Brokuły z orzechami

Brokułowe danie jest bardzo ciekawą i zdrową propozycją dla kogoś, kto chce przekąsić coś w środku dnia lub jako dodatek do obiadu. Oczywiście, jest to też świetne danie dla wegetarian.

Składniki:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Przygotowanie:

Ugotuj brokuły na półtwardo w osolonej wodzie. Na patelnię wlej oliwę i wrzuć roztarty czosnek. Podsmaż przez minutę, zmniejsz ogień i wrzuć ugotowane brokuły. Przykryj i duś składniki przez 5-10 minut, tak aby warzywa przeszły czosnkiem i oliwą. Po tym czasie przełóż brokuły do naszykowanej miski. Posyp orzeszkami piniowymi, posól, dopraw pieprzem i dodaj łyżkę sosu sojowego.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 373,6 kcal
Białko 9,6 g
Tłuszcze 33,7 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 14,9 g
Błonnik 5,9 g
Witamina C 127,8 mg
Witamina A 231,9 µg
Danie z brokułami
Danie z brokułami

Brokuły z orzechami piniowymi to ciekawe i bardzo dietetyczne połączenie. To idealny pomysł na dodatek...

zobacz galerię

Komentarz:

Brokuły, które są podstawą proponowanego dania, zawierają duże ilości witamin – A, E, K1, C i B1. Warzywa te są szczególnie bogate w potas, fosfor, wapń, żelazo i chrom. Poza tym pomagają w walce z cukrzycą i nowotworami. Sporo swoich właściwości brokuły tracą podczas gotowania, ale jeśli doda się do gotującej się wody sporo soli, można je w większości zachować.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!