Bogactwo błonnika i białka. Zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca
Większość z nas słyszała o owsie i o tym, jak wszechstronne ma zastosowanie: jest pożywny dzięki zawartości błonnika, białka oraz silnych antyoksydantów. Owsianka jest bowiem dość popularna w naszym kraju. Ale czy słyszeliście o kaszy owsianej i jej wyjątkowych właściwościach zdrowotnych? Przyjrzyjmy się bliżej temu pełnoziarnistemu produktowi.
Jak powstaje kasza owsiana?
Kasza owsiana powstaje z pełnych ziaren owsa, które w tej formie nazywa się pęczakiem owsianym. Ziarna można również rozdrabniać na dwie lub trzy mniejsze części, uzyskując tzw. kaszę owsianą łamaną. W obu wariantach poddaje się je prażeniu w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowują więcej wartości odżywczych niż chociażby popularne płatki owsiane. Co więcej, to właśnie z kaszy owsianej powstają inne formy owsa - na przykład wspomniane płatki owsiane są wytwarzane z ziaren, które zostały poddane dodatkowej obróbce.
Kasza owsiana wyróżnia się orzechowym smakiem. Ma delikatnie kleistą, miękką, ale jednocześnie sprężystą konsystencję. Doskonale sprawdza się zarówno w potrawach słodkich, jak i wytrawnych. Można ją jeść zarówno na śniadanie, dodając do niej ulubione owoce, orzechy, mleko czy też jogurty, jak i do obiadów, dań mięsnych, sałatek, czy rozmaitych deserów. Kasza ta jest świetną alternatywą dla makaronu bądź ryżu (np. w zupie).
Dlaczego warto jeść kaszę owsianą?
Jednym z głównych powodów przemawiającym za włączeniem tej kaszy do diety jest jej wysoka wartość odżywcza. Dzięki temu, że poddawana jest minimalnej obróbce, dostarcza wielu cennych składników - jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów - zawiera m.in. mangan, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B (niacynę i kwas pantotenowy).
Mangan wspiera rozkład cholesterolu, białek i węglowodanów, wzmacnia odporność, a także wzmacnia kości i układ rozrodczy. Fosfor sprzyja zdrowym kościom i zębom oraz wspomaga wykorzystanie tłuszczów i węglowodanów. Magnez poprawia wydolność organizmu, reguluje poziom cukru we krwi, wspiera serce i może łagodzić objawy depresji.
Z kolei witaminy z grupy B zwiększają poziom energii, wspierają mózg i zdrowie komórek. Wszystkie te składniki współpracują i przynoszą organizmowi wiele korzyści zdrowotnych.
Po pierwsze: kasza wspiera serce
Jedną z najważniejszych zalet kaszy owsianej jest jej pozytywny wpływ na serce. Jest bogata w błonnik rozpuszczalny, zwłaszcza tzw. beta-glukan, który pomaga obniżać poziom "złego" cholesterolu (LDL). Dzięki temu wspiera zdrowie układu krążenia. Poza tym badania sugerują, że tego rodzaju błonnik poprawia regulację poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą typu 2. Systematyczne spożywanie kaszy owsianej zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca.
Po drugie: kasza ułatwia odchudzanie
Kasza owsiana jest cennym źródłem błonnika, który odgrywa kluczową rolę w odchudzaniu. Dodatkowo, w połączeniu z białkiem znajdującym się w kaszy owsianej sprawia, że dłużej czujemy się syci, co ogranicza podjadanie. Co więcej, ten rodzaj kaszy ma również niski poziom cukru, dzięki czemu świetnie wpisuje się w diety redukcyjne.
Po trzecie: kasza dba o zdrowie kości
Kolejną zaletą kaszy owsianej jest jej pozytywny wpływ na kości - zawiera bowiem składniki kluczowe dla ich budowy i wytrzymałości - magnez, fosfor, wapń, mangan i potas. Niedobór magnezu zwiększa ryzyko osteoporozy i złamań, dlatego jego obecność w diecie jest niezwykle ważna.
Badania pokazują też, że potas może łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, a spożywanie produktów takich, jak kasza owsiana, może zmniejszać związany z tym ból.
Po czwarte: kasza jest źródłem antyoksydantów
Kasza owsiana to także źródło cennych antyoksydantów. W niewielkich ziarenkach znajdują się m.in. kwasy fenolowe i awenantramidy, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie.
Dokonane przez naukowców analizy badawcze wskazują, że awenantramidy mogą łagodzić stany zapalne i swędzenie skóry oraz zmniejszać ryzyko podrażnień, raka jelita grubego czy chorób serca. Z kolei kwasy fenolowe wspierają walkę z depresją i zmniejszają oznaki stresu oksydacyjnego.
Po piąte: kasza poprawia metabolizm
Spora dawka błonnika (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) w kaszy owsianej w korzystny sposób wpływa też na układ pokarmowy. Błonnik nierozpuszczalny dodaje objętości stolcowi i zapobiega zaparciom, natomiast rozpuszczalny pełni rolę prebiotyku, wspierając rozwój dobrych bakterii jelitowych. To z kolei sprzyja sprawnemu trawieniu i ogólnemu zdrowiu organizmu.
Po szóste: kasza pomaga utrzymać skórę w dobrej formie
Kasza owsiana wpływa na kondycję i wygląd skóry. Cenne witaminy i minerały pomagają w utrzymaniu elastyczności skóry, spowalniają procesy starzenia, wspierają produkcję kolagenu - białka, które zapobiega jej wiotczeniu. To niezwykłe ziarno dostarcza również cynku, który przyspiesza gojenie ran, wspiera regenerację komórek skóry i sprzyja jej zdrowemu wyglądowi.
Przeciwwskazania
Mimo licznych korzyści wynikających ze spożywania kaszy nie każdy może ją spożywać - układ pokarmowy niektórych osób może jej nie tolerować, w szczególności tych z nietolerancją glutenu lub celiakią. W takim przypadku należy wybierać kaszę owsianą z certyfikatem gluten free. Osoby, które na co dzień nie jedzą produktów bogatych w błonnik, mogą początkowo odczuwać lekki dyskomfort trawienny, dlatego warto zaczynać od małych porcji, by organizm mógł się przyzwyczaić.
Źródło: https://blendofbites.com, www.healthline.com
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.