Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Ciasto dla cukrzyków – jak je przygotować?

Dla osób z cukrzycą dobrą propozycją jest m.in. ciasto marchewkowe.
Dla osób z cukrzycą dobrą propozycją jest m.in. ciasto marchewkowe. (Adobe Stock)

Ciasto dla cukrzyków, przygotowane według tradycyjnego przepisu, z mąką pszenną i cukrem w roli głównej, nie jest dobrym pomysłem. Dla diabetyka babciny sernik, drożdżówka czy makowiec oznacza zwiększone ryzyko hiperglikemii, pogorszenie samopoczucia i wyników leczenia oraz ryzyko rozwoju powikłań. Jakie ciasto dla cukrzyków jest dozwolone? Jak je przygotować?

spis treści

1. Ciasto dla cukrzyków – na jakie składniki uważać?

Ciasto dla cukrzyków, tak jak i inne słodycze, nie może być przypadkowe. Tradycyjne wypieki, ponieważ charakteryzują się wysokim indeksem glikemiczny (IG) sprawiają, że po ich spożyciu bardzo szybko wzrasta poziom glukozy we krwi. To może być szkodliwe i niebezpieczne.

Osoba chorująca na cukrzycę powinna ograniczać posiłki wysokosłodzone, wysokoprzetworzone i z wysokim indeksem glikemicznym, w tym wypieki przygotowane na bazie mąki pszennej, słodzone tradycyjnym cukrem. Dobra wiadomość jest taka, że by upiec ciasto dla cukrzyka, wystarczy zamienić kilka składników. Czym je zastąpić?

Ciasto dla cukrzyków – mąka

Zobacz film: "Zmiana jakości produktów w diecie cukrzyka to podstawa"

Najczęściej w kuchni stosowana jest mąka pszenna, która ma bardzo wysoki indeks glikemiczny IG=90). Z tego powodu cukrzycy powinni sięgać po:

Ciasto dla cukrzyków – cukier

Podstawą diety w cukrzycy jest ograniczenie cukrów prostych, jak glukoza, fruktoza oraz disacharydów, jak sacharoza (popularny cukier). Jakie zamienniki cukru można użyć przygotowując ciasto dla cukrzyka? Najlepiej sprawdzą się zamienniki cukru o niskim indeksie glikemicznym:

Piekąc ciasto najlepiej sięgnąć po sprawdzony przepis dla cukrzyka, próbować dostosować tradycyjną recepturę do indywidualnych potrzeb lub poprosić o pomoc dietetyka.

Ciasto dla cukrzyków – owoce i inne dodatki

Piekąc ciasto dla cukrzyka, trzeba także uważać na pozostałe składniki, na przykład owoce czy warzywa. Które z nich mogą jeść cukrzycy? Truskawki, maliny, borówki, agrest, wiśnie, grejpfruty, jabłka, pomarańcze, awokado, cukinie czy ogórki.

W cieście dla cukrzyka należy uważać na:

Słodycze charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym i nie są polecane osobom z cukrzycą typu 2. Alternatywą dla słodyczy mogą być owoce, galaretki owocowe oraz sorbety.

2. Jakie ciasto dla cukrzyków?

Dla osób z cukrzycą dobrą propozycją jest:

  • ciasto marchewkowe dla cukrzyka z dodatkiem orzechów włoskich lub migdałów. To, że jest bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze, pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi,
  • ciasto z dyni. Nie dość, ze jest bogate w błonnik, to i ma niski indeks glikemiczny,
  • ciasto z owocami leśnymi o niskiej zawartości cukru (maliny, jagody czy borówki),
  • ciasto migdałowe z mąki migdałowej i migdałami, które są bogate w zdrowe tłuszcze i białko,
  • ciasto jogurtowe dla cukrzyków z owocami cytrusowymi (pomarańcze, cytryny),
  • ciasto jabłkowe z cynamonem (jabłka są bogate w błonnik, mają niski indeks glikemiczny),
  • brownie z cukinii.

3. Szybkie ciasto z jabłkami dla cukrzyków

Aby przygotować orzechowo-kukurydziane ciasto z jabłkami, potrzebne są takie składniki jak:

  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich (50 g),
  • pół szklanki mąki kukurydzianej (5 łyżek),
  • 4 jajka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g jabłek (2 średnie),
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta cynamonu.

Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy włoskie i proszek do pieczenia trzeba wymieszać na koniec połowę wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.

Wcześniej obrane jabłka należy pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Następnie należy obsypać je mąką kukurydzianą z orzechami włoskimi i proszkiem do pieczenia, powoli dodawać ciasto i mieszać. Tak przygotowaną masę należy przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

4. Tanie ciasto dla cukrzyka

Aby przygotować ciasto z owocami dla diabetyka, potrzebne są takie składniki jak:

  • 500 g jabłek,
  • 500 g gruszek,
  • 200 g orzechów włoskich (posiekane),
  • 6,5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 6 czubatych łyżek mąki żytniej,
  • 5 łyżek śmietany kremówki 18%,
  • 5 łyżek mleka 2%,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka słodzika (ksylitol, erytrytol, stewia),
  • szczypta soli i cynamonu.

Mąkę należy ubić z jajkami, 6 łyżkami oleju oraz łyżką słodzika. Następnie trzeba dodawać po łyżce mleka i śmietany oraz szczyptę soli i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec wsypać posiekane orzechy.

Tortownicę należy posmarować olejem, a na jej dno wyłożyć jabłkami i gruszkami pokrojonymi w ćwiartki (całość dobrze jest oprószyć cynamonem). Następnie wystarczy wylać na owoce wcześniej przygotowane ciasto. Należy je piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze