Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis

Cukrzyca jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych XXI wieku. Najczęstszą przyczyną wystąpienia tej choroby jest otyłość, która jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania. Dieta dla cukrzyka pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Wahania poziomu glukozy mogą powodować hipoglikemie lub hiperglikiemie, które bezpośrednio zagrażają życiu. Dieta dla cukrzyka jest zawsze niezbędnym elementem leczenia. Odpowiednio zbilansowana dieta w cukrzycy ochroni nie tylko przed wahaniami glukozy, ale również przed nadwagą oraz zapobiega późnym powikłaniom cukrzycy, takim jak - stopa cukrzycowa, trudno gojące się rany.

Polecane wideo:

1. Dieta dla cukrzyka a rodzaje cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą, która rozwija się powoli, początkowe wahania glukozy we krwi nie dają charakterystycznych objawów. Człowiek mający cukrzycę może z nią żyć kilka miesięcy, nie mając pojęcia, że jest chory i powinien stosować dietę dla cukrzyka.

Wyróżnia się 4 rodzaje cukrzycy:

Cukrzyca typu 1 występuje u dzieci - w wyniku braku wydzielania insuliny przez trzustkę. Choroba ta nie jest dziedziczna, ale osoby chorujące na typ I cukrzycy mają zwykle predyspozycje do zachorowania. Istnieje czynnik genetyczny, który powoduje choroby z zakresu autoagresji. Coraz częściej za przyczynę tego typu cukrzycy uważa się zakażenie wirusowe, które uszkadza komórki trzustki. Cukrzyca typu MODY występuje u młodych osób, które najczęściej są otyłe, prowadzą niezdrowy tryb życia - nieprawidłowe odżywianie, mała aktywność fizyczna. Najczęstszą cukrzycą występującą wśród ludzi jest cukrzyca typu 2, która stanowi 85-95% wszystkich przypadków zachorowań. Występuje najczęściej u osób dorosłych (powyżej 40. roku życia), otyłych, mających siedzący tryb życia. Głównym objawem cukrzycy jest podwyższone stężenie glukozy we krwi. Do innych objawów należą:

Cukrzyca typu II (prezentacja edukacyjna)

Cukrzyca to przewlekła choroba, która uniemożliwia przekształcenie cukru w energię, a to z kolei powoduje odkładanie się glukozy we krwi, co może...

1.1. Dieta dla cukrzyka - cele leczenia żywieniowego

Wystąpieniu cukrzycy można skutecznie zapobiegać, prawidłowo się odżywiając, zgodnie z zasadami diety dla cukrzyka oraz prowadząc aktywny tryb życia, które nie powodują wystąpienia otyłości. W przypadku wystąpienia cukrzycy należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę dla cukrzyka która zawiera produkty o niskim indeksie glikemicznym, uprawiać sport oraz regularnie przyjmować leki obniżające poziom glukozy we krwi lub insulinę. W przeciwnym razie wystąpią groźne powikłania cukrzycy, które prowadzą do niepełnosprawności - stopa cukrzycowa, jaskra, niewydolność nerek.

Powodem, dla którego dieta dla cukrzyka powinna zostać jak najszybciej wprowadzona do codziennego planu żywieniowego, jest zapobieganie nadmiernym wahaniom poziomu glukozy we krwi. Niewyrównana glikemia jest bowiem źródłem występowania wielu powikłań, powstających na skutek uszkodzenia drobnych oraz większych naczyń krwionośnych. Skutkiem braku przestrzegania diety dla cukrzyka może być:

Równie ważne jest zapobieganie występowaniu insulinooporności, która towarzyszy zazwyczaj cukrzycy typu 2 i często poprzedza jej występowanie. Następstwa insulinooporności są analogiczne do skutków niewyrównanego poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo mogą powodować m.in. stłuszczenie i marskość wątroby, bezpłodność oraz występowanie nieregularnych miesiączek u kobiet.

2. Dieta dla cukrzyka - zasady zdrowego odżywiania

Dieta cukrzyka

Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Właściwie można normalnie funkcjonować, pod warunkiem, że zmieni się styl życia, nawyki żywieniowe...

Ogromną rolę w leczeniu cukrzycy odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta dla cukrzyka, która charakteryzuje się następującymi cechami:

Owoce a cukrzyca

Chcąc rozpocząć leczenie cukrzycy, podstawowym krokiem jest wprowadzenie odpowiedniej diety przeciwcukrzycowej, która wyznacza zasady dotyczące...

Ponadto w diecie dla cukrzyka nie wolno spożywać alkoholu, ponieważ działa hipoglikemizująco i jego spożycie może powodować śpiączkę cukrzycową. Podobnie jak osoby zdrowe, cukrzyk powinien wypijać co najmniej dwa litry płynów, w postaci wody najlepiej wysokokozmineralizowanej oraz zielonej herbaty.

Podczas przygotowania posiłków dla cukrzyków należy w miarę możliwości spożywać surowe owoce i warzywa, ponieważ bardzo często produkty poddane obróbce termicznej posiadają wysoki indeks glikemiczny. W diecie cukrzyka warto jeść jabłka, ponieważ zawierają one kwercetynę: flawonoid, zapobiegający stanom zapalnym, które zdaniem części naukowców mogą być odpowiedzialne za zachorowanie na cukrzycę. Wśród osób jedzących więcej niż trzy jabłka dziennie jest o 20 proc. mniej zachorowań na cukrzycę. Kwercetynę znajdziesz też w kapuście i owocach jagodowych.

Aby uniknąć napadów głodu, dieta dla cukrzyka powinna być bogata w chrom.  Można go suplementować (w porozumieniu z lekarzem). W ten sposób łatwiej jest utrzymać prawidłową wagę. Co równie ważne, już 400 mikrogramów tego pierwiastka dziennie pomaga skutecznie uregulować poziom cukru w krwi.

2.1. Dieta dla cukrzyka - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) określa wzrost glikemii (poziomu glukozy we krwi) po spożyciu węglowodanów. Na podstawie wartości wskaźnika IG zostały sklasyfikowane produkty spożywcze zawierające węglowodany. Im wyższa jest wartość indeksu glikemicznego, tym wyższy jest poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Na czczo poziom glikemii powinien wynosić od 3,5 do 5,5 mmol/l (czyli 70-90 mg/dl). Natomiast po spożyciu posiłku glikemia wzrasta do 7,2 mmol/l, czyli 135 mg/dl.

Hipoglikemia jest to za niski poziom glukozy we krwi (drżeniem rąk, drgawkami, sennością, prowadząc do śpiączki cukrzycowej. Aby podnieść poziom glukozy, należy osobie chorej podać do spożycia produkt zawierający cukry proste (miód, czekolada, cukierek), a następnie produkt bogaty w węglowodany złożone (bułka pełnoziarnista z wędliną, makaron z białym serem). Natomiast hiperglikemia to wzrost poziomu glukozy we krwi, na czczo powyżej 120 mg/dl, a po spożyciu posiłku >200 mg/dl. W przypadku hiperglikemii, zdrowy organizm samoistnie redukuje nadmiar glukozy poprzez wydzielanie insuliny, która powoduje wniknięcie glukozy do wszystkich komórek całego organizmu, a przede wszystkim tkanki mięśