Brokuły - właściwości sulforafanu

Jak chronić się przed rakiem? To pytanie zadaje sobie wielu ludzi, którzy chcą uniknąć tej choroby. Profilaktyka raka może wydać się banalna, jednak podstawą jest regularność i konsekwencja. Od dawna wiadomo, że zdrowa dieta potrafi zdziałać cuda. Ostatnie badania wykazały, że brokuły w diecie to podstawa. Te zielone warzywa są uważane za źródło zdrowia, gdyż zawierają duże ilości fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Odkryto również, że brokuły zawierają sulforafan. Jest to związek fitochemiczny, dzięki któremu rośliny te wspomagają profilaktykę antynowotworową.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Brokuły - badania nad sulforafanem

Bukiet brokuł

Sulforafan, obecny w dużych ilościach w brokułach, kalafiorze i innych warzywach krzyżowych, działa jak inhibitor deacetylazy histonowej, czyli inaczej...

Odkrycie, którego dokonali naukowcy z Instytutu Linusa Paulinga Uniwersytetu Stanowego Oregonu, jest kolejnym ważnym krokiem w kierunku zastosowania sulforafanu w profilaktyce i leczeniu raka. Obecnie trwają badania kliniczne nad wykorzystaniem tego związku chemicznego w zapobieganiu nowotworom, przede wszystkim prostaty i piersi.

Wydaje się, iż sulforafan, obecny w dużych ilościach w brokułach i kalafiorze, działa jak inhibitor deacetylazy histonowej (HDAC). Jak twierdzą naukowcy, inhibitory HDAC to obecnie jedna z najbardziej obiecujących metod leczenia raka, którą bada się zarówno na polu farmakoterapii, jak i dietetyki.

Emily Ho, główna badaczka Instytutu Linusa Paulinga, a zarazem autorka badania i profesor nadzwyczajny Wydziału Nauki o Żywieniu i Ćwiczeniach Uniwersytetu Stanowego Oregonu, stwierdziła, że przed wprowadzeniem sulforafanu do profilaktyki i terapii konieczne jest wykazanie jego bezpieczeństwa. „To, że źródłem związku fitochemicznego jest żywność, nie oznacza, iż jest on bezpieczny i dużo zależy od formy oraz ilości jego spożycia” - stwierdziła. Dodała jednak, iż ten związek chemiczny obecny w brokułach wydaje się selektywnie atakować komórki rakowe, a jest to coś, czego szuka się we wszystkich metodach leczenia raka.

Wyniki jej badań opublikowano w piśmie „Molecular Nutrition and Food Research”.

Brokuły - właściwości sulforafanu

Instytut Linusa Paulinga przeprowadził kilka najważniejszych badań nad rolą sulforafanu jako inhibitora HDAC – jednego, ale niejedynego mechanizmu, dzięki któremu substancja ta zawarta w brokułach zapobiega rozwojowi raka. Deacetylazy histonowe to grupa enzymów, których działanie polega między innymi na wpływaniu na DNA i ekspresję genów, w tym antyonkogenów, czyli genów hamujących rozwój raka. Oznacza to, że enzymy HDAC mogą wyłączyć pewne mechanizmy, które zapobiegają nieprawidłowemu wzrostowi i podziałowi komórek. Inhibitory HDAC potrafią ponownie uaktywnić te wyciszone geny i przywrócić prawidłowe funkcjonowanie komórek.

Poprzednie badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego Oregonu, przeprowadzone na myszach, wykazały, iż dieta bogata w brokuły i sulforafan opóźnia wzrost raka prostaty. „Potwierdzono, iż sulforafan atakuje komórki nowotworowe dzięki wielu różnym mechanizmom o charakterze chemioprewencyjnym” - napisali w raporcie twórcy badania. „Nasze odkrycie po raz pierwszy wskazuje, iż ten związek fitochemiczny selektywnie atakuje zarówno łagodne zmiany nowotworowe, jak i komórki rakowe prostaty, nie czyniąc przy tym szkody zdrowym komórkom”. Ich badania ponadto wskazują, iż spożycie produktów bogatych w sulforafan, takich jak brokuły jest bezpieczne dla zdrowia.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Dieta antyrakowa - przepisy

Jedzenie, które uchroni cię przed rakiem piersi

Jedzenie, które uchroni cię przed rakiem piersi

komórek macierzystych raka piersi. W przypadku ludzi wartość sulforafanu zawartego w brokułach może nie być wystarczająca (...) , by tylko w ten sposób zapewnić dostateczną profilaktykę. Niemniej jednak warto często sięgać po surowe...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości brokułów

Właściwości brokułów

międzynarodowych witaminy A, 110 mikrogramów witaminy K oraz niewielkie ilości witamin z grupy B i witaminy E. Brokuły są również bogate w minerały, łącznie (...) fitozwiązków, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Jeden z nich,...

Dieta antyrakowa - przepisy

Pikantne dania z brokułów chronią przed rakiem!

(myrozynaza) uwalnia z brokułów sulforafan, który wykazuje silne właściwości antyrakowe. Jak należy spożywać brokuły, by w optymalny sposób skorzystać (...) z ich prozdrowotnych właściwości? Brokuły...

Produkty żywnościowe

Najzdrowsze połączenia produktów

Najzdrowsze połączenia produktów

wchłanianie magnezu. Ryby + brokuły Zaleta połączenia: wiele ryb, takich jak makrela czy łosoś, bogatych jest w selen - minerał chroniący tarczycę i walczący (...) z rakiem. Połączone z brokułami, które pełne są sulforafanu,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Przeciwnowotworowe właściwości brokułów

metodach leczenia raka. Wyniki jej badań opublikowano w piśmie „Molecular Nutrition and Food Research". Właściwości sulforafanu Instytut Linusa (...) komórki prostaty pozostawia przy tym nietknięte. Badania te...

Ciąża i dziecko

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Dlaczego warto jeść kalafiora?

W kalafiorze znajduje się sulforafan - substancja, która nadaje lekko gorzki smak, a przy tym ma właściwości antyrakowe. Niszczy komórki nowotworowe (...) przed chorobotwórczymi wirusami i bakteriami. Lepsza kondycja serca Wszystkie...

Witamina C – właściwości, niedobór, źródła

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

odkryli, że związek nadający warzywu pikanterię ma właściwości łagodzące ból mięśni i stawów. Brukselka Kubek brukselki to dla organizmu 96 mg witaminy (...) oraz działają wybielająco na zęby. Jarmuż Jarmuż dostarcza 80,4 mg witaminy...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę

właściwości antynowotworowe brukselki, a to za sprawą zawartego w niej sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który może uchronić przed rakiem piersi (...) niż te tradycyjne. Tymczasem pod względem wartości odżywczych...

Żywienie

7 rzeczy, które jesz w niewłaściwy sposób

7 rzeczy, które jesz w niewłaściwy sposób

z ulubionych zup Polaków, warto pamiętać, że jego smak i właściwości zdrowotne również zależą od kilku trików. Ważne jest np. aby mięso (...) ogniu przez około dwie godziny. Brokuły To warzywo z rodziny kapustnych okazało...