Bigos – kalorie, przepis, porady, jak uratować bigos

Przygotowanie bigosu wymaga czasu. Jedyną możliwością na ugotowanie bigosu szybciej jest użycie szybkowaru. Co ważne bigos zyskuje na smaku z każdym podgrzaniem. Im częściej podgrzewamy bigos, tym lepiej. Każda gospodyni domowa i profesjonalny kucharz ma swoje patenty na ugotowanie bigosu, a niektórzy twierdzą, że nie ma dwóch takich samych bigosów nawet według tego samego przepisu.

Zobacz film: "Bigos z boczniakami"

1. Bigos – kalorie

Ile kalorii dostarcza bigos? Tradycyjna potrawa, przyrządzana z kapusty kiszonej, mięsa wieprzowego, wołowego, kiełbasy myśliwskiej, cebuli, suszonych grzybów i koncentratu pomidorowego to około 112 kcal w 100 g.

2. Bigos – przepis

W czasie przygotowywania bigosu warto sięgać po tradycyjne przepisy. Składniki na staropolski bigos to:

  • 2 kg kiszonej kapusty;
  • 1 kg białej świerzej kapusty;
  • 0, 7 kg łopatki wieprzowej;
  • 0, 5 kg wołowiny z kością;
  • 30 dag chudego boczku wędzonego;
  • kawałek kiełbasy wędzonej;
  • 5-6 sporych suszonych grzybów;
  • 20 dag suszonych śliwek;
  • 2 cebule;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • pęczek śwerzego tymianku;
  • 3 liście laurowe;
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
  • 2 łyżeczki ziół suszonych mieszanka prowansalska (cząber, tymianek, bazylia, rozmaryn...);
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego;
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kapusta na bigos musi być odpowiednio przygotowana. Jeśli jest zbyt kwaśna, koniecznie trzeba ją odcisnąć, a kwas najlepiej zostawić, bo może się okazać potrzebny przy doprawianiu. Kapustę następnie siekamy na mniejsze kawałki. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oczyszczone i pozbawione kości mięso do bigosu należy pokroić w sporą kostkę. Na rozgrzaną patelnie wsypujemy odrobinę soli, aby mięso się nie przypalało. Warto również najpierw podsmażyć wołowinę, a następnie po ok. 20 minutach dorzucić mięso wieprzowe. Delikatnie solimy i gdy się odrobinę poddusi, dodajemy wino. Gdy alkohol odparuje, doprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem. Następnie dusimy ok. godziny.

Bigos jest tradycyjną poslką świąteczną potrawą
Bigos jest tradycyjną poslką świąteczną potrawą (Shutterstock)

W międzyczasie do kapusty wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy kości z mięsa, liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę solimy. Mieszamy i gotujemy. Kapusta musi się rozgotować na papkę. W międzyczasie dodajemy posiekaną świeżą kapustę i grzyby.

Na osobnej patelni smażymy pokrojone w kostkę chudy boczek i kiełbasę, dodajemy cebulę. Gdy zmięknie, dodajemy posiekany czosnek z tymiankiem i zioła prowansalskie z pieprzem. Dodajemy do kapusty miękkie mięso, a na sam koniec przelane wrzątkiem pokrojone śliwki i podsmażoną z wędlinami cebulkę i czosnek. Przyprawiamy i gotujemy chwilę.

3. Bigos – porady

Ugotowany bigos można włożyć gorący do słoików i zakręcić. Dzięki temu się same zawekują albo też ostudzony przechowywać w zamrażalniku w odpowiednich pojemnikach. Bigos w słoikach możemy przechowywać przez około 2 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu.

8 powodów, dla których warto jeść kapustę
8 powodów, dla których warto jeść kapustę [10 zdjęć]

Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto...

zobacz galerię

Aby uzyskać odpowiednią konsystencję i nie zagęszczać bigosu należy cały czas gotować bigos w minimalnej ilości płynu i kontrolować jego ilość. Pamiętajmy, że wszelkie zagęstniki sprawiają, że bigos w słoikach zepsuje się szybciej.

4. Bigos – jak uratować niedobry bigos

Bigos, który zaczął się przypalać, przełóż do miski i poczekaj, aż ostygnie. Gdy zapach się ulotni, można zacząć dusić bigos dalej. Można również wrzucić do bigosu piętkę razowego chleba lub skórkę z ziemniaka, które wchłoną przykry zapach.

ZOBACZ TAKŻE:

Do garnka z bigosem można też włożyć korek od wina, a jeśli bigosu jest dużo to kilka korków. Bigos należy następnie zagotować i wyciągnąć korki.

W sytuacji, gdy przesolimy bigos, może go uratować dodanie świeżej kapusty. Bigos trzeba z nią zagotować. Pomoże również dodanie do bigosu surowego ziemniaka, który wyciągnie nadmiar soli.

Zbyt kwaśny bigos uratuje odrobina cukru, miodu, suszonych śliwek lub powideł śliwkowych.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.