Cholina a zaburzenia lękowe. To problem nawet 30 proc. z nas

Osoby z zaburzeniami lękowymi coraz częściej zwracają uwagę na dietę, sen czy styl życia, szukając sposobów na złagodzenie objawów. Naukowcy również przyglądają się temu, jak codzienne wybory mogą wpływać na funkcjonowanie mózgu. Najnowsza analiza badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis sugeruje, że pewną rolę może odgrywać składnik, który na co dzień dostarczamy m.in. z jajkami, mięsem i mlekiem.

Obniżony poziom choliny w mózgu powiązany przez naukowców z zaburzeniami lękowymiObniżony poziom choliny w mózgu powiązany przez naukowców z zaburzeniami lękowymi
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Cholina a zaburzenia lękowe – co pokazują badania?

Osoby z zaburzeniami lękowymi mają niższy poziom choliny w obszarach mózgu regulujących myślenie i emocje. Niedobór tego składnika może wpływać na to, jak reagujemy na stres – ustalili naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.

Zespół dr. Jasona Smucnego przeanalizował 25 wcześniejszych badań, porównując poziomy metabolitów mózgowych u 370 osób z zaburzeniami lękowymi i 342 osób bez takich problemów. Okazało się, że w tej pierwszej grupie poziom choliny był średnio o 8 proc. niższy. Najwyraźniejsze różnice zaobserwowano w korze przedczołowej, czyli części mózgu odpowiedzialnej za myślenie, kontrolę emocji i podejmowanie decyzji.

Jak podkreślili autorzy publikacji, która ukazała się w czasopiśmie "Molecular Psychiatry", odkrycie to sugeruje, że warto dogłębniej przyjrzeć się wpływowi żywienia, w tym suplementacji, na funkcjonowanie mózgu w zaburzeniach lękowych.

Dlaczego cholina jest tak ważna?

Cholina to związek organiczny, który jest niezbędny do budowania błon komórkowych oraz prawidłowej pracy mózgu. Organizm potrafi wytwarzać tylko niewielkie jej ilości, dlatego większość zapotrzebowania musi pokrywać dieta. Źródłami choliny są m.in. wątróbka wołowa, żółtka jaj, mięso, ryby, soja i mleko.

Już wcześniejsze badania tego samego zespołu wskazywały na obniżony poziom choliny u pacjentów z zaburzeniami panicznymi. Najnowsza metaanaliza potwierdziła te obserwacje, ujawniając, że zjawisko dotyczy także innych form lęku, w tym uogólnionego zaburzenia lękowego czy fobii. Jak zauważyli autorzy publikacji, choć średni spadek choliny o ok. 8 proc. może wydawać się niewielki, w kontekście funkcjonowania mózgu jest znaczący.

"Walcz albo uciekaj" – co dzieje się w mózgu?

Odkrytą zależność można wytłumaczyć tym, że zwiększona aktywność układu "walcz albo uciekaj", typowa dla zaburzeń lękowych, podnosi zapotrzebowanie mózgu na cholinę, co może prowadzić do obniżenia jej poziomu w organizmie. Badacze zastrzegli jednak, że na obecnym etapie opisali samo zjawisko, a nie jego przyczynę. Nie wiadomo więc jeszcze, czy zwiększenie spożycia choliny mogłoby łagodzić objawy lęku.

Dlatego, jak podkreślili, nie należy na własną rękę sięgać po jej suplementy, choć warto uzupełniać ją ze źródeł naturalnych, ponieważ większość populacji, w tym dzieci, nie osiąga zalecanego dziennego spożycia tego składnika.

Dieta a zdrowie psychiczne – co można zrobić już teraz?

Autorzy przypomnieli też, że coraz więcej dowodów naukowych wskazuje na dietę jako czynnik ważny nie tylko dla utrzymania zdrowia fizycznego, lecz także psychicznego. Jest to istotna informacja, ponieważ według szacunków zaburzenia lękowe dotykają w ciągu życia ok. 30 proc. populacji. Mogą być bardzo wyniszczające, a w wielu przypadkach osoby nie otrzymują odpowiedniego leczenia.

W praktyce oznacza to, że dbanie o zbilansowaną dietę – w tym odpowiednią podaż choliny z pożywienia – może stać się jednym z elementów wspierających profilaktykę i terapię zaburzeń lękowych, zawsze jednak jako uzupełnienie, a nie zastępstwo specjalistycznego leczenia.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Polska Agencja Prasowa

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Związek obecny w czekoladzie może spowalniać starzenie. Jest jedno "ale"
Związek obecny w czekoladzie może spowalniać starzenie. Jest jedno "ale"
Ostrzeżenie GIF. Wycofano lek onkologiczny z błędnym oznakowaniem
Ostrzeżenie GIF. Wycofano lek onkologiczny z błędnym oznakowaniem
Kinga miała 15-kilogramowy guz jajnika. "Lekarz był przerażony"
Kinga miała 15-kilogramowy guz jajnika. "Lekarz był przerażony"
Leki, których może zabraknąć. Wśród nich te na cukrzycę, astmę i opioidy
Leki, których może zabraknąć. Wśród nich te na cukrzycę, astmę i opioidy
GIS informuje o wycofaniu mleka dla dzieci. Ważna informacja dla rodziców
GIS informuje o wycofaniu mleka dla dzieci. Ważna informacja dla rodziców
Rozrzedzają krew i są dostępne od ręki. "Najlepsza profilaktyka zakrzepicy"
Rozrzedzają krew i są dostępne od ręki. "Najlepsza profilaktyka zakrzepicy"
Taki miód wkrótce zniknie ze sklepów. Atrakcyjny, ale niezdrowy
Taki miód wkrótce zniknie ze sklepów. Atrakcyjny, ale niezdrowy
Nie tylko chłodzenie organizmu. Naukowcy o nowej funkcji potu
Nie tylko chłodzenie organizmu. Naukowcy o nowej funkcji potu
Nawyk szkodliwy dla zdrowia. Zwiększa ryzyko marskości wątroby i innych chorób
Nawyk szkodliwy dla zdrowia. Zwiększa ryzyko marskości wątroby i innych chorób
Mikołaj w szpitalu dziecięcym. Setki prezentów trafiły do małych pacjentów
Mikołaj w szpitalu dziecięcym. Setki prezentów trafiły do małych pacjentów
Pacjenci wpadają w spiralę recept. Niektórzy kończą w szpitalach
Pacjenci wpadają w spiralę recept. Niektórzy kończą w szpitalach
Leki GLP-1 a nowotwory. "Może się to wydawać sprzeczne z intuicją"
Leki GLP-1 a nowotwory. "Może się to wydawać sprzeczne z intuicją"