Dieta dla cukrzyków

Cukrzyca jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych XXI wieku. Najczęstszą przyczyną wystąpienia tej choroby jest otyłość, która jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania. Dieta dla cukrzyków pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Wahania poziomu glukozy mogą powodować hipoglikemie lub hiperglikiemie, które bezpośrednio zagrażają życiu. Dieta w cukrzycy jest zawsze niezbędnym elementem leczenia. Odpowiednio zbilansowana dieta w cukrzycy ochroni nie tylko przed wahaniami glukozy, ale również przed nadwagą oraz zapobiega późnym powikłaniom cukrzycy, takim jak - stopa cukrzycowa, trudno gojące się rany.

Polecane wideo:

1. Rodzaje cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą, która rozwija się powoli, początkowe wahania glukozy we krwi nie dają charakterystycznych objawów. Człowiek mający cukrzycę może z nią żyć kilka miesięcy, nie mając pojęcia, że jest chory.

Wyróżnia się 4 rodzaje cukrzycy:

Cukrzyca typu 1 występuje u dzieci - w wyniku braku wydzielania insuliny przez trzustkę. Choroba ta nie jest dziedziczna, ale osoby chorujące na typ I cukrzycy mają zwykle predyspozycje do zachorowania. Istnieje czynnik genetyczny, który powoduje choroby z zakresu autoagresji. Coraz częściej za przyczynę tego typu cukrzycy uważa się zakażenie wirusowe, które uszkadza komórki trzustki. Cukrzyca typu MODY występuje u młodych osób, które najczęściej są otyłe, prowadzą niezdrowy tryb życia - nieprawidłowe odżywianie, mała aktywność fizyczna. Najczęstszą cukrzycą występującą wśród ludzi jest cukrzyca typu 2, która stanowi 85-95% wszystkich przypadków zachorowań. Występuje najczęściej u osób dorosłych (powyżej 40. roku życia), otyłych, mających siedzący tryb życia. Głównym objawem cukrzycy jest podwyższone stężenie glukozy we krwi. Do innych objawów należą:

Cukrzyca typu II (prezentacja edukacyjna)

Cukrzyca to przewlekła choroba, która uniemożliwia przekształcenie cukru w energię, a to z kolei powoduje odkładanie się glukozy we krwi, co może...

1.1. Cele leczenia żywieniowego w cukrzycy

Wystąpieniu cukrzycy można skutecznie zapobiegać, prawidłowo się odżywiając oraz prowadząc aktywny tryb życia, które nie powodują wystąpienia otyłości. W przypadku wystąpienia cukrzycy należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę, która zawiera produkty o niskim indeksie glikemicznym, uprawiać sport oraz regularnie przyjmować leki obniżające poziom glukozy we krwi lub insulinę. W przeciwnym razie wystąpią groźne powikłania cukrzycy, które prowadzą do niepełnosprawności - stopa cukrzycowa, jaskra, niewydolność nerek.

Powodem, dla którego osoby z cukrzycą powinny stosować się do zdrowych zaleceń żywieniowych, jest zapobieganie nadmiernym wahaniom poziomu glukozy we krwi. Niewyrównana glikemia jest bowiem źródłem występowania wielu powikłań, powstających na skutek uszkodzenia drobnych oraz większych naczyń krwionośnych. Skutkiem może być:

Równie ważne jest zapobieganie występowaniu insulinooporności, która towarzyszy zazwyczaj cukrzycy typu 2 i często poprzedza jej występowanie. Następstwa insulinooporności są analogiczne do skutków niewyrównanego poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo mogą powodować m.in. stłuszczenie i marskość wątroby, bezpłodność oraz występowanie nieregularnych miesiączek u kobiet.

2. Dieta w cukrzycy

Dieta cukrzyka

Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Właściwie można normalnie funkcjonować, pod warunkiem, że zmieni się styl życia, nawyki żywieniowe...

Ogromną rolę w leczeniu cukrzycy odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta, która charakteryzuje się następującymi cechami:

Owoce a cukrzyca

Chcąc rozpocząć leczenie cukrzycy, podstawowym krokiem jest wprowadzenie odpowiedniej diety przeciwcukrzycowej, która wyznacza zasady dotyczące...

Ponadto nie wolno spożywać alkoholu, ponieważ działa hipoglikemizująco i jego spożycie może powodować śpiączkę cukrzycową. Podobnie jak osoby zdrowe, cukrzyk powinien wypijać co najmniej dwa litry płynów, w postaci wody najlepiej wysokokozmineralizowanej oraz zielonej herbaty.

