Ciasto dla cukrzyków

Ciasto to przyjemność zarówno dla ciała, jak i duszy. Jednakże diabetycy nie mogą spożywać tradycyjnych ciast zawierających cukier, gdyż po ich spożyciu bardzo szybko wzrasta poziom glukozy we krwi. Czy istnieją więc ciasta dla diabetyków?

Słodycze charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym i nie są polecane osobom z cukrzycą typu 2. Alternatywą dla słodyczy mogą być owoce, galaretki owocowe oraz sorbety.

1. Rola diety w cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną spowodowaną brakiem lub zaburzeniem wydzielania hormonu insuliny przez komórki trzustki. Niedobór insuliny powoduje zwiększenie stężenia glukozy we krwi, natomiast komórki całego organizmu, w tym układu nerwowego, mają jej niedobór i są niedożywione.

Zobacz film: "Zmiana jakości produktów w diecie cukrzyka to podstawa"

Zwiększone stężenie glukozy we krwi uszkadza komórki naczyń krwionośnych, powodując choroby układu krążenia takie jak nadciśnienie, oraz komórki układu nerwowego, prowadząc do neuropatii powierzchniowej (chory nie czuje dotyku na kończynach), uszkodzenia nerwu wzrokowego – ślepota. Ponadto częstym powikłaniem cukrzycy jest stopa cukrzycowa, której proces leczenia zazwyczaj kończy się jej amputacją. Dlatego, aby zapobiegać wielu szkodliwym powikłaniom cukrzycy, należy regularnie badać poziom glukozy we krwi, stosować leki zwiększające insulinowrażliwość komórek oraz odpowiednią dietę.

Podstawą diety w cukrzycy jest ograniczenie cukrów prostych, jak glukoza, fruktoza, oraz disacharydów, jak sacharoza (popularny cukier). Cukrzycy nie mogą spożywać tradycyjnych ciast, gdyż powoduje to wahania stężenia glukozy we krwi. Jednakże co ma zrobić diabetyk, jeśli ma ochotę na ciasto lub chce przygotować przyjęcie urodzinowe dla gości? Zasada jest prosta - ciasta i inne smakołyki przygotowujemy bez użycia cukru, zastępując go słodzikami, najlepiej fruktozą lub ksylitolem. Ksylitol nie tylko nadaje potrawom słodki smak, ale również zabija bakterie powodujące próchnicę.

2. Słodycze dla cukrzyka

Osoba chorująca na cukrzycę powinna unikać spożywania ciast z kremami oraz słodzonych tradycyjnym cukrem, a także przygotowanych na bazie mąki pszennej. Zamiast nich powinna wybierać ciasta z mąką żytnią, galaretkami oraz słodzonych ksylitolem.

Poniżej zostało przedstawionych kilka propozycji ciast dla cukrzyków:

2.1. Ciasto z jabłkami orzechowo-kukurydziane

Składniki:

  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich (50 g),
  • pół szklanki mąki kukurydzianej (5 łyżek),
  • 4 jajka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g jabłek (2 średnie),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie należy stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy włoskie i proszek do pieczenia należy razem wymieszać. Na koniec połowę wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.

Wcześniej obrane jabłka należy pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Następnie należy obsypać je mąką kukurydzianą z orzechami włoskimi i proszkiem do pieczenia, powoli dodawać ciasto i mieszać. Tak przygotowaną masę należy przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

2.2. Ciasto z owocami dla diabetyka

Składniki:

  • 500 g jabłek,
  • 500 g gruszek,
  • 200 g orzechów włoskich (posiekane),
  • 6,5 łyżki oleju rzepakowego,
  • 6 czubatych łyżek mąki żytniej,
  • 5 łyżek śmietany kremówki 18%,
  • 5 łyżek mleka 2%,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżki fruktozy,
  • szczypta soli i cynamonu.

Sposób przygotowania:

Mąkę należy ubić z jajkami, 6 łyżkami oleju oraz 1 łyżką fruktozy. Następnie należy dodawać po łyżce mleka i śmietany oraz szczyptę soli i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Potem należy wsypać posiekane orzechy.

Tortownicę należy posmarować olejem (0,5 łyżki), po czym jej dno wyłożyć jabłkami i gruszkami pokrojonymi w ćwiartki, które posypujemy fruktozą i cynamonem. Następnie należy polać owoce wcześniej przygotowanym ciastem. Ciasto należy piec w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 200°C przez 40 minut.

Odpowiedni dobór składników ciasta sprawia, że również cukrzycy mogą delektować się „słodkościami”.

Następny artykuł: Jadłospis w cukrzycy typu 2

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!