie wszystkie jego zalety. Białka są źródłem cennych (...) aminokwasów, potrzebnych do katalizowania wielu reakcji enzymatycznych w organizmie....

Zdrowe przepisy

Pięć najzdrowszych koktajli

Pięć najzdrowszych koktajli

tłuszczów nasyconych; 159 mg sodu. Na odchudzanie Imbir i pieprz kajeński przyspieszą spalanie kalorii, a białko serwatkowe skutecznie zaspokoi głód (...) , dostarczą witamin i wprawią w dobry nastrój. Białko...

Diety od A do Z

Jedzenie na problemy hormonalne

Jedzenie na problemy hormonalne

poziom hormonów - m.in. obniżają poziom estrogenów w ciele oraz odżywiają wątrobę i krew. Białko serwatkowe Białko serwatkowe może być pomocne (...) Jogurt grecki to świetny produkt,...

Ćwiczenia - rodzaje, step

Ćwiczenia a mózg

Ćwiczenia a mózg

Aktywność fizyczna pomaga skoncentrować się, pobudza wytwarzanie serotoniny, wycisza układ nerwowy i dotlenia cały organizm. Dzięki temu sprawność umysłowa poprawia się.

Ćwiczenia w ciąży - efekty, przeciwwskazania, rodzaje, trymestry

Ćwiczenia podczas ciąży

Ćwiczenia podczas ciąży

Osoby regularnie praktykujące jogę twierdzą, że czują się mniej zestresowane i wiodą spokojniejsze życie.

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie

Produkty, które są bogate w białko

Produkty, które są bogate w białko

, razem tworzą one całkowite białko. Soczewica jest sycąca i łatwiej się trawi niż inne rodzaje fasoli. Organiczny kurczak Kurczak zawiera wszystkie (...) Czyste białko ciężej spotkać, niż by się to mogło...

Antybiotyk - działanie, rodzaje, działania niepożądane, stosowanie

Co po antybiotyku? (WIDEO)

Co po antybiotyku? (WIDEO) Odtwórz wideo

. Jego zastosowanie u chorej osoby jest często niezbędne do prawidłowego leczenia. Antybiotyk ma jednak swoje wady i efekty uboczne. Terapia antybiotykowa (...) właśnie podczas stosowania antybiotyku należy przyjmować...

Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis

Drobne przyjemności (WIDEO)

Drobne przyjemności (WIDEO) Odtwórz wideo

kaloryczności posiłków każdego dnia. W przypadku osób z nadwagą i otyłością, należy zredukować masę ciała poprzez dawkowanie mniej kalorycznych dań

Ćwiczenia na uda - trening, triki na jędrne pośladki

Ćwiczenia na ładną pupę

Ćwiczenia na ładną pupę

Najlepsze efekty odchudzania daje stosowanie kosmetyków ujędrniających bezpośrednio po ćwiczeniach wyszczuplających w połączeniu z masażem pośladków