Podczas przygotowania posiłków dla cukrzyków należy w miarę możliwości spożywać surowe owoce i warzywa, ponieważ bardzo często produkty poddane obróbce termicznej posiadają wysoki indeks glikemiczny. Warto jeść jabłka, ponieważ zawierają one kwercetynę: flawonoid, zapobiegający stanom zapalnym, które zdaniem części naukowców mogą być odpowiedzialne za zachorowanie na cukrzycę. Wśród osób jedzących więcej niż trzy jabłka dziennie jest o 20 proc. mniej zachorowań na cukrzycę. Kwercetynę znajdziesz też w kapuście i owocach jagodowych.

Aby uniknąć napadów głodu, cukrzyk może przyjmować chrom (w porozumieniu z lekarzem). W ten sposób łatwiej jest utrzymać prawidłową wagę. Co równie ważne, już 400 mikrogramów tego pierwiastka dziennie pomaga skutecznie uregulować poziom cukru w krwi.

2.1. Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) określa wzrost glikemii (poziomu glukozy we krwi) po spożyciu węglowodanów. Na podstawie wartości wskaźnika IG zostały sklasyfikowane produkty spożywcze zawierające węglowodany. Im wyższa jest wartość indeksu glikemicznego, tym wyższy jest poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Na czczo poziom glikemii powinien wynosić od 3,5 do 5,5 mmol/l (czyli 70-90 mg/dl). Natomiast po spożyciu posiłku glikemia wzrasta do 7,2 mmol/l, czyli 135 mg/dl.

Hipoglikemia jest to za niski poziom glukozy we krwi (drżeniem rąk, drgawkami, sennością, prowadząc do śpiączki cukrzycowej. Aby podnieść poziom glukozy, należy osobie chorej podać do spożycia produkt zawierający cukry proste (miód, czekolada, cukierek), a następnie produkt bogaty w węglowodany złożone (bułka pełnoziarnista z wędliną, makaron z białym serem). Natomiast hiperglikemia to wzrost poziomu glukozy we krwi, na czczo powyżej 120 mg/dl, a po spożyciu posiłku >200 mg/dl. W przypadku hiperglikemii, zdrowy organizm samoistnie redukuje nadmiar glukozy poprzez wydzielanie insuliny, która powoduje wniknięcie glukozy do wszystkich komórek całego organizmu, a przede wszystkim tkanki mięśniowej i tłuszczowej. U ludzi chorych na cukrzycę ten proces jest zaburzony, z powodu braku lub niedostatecznego wydzielania insuliny przez trzustkę. Zapobieganie hiperglikemii to głównie przestrzeganie diety cukrzycowej, a także przyjmowanie zalecanych leków obniżających glukozę, wstrzykiwanie insuliny oraz prowadzenie aktywnego trybu życia.

Co to jest hipoglikemia?

Hipoglikemia to stan niedocukrzenia, kiedy poziom glukozy we krwi spada do zbyt niskiego poziomu. Hipoglikemię można definiować w różny sposób...

2.2. Wymiennik węglowodanowy

Kontrolowanie ilości węglowodanów w diecie cukrzyka jest niezwykle ważne, dlatego wprowadzono pojęcie wymiennika węglowodanowego (WW). Jest to porcja produktu (podana w gramach), która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych. Wymiennik węglowodanowy, zwany także jednostką chlebową, ułatwia diabetykom komponowanie własnego jadłospisu i urozmaicanie diety w cukrzycy.

2.3. Produkty polecane w cukrzycy

Dieta w cukrzycy odgrywa znaczącą rolę. Diabetycy powinni unikać niektórych produktów a zarazem włączyć do diety inne ich rodzaje.

W diecie każdego cukrzyka powinny się znaleźć następujące produkty pokarmowe:

  • pieczywo zawierające duże ilości błonnika;
  • produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir czy ser biały – ważne jest, by miały one obniżoną wartość tłuszczu (z pomocą trzech beztłuszczowych jogurtów dziennie chory traci o 22 proc. więcej wagi, o 61 proc. więcej tłuszczu z całego ciała i o 81 proc. więcej tłuszczu w okolicach brzucha niż osoby spożywające tę samą ilość kalorii, ale bez jogurtu);
  • chude mięso i ryby, wędliny drobiowe;
  • oliwa z oliwek;
  • czosnek - zmniejsza ryzyko zakażeń grzybiczych u chorych na cukrzycę (podwyższone stężenie glukozy jest świetną pożywką dla wzrostu grzybów);
  • wszystkie warzywa – należy jednak pamiętać, że w przypadku gotowania niektórych warzyw znacząco wzrasta ich indeks glikemiczy (np. marchewka);
  • wybrane owoce.
Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2?

Istnieją dwa główne typy tej choroby, ale nie wszyscy rozumieją, na czym polega różnica między nimi. Oto cztery ważne rozbieżności.Cukrzyca następuje,...

2.3.1. Produkty zbożowe w cukrzycy

Do produktów zbożowych polecanych w diecie cukrzycowej należą:

  • pełnoziarniste pieczywo;
  • pieczywo graham;
  • pieczywo razowe;
  • otręby i pełnoziarniste płatki zbożowe;
  • kasze (zwłaszcza gruboziarniste - gryczana, pęczak);
  • makarony pełnoziarniste i gotowane al dente;
  • ryż dziki oraz brązowy.

Produkty zbożoweźródłem węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego. Z tego powodu są polecane w diecie cukrzyka. Od dawna wiadomo, że osoby chore na cukrzycę nie powinny stosować diety ubogowęglowodanowej, dostarczającej poniżej 130 g węglowodanów na dzień. Warto wiedzieć, że w każdym posiłku powinien znaleźć się produkt węglowodanowy, który dostarcza niezbędnej energii do pracy mózgu oraz mięśni, a także utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi. Natomiast błonnik zwalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu jest szczególnie polecany w diecie. Dodatkowo produkty zbożowe są źródłem witamin i składników mineralnych, których niedobory mogą przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia.

Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?

Owoce i warzywa to podstawowe składniki zdrowej diety. Są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu. Zawierają wiele witamin i mikroelementów...

2.3.2. Rola warzyw w leczeniu cukrzycy

Zarówno owoce jak i warzywa są źródłem antyutleniaczy, które korzystnie wpływają na utrzymanie zdrowia organizmu. Składniki antyutleniające opóźniają bądź zapobiegają powstawaniu stresu oksydacyjnego, uważanego za przyczynę rozwoju powikłań w cukrzycy. Warzywa są również źródłem witamin, składników mineralnych, węglowodanów złożonych i błonnika, dzięki czemu są bardzo istotne w codziennym jadłospisie. Lekarze i dietetycy kładą szczególny nacisk na zwiększenie podaży warzyw w leczeniu cukrzycy. Produkty te powinny być spożywane 4-5 razy dziennie, z czego jedynymi wyjątkami są gotowana marchew, buraki i ziemniaki, których indeks glikemiczny ulega zwiększeniu po obróbce cieplnej.

2.3.3. Owoce a poziom cukru we krwi

Nie wszystkie owoce są korzystne dla utrzymania stałego poziomu glikemii, inne spożywane w racjonalnych ilościach nie mają negatywnego wpływu na poziom cukru we krwi, a wśród nich na szczególną uwagę zasługują grejpfruty. Owoce te działają hamująco na wzrost poziomu glukozy oraz warunkują dłuższe jej utrzymanie we krwi. Dodatkowo grejpfruty obniżają poziom cukru w osoczu, poprzez stymulujące działanie na wydzielanie insuliny z trzustki, dlatego są niezbędne w diecie każdego cukrzyka. Oprócz cytrusów cukrzycy mogą sięgać po owoce charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym, czyli:

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

Święta to czas rodzinnych spotkań i tradycyjnych potraw. Na wigilijnym stole z pewnością nie zabraknie ryb, zwłaszcza karpia czy śledzia, chociaż coraz...

2.3.4. Ryby w diecie cukrzyka

U chorych na cukrzycę wskazane jest zwiększenie spożycia ryb, szczególnie morskich, przynajmniej kilka razy w tygodniu (2-3 razy). Ryby są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, ale również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają cholesterol oraz działają przeciwzakrzepowo, zmniejszając ryzyko zawału, często występującego u chorych na cukrzycę.

2.3.5. Produkty mleczne w diecie cukrzyka

Produkty mleczne dostarczają przede wszystkim znacznych ilości wartościowego białka. Do produktów polecanych należą: półtłuste mleko i przetwory mleczne (chude i półtłuste sery twarogowe oraz fermentowane napoje mleczne: kefir, maślanka czy jogurt). Dieta bogatobiałkowa sprzyja spadkowi masy ciała, co korzystnie wpływa na dobowy profil glikemii. Utrata nadwagi zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, a także zapobiega nadciśnieniu krwi, przyczyniającemu się do uszkodzenia nerek czy wystąpienia udaru.

2.4. Produkty niewskazane w cukrzycy

Jadłospis dla cukrzyka powinien być zgodny z podstawowymi zaleceniami żywieniowymi osób zdrowych, które rekomendują zmniejszenie spożycia produktów bogatych w cukry proste. Należą do nich przede wszystkim:

Osoby z cukrzycą mogą w małych ilościach spożywać owoce oraz sporadycznie miód. Celem ograniczenia cukrów prostych jest wyrównanie poziomu cukru we krwi, ale również zmniejszenie nadwagi i otyłości, często towarzyszącej cukrzycy (zwłaszcza cukrzycy typu 2).

10 superproduktów dla diabetyków

Dieta przy cukrzycy wymaga wielu poświęceń. Diabetycy muszą zrezygnować ze słodyczy oraz niektórych owoców, które zawierają duże ilości naturalnych cukrów....

W diecie diabetyka należy również ograniczyć tłuszcze, zwłaszcza te pochodzenia zwierzęcego. Produkty będące źródłem tłuszczy nasyconych negatywnie oddziałują na zdrowie m.in. tworzą blaszki miażdżycowe, przyczyniając się do zawału, a także podnoszą poziom cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi. Osoby chore na cukrzycę powinny zatem unikać:

  • pełnotłustych produktów mlecznych (mleko pełne, mleko skondensowane, mleko w proszku, sery białe tłuste, sery podpuszczkowe, sery topione, sery do smarowania);
  • tłustych mięs i podrobów, tłustego drobiu (kaczek, gęsi);
  • tłustych wędlin (wieprzowe);
  • pasztetów;
  • masła (można w małych ilościach);
  • śmietany.

Osoby, które mają znacznie podwyższony poziom cholesterolu powinny również ograniczyć konsumpcje żółtka jaja do 2-3 na tydzień.

Dieta przy cukrzycy powinna również ograniczać izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie tylko podwyższają poziom cholesterolu LDL, ale również obniżają stężenie dobrego cholesterolu HDL. Źródłem izomerów trans są przede wszystkim margaryny twarde stosowane do pieczenia, wyroby cukiernicze, a także produkty smażone w głębokim tłuszczu i produkty typu fast-food.

2.4.1. Sól kuchenna w diecie cukrzyca

Dieta chorych na cukrzycę powinna również ograniczać spożycie soli kuchennej do 6 gramów na dzień, co odpowiada 1 łyżeczce do herbaty. Nadmiar soli indukuje m.in. powstawanie nadciśnienia tętniczego. Diabetycy powinni zatem unikać:

  • wędzonego mięsa i wędlin;
  • konserw;
  • twardych serów;
  • gotowych dań;
  • sosów;
  • mieszanek przyprawowych typu vegeta.

Leczenie cukrzycy wymaga także zaprzestania dosalania na talerzu - sól można bowiem z powodzeniem zastąpić przyprawami i ziołami.

2.4.2. Alkohol a leczenie cukrzycy

Ostatnim z produktów zakazanych w diecie dla diabetyka jest alkohol, który powinien być całkowicie wykluczony, zwłaszcza u osób przyjmujących insulinę oraz leki przeciwcukrzycowe. Negatywne działanie alkoholu polega zwiększeniu skutków podawanych leków, co może powodować hipoglikemię. Osoby z wyrównaną cukrzycą, bez nadwagi, otyłości czy nadciśnienia tętniczego mogą okazjonalnie i w małych ilościach pozwolić sobie na lampkę wytrawnego wina. Należy zwrócić uwagę, że alkohol nie może być wypijany na czczo, ale zawsze do posiłku.

#dziejesienazywo: Pierwszy krok w walce z cukrzycą - rozpoznajemy chorobę

Cukrzyca to niebezpieczna choroba, która skutecznie utrudnia codzienne funkcjonowanie. Nierozpoznana i nieleczona może doprowadzić do prawdziwej tragedii...

Leczenie cukrzycy powinno opierać się nie tylko na przyjmowaniu insuliny, ale przede wszystkim na zbilansowanej i zdrowej diecie, która jest jedną z najlepszych dróg łagodzenia objawów tej choroby.

Osoba chorująca na cukrzycę powinna w szczególny sposób wybierać produkty oraz techniki kulinarne do przyrządzania potraw.

Chory powinien ze swojej diety wyeliminować również:

Spośród produktów gotowych niewskazane są:

Nie jest łatwo zaplanować odpowiednią dietę, a szybki styl życia i wieczny brak czasu nie pomagają w tym, dlatego warto w diecie uwzględnić produkty o niskim poziomie glikemicznym. Tylko stosowanie odpowiedniej diety chroni przed groźnymi dla życia powikłaniami cukrzycy.

#dziejesienazywo: Dieta dla cukrzyków

Jaką dietę powinni stosować diabetycy? Czy to co jemy, może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę? Jakich produktów warto się wystrzegać? O tym, jak...

3. Dieta odchudzająca przy podwyższonym poziomie cukru

Przedstawiona niżej dieta dostarcza około 1200 kalorii dziennie.

DZIEŃ 1

Śniadanie - 2 kromki pieczywa razowego (80g), posmarowane margaryną (2 płaskie łyżeczki), 4 plasterki szynki z indyka, listki sałaty, plasterki papryki czerwonej. Herbata bez cukru.

2 śniadanie - Marchewka starta (mała sztuka) ze startym jabłkiem, polana 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Wszystko skropione sokiem z cytryny i posypane 2 łyżeczkami słonecznika. Kromka pieczywa razowego.

Obiad - Barszcz czysty (300g), fasola ugotowana (8 szt.) Naleśniki z kapustą i grzybami (2 małe - około 200g). Kompot z jabłek bez cukru.

Podwieczorek - Kefir (opakowanie 150-200g) zmiksowany z jagodami (1/2 szklanki świeżych lub mrożonych).

Kolacja - 2 kromki pieczywa razowego (80g), 2 plastry sera białego chudego (60g), plasterki pomidora (1 średnia sztuka). Herbata bez cukru.

Niezwykłe moce zwykłego owocu – poznaj właściwości banana

Ten łatwo dostępny i bardzo lubiany owoc ma imponujące właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, jakie są zalety spożywania bananów.

DZIEŃ 2

Śniadanie - Mleko 1,5% (szklanka) z 4 łyżkami muesli z orzechami, ½ średniego banana.

2 śniadanie - Kromka pieczywa razowego, posmarowana margaryną, 2 plasterki polędwicy z kurczaka. Szklanka soku warzywnego.

Obiad - Filet z dorsza (pieczony w folii z ziołami, i łyżeczką oliwy), ryż brązowy (3 łyżki - 50g ok. 1/2 woreczka). Surówka: kapusta kiszona (100g), ze stratą małą marchewką, ½ jabłka, 1 łyżeczka oleju do polania, zielenina do posypania. Kompot truskawkowy bez cukru.

Podwieczorek - Maślanka naturalna (niepełna szklanka, 200g), miseczka truskawek (10 szt.).

Kolacja - Sałatka jarzynowa; Ugotowane warzywa: ziemniak, marchew (1/2 szt.), groszek zielony z puszki (1 łyżka), ogórek kwaszony, cebula (1/4 sztuki), jajko na twardo, sos: 1 łyżeczka majonezu, 2 łyżeczki jogurtu, przyprawy.
Kromka pieczywa razowego. Kawa zbożowa z mlekiem bez cukru.

DZIEŃ 3

Śniadanie - Jajko na miękko, 2 kromki pieczywa razowego (orkiszowego) posmarowane cienko serkiem białym, plasterki pomidora. Szklanka soku pomidorowego.

2 śniadanie - Serek wiejski light 3% (150g), 2 kromki pieczywa razowego, posmarowane cienko margaryną, 2 plasterki wędliny drobiowej, plasterki pomidora.

Obiad - Zupa pomidorowa (talerz) z makaronem (30g surowego); Pulpety z ryby (1 porcja): 100g fileta z ryby, 50g włoszczyzny mrożonej, 10g bułka czerstwa, 10g mleko, 5 g bułka tarta, 1/2 szt. jajka, ½ szt. białko, sól, majeranek, zielona pietruszka - Na warzywach ugotować wywar. Rozmrożone filety zemleć razem z bułką namoczoną i odciśniętą, dodać jajko, posolić dodać majeranek, tartą bułkę i formować pulpety, włożyć do wywaru i gotować 20 min.; Ryż brązowy (ok. ½ woreczka), mizeria z pół dużego ogórka, polana 2 łyżkami jogurtu naturalnego, posypana szczypiorkiem.

Podwieczorek - Nektaryna, szklanka maślanki naturalnej z 1 łyżką otrąb pszennych.

Kolacja - Fasolka szparagowa (200g) polana łyżeczką oliwy z oliwek, kefir (200g).

10 sposobów na uniknięcie komplikacji cukrzycowych

Cukrzyk powinien odwiedzać lekarza pierwszego kontaktu co najmniej cztery razy w roku. Co więcej, powinien on regularnie badać poziom cukru we krwi, nerki,...

DZIEŃ 4

Śniadanie - Twarożek ziarnisty wiejski 3% (150g), 2 kromki pieczywa razowego posmarowane margaryną, plasterki ogórka zielonego, szczypiorek do posypania. Kawa zbożowa z mlekiem 1,5% bez cukru.

2 śniadanie - Kromka pieczywa razowego posmarowane serkiem Bieluch, posypany szczypiorkiem, z plasterkami pomidora. Szklanka soku pomidorowego.

Obiad - Kasza gryczana (4 łyżki) z gulaszem z mięsa wołowego (1 pełna łyżka do zupy); Ćwikła ze słoika (2 kopiate łyżki) lub buraki gotowane (3 średnie szt.); Woda mineralna.

Podwieczorek - Zetrzeć na grubej tarce duże jabłko, posypać cynamonem i polać jogurtem naturalnym (kubeczek, 150g), 2 wafle ryżowe.

Kolacja - Półmisek warzyw grillowanych (4 szt. dowolnych) - Z sosem jogurtowym (jogurt grecki (2 łyżki), koperek świeży, szczypiorek, czosnek zmiażdżony, przyprawy). Woda mineralna z plasterkiem cytryny.

DZIEŃ 5

Śniadanie - Bułka grahamka posmarowana margaryną, z tuńczykiem w sosie własnym (1/2 puszki), ogórek kiszony. Szklanka soku marchewkowego przecierowego.

Sałatka z gruszką

Pyszna sałatka z gruszką i zieloną sałatą ma szanse stać się hitem sezonu. Bomba witaminowa, jaką jest danie, z pewnością przyciągnie wielu fanów. A jeśli...

2 śniadanie - Sałatka owocowa - pomarańcza, 1/2 melona polane 2 łyżkami jogurtu naturalnego 0%, skropione sokiem z cytryny, posypane 1 łyżką słonecznika.

Obiad - Ryba pieczona (może być mintaj, dorsz) - ½ dużego fileta, w folii z ziołami, polana łyżeczką oliwy. Ryż brązowy lub mieszany - 1/3 woreczka pomieszany z groszkiem z puszki (2 łyżki lub pokrojoną drobno ½ papryką),
Sałata zielona lub sałata lodowa, skropiona sosem: 1 niepełna łyżka oleju lub oliwy, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, sól, pieprz, zioła do sałatek.

Podwieczorek - Bułka grahamka z plasterkami mozarelli (1/2 dużej kulki), plasterki pomidora bez skórki, posypane ziołami prowansalskimi.

Kolacja - 2 kromki pieczywa razowego posmarowane margaryną, 2 plasterki sera żółtego gouda, Sałatka z pomidora i ogórka (obrać ze skórki i pokroić, skropić 1 łyżeczką oliwy i doprawić).

DZIEŃ 6

Śniadanie - 2 kromki pieczywa razowego, kawałki wędzonego dorsza (50g),
Surówka z pora (50g) i pomidora (2 szt.), Herbata bez cukru.

2 śniadanie - Sałatka owocowa: 3 kiwi, ½ szklanki malin, 2 łyżki otrąb pszennych, 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Obiad - Krupnik z kaszą jęczmienną (talerz 300g), Pierogi z mięsem (4 szt.), Kefir (150g).

Podwieczorek - Surówka z selera: seler (120g), jabłko (150g) - zetrzeć i polać 1 łyżeczką oleju. Przyprawić solą, sokiem z cytryny. Kromka pieczywa razowego.

Kolacja - 2 kromki pieczywa razowego, posmarowane margaryną, 4 plasterki kiełbasy szynkowej, kalarepka młoda (150g) pokrojona i podduszona z niewielką ilością wody i 1 łyżeczka oliwy.

#dziejesienazywo: Kto jest narażony na zachorowanie na cukrzycę?

Czy małe dzieci mogą zachorować na cukrzycę? W jakim wieku jesteśmy najbardziej narażeni na cukrzycę typu 1 i typu 2? W jaki sposób możemy zmniejszyć ryzyko...

DZIEŃ 7

Śniadanie - 2 kromki pieczywa razowego, 2 plastry sera białego chudego, 1 łyżka dżemu wiśniowego niskosłodzonego. Kakao na mleku: szklanka mleka 1/5%, 1 łyżeczka kakao gorzkiego bez cukru.

2 śniadanie - 10 dojrzałych truskawek polanych jogurtem naturalnym (150g), 3 wafle ryżowe naturalne.

Obiad - Zupa kalafiorowa (kalafior, mieszanka warzyw), z dodatkiem ziemniaków, zabielana jogurtem greckim. Duszone warzywa z kurczakiem - Pierś z kurczaka pokroić w kawałki i gotować z kalarepka (100g), marchewką (1 średnia), papryką czerwoną (1/2 szt.).

Podwieczorek - 2 kromki pieczywa razowego, posmarowane margaryną, 2 plasterki wędliny drobiowej, plasterki ogórka zielonego. Szklanka soku owocowego - rozcieńczony wodą.

Kolacja - Jajecznica z 2 jajek z pokrojonym w kostkę pomidorem i pokrojoną wędliną drobiową (4 plasterki) na masełku (1 łyżeczka płaska), kromka pieczywa razowego.

Piotr Rolski, 6 miesięcy temu

Bibliografia

  • Biernat J., Mikołajczak J., Wyka J. Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy? MedPharm, Wrocław 2008, ISBN 978-83-60466-63-6
  • Czech A., Idaszak D., Tatoń J. Żywienie w cukrzycy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, ISBN 978-83-200-4194-1
  • Cichocka A. Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2, Medyk, Warszawa 2010, ISBN 978-83-89745-58-3
  • Colwell J.A. CUKRZYCA - nowe ujęcie diagnostyki i leczenia, Urban & Partner, Wrocław 2004, ISBN 83-87944-77-7
  • Szurkowska M. Leczenie otyłości i towarzyszących zaburzeń metabolicznych, Krakowskie Wydawnictwo Medyczne, Kraków 2006, ISBN 83-88203-30-4
  • Magee E. Co jeść przy cukrzycy, KDC, Warszawa 2006, ISBN 83-7404-407-1
  • Dieterle P. Dieta dla cukrzyków, Filar, Warszawa 2001, ISBN 83-87892-36-X
  • Ciper H., Burkard M., Wolfram G. Dieta w cukrzycy typu II, Filar, Warszawa 1999, ISBN 83-87892-18-1
  • Hamilton L. Książka kucharska dla diabetyków, REA, Warszawa 2009, ISBN 978-83-7544-139-0

Diety dla chorych

Komentarze (23)
~Aneta
~Aneta

Nie wiem jaka pensje musiałabym bym mieć żeby się tak żywić.To przekracza możliwości normalnego człowieka,do tego jeszcze leki, a jak się choruje jeszcze na inne choroby to skąd brać pieniądze.Od niedawna choruje na cukrzycę,niestety u mnie to choroba rodzinna,mam też padaczki i nadciśnienie, nieograniczony wszystkich leków.Jem wszystko z wyjątkiem wieprzowiny bo jej nie lubię.Glikiemia jest w normie, pewnie chciałabym jeść kilka razy w tygodniu ryby i oliwę z oliwek i owoce i warzywa codziennie ale to niewykonalne. Szare życie chorego polaka.

Odpowiedz
~Hanka
~Hanka

no własnie tak mi się też coś nie do końca zgadza, ostatnio zmieniałam lodówkę na pansonica i była tańsza książka odnosnie diety dla cukrzyków więc kupiłam i no nie do końca tu sie zgadzają rzeczy.

Odpowiedz
~ostrożny
~ostrożny

co strona to inna dieta dla cukrzyka, jedni zalecają to i to, drudzy zakazują jeść te produkty, sami "fachowcy", a biedny chory cierpi przez ich zalecenia, może więc lepiej niech przestaną radzić i mieszać w głowach cukrzykom!!!

Odpowiedz
~Renata
~Renata

Siebie słuchać i swojego organizmu .Badać cukier po posiłku i poznać co w jakim stopniu podnosi cukier. Mleko bo zawiera laktozę -cukier mleczny ,owoce to fruktoza. Ale owoce z jogurtem są okey bo to białko ukwaszone. Biały ser też jest spoko . Po prostu umiar we wszystkich pokarmach i dużo zdrowia dla wszystkich.

Odpowiedz
~szczupak111
~szczupak111

Szczupak? Moja ciotka choruje na cukrzycę 32lata typ.2 . i je wszystko co ma i naco ją stać! Mięso wieprzowe zupy na gnatach masło . fakt cukrów typowych jak cukierki bułki itp. To nie. Ją osobiście terz choruje na cukrzycę i staram się uważać co jem. W moim przypadku warany jest ruch. Jak pracuje to jem wszystko i cukry są ok bez insuliny tylko nocna biorę. Ale znuw jak jestem bez ruchu to mogę nie jeść nic a cukry są wysokie

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta dla cukrzyków
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Dieta dla cukrzyków
Dieta dla cukrzyków

Mity o diecie cukrzyków

Odpowiednia dieta jest niezbędna w leczeniu cukrzycy, jednak wiele osób nie wie, jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie cukrzyków. Dieta chorych na cukrzycę uchodzi za skomplikowaną...

Dieta dla cukrzyków

Dieta cukrzyka

Dieta cukrzyka

we krwi oraz zmniejsza cholesterol i obniża ciśnienie tętnicze. Dieta cukrzyka powinna składać się z białek (15-20%), tłuszczów (30%) i węglowodanów (...) od tego czy ma się do czynienia z cukrzycą insulinozależną...

Dieta dla cukrzyków

Żywność dla diabetyków

przez cukrzyków (muszą ograniczać słodycze i pokarmy wysokotłuszczowe). Mleko na śniadanie Tak. Mleko można pić na śniadanie, ale trzeba zwrócić (...) do ilości węglowodanów zalecanej osobom zdrowym (50-60%). Chorzy na cukrzycę...

Dieta dla cukrzyków

Drobne przyjemności

Drobne przyjemności

Leczenie cukrzycy typu II polega na wprowadzeniu odpowiedniej diety i zwiększeniu aktywności fizycznej. Oczywiście głównym sposobem walki z cukrzycą

Dieta dla cukrzyków

Ciasto dla cukrzyków

Ciasto dla cukrzyków

w cukrzycy Cukrzyca jest chorobą metaboliczną spowodowaną brakiem lub zaburzeniem wydzielania hormonu insuliny przez komórki trzustki. Niedobór (...) powikłaniem cukrzycy jest stopa cukrzycowa, której proces...

Dieta dla cukrzyków

Owoce w cukrzycy

Owoce w cukrzycy

, to np. brzoskwinie, pomarańcze, melony, truskawki, awokado. Jedzenie dla cukrzyków Prawidłowa dieta cukrzycowa zajmuje bardzo istotne (...) . Fruktoza a dieta...

Dieta dla cukrzyków

Dieta cukrzycowa dla osoby starszej

Dieta cukrzycowa dla osoby starszej

tryb życia. Dzięki temu można utrzymywać prawidłowy poziom cukru, poziom cholesterolu oraz obniżyć ciśnienie krwi. Dieta przy cukrzycy dla osób (...) leczenia cukrzycy. Poza tym zdrowsza dieta...

Dieta dla cukrzyków

Dieta cukrzycowa w ciąży

z typową dietą cukrzyka, gdyż dieta cukrzycowa w ciąży wymaga przestrzegania specjalnych zaleceń i obostrzeń ze względu na zdrowie i bezpieczeństwo płodu (...) Dieta cukrzycowa w ciąży powinna zabiera...

Dieta dla cukrzyków

Dieta dla diabetyka

. Dieta w cukrzycy powinna być zbilansowana i racjonalna. Diabetycy mogą rozkoszować się jedzeniem, ale muszą przestrzegać pewnych ograniczeń (...) , pływanie. Dieta w cukrzycy przewiduje...

#dziejesienazywo – Zdrowie

#dziejesienazywo: Dieta dla cukrzyków

Dieta cukrzyków Jaką dietę powinni stosować diabetycy? Czy to co jemy, może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę? Jakich produktów warto (...) się wystrzegać? O tym, jak powinna wyglądać dieta cukrzycowa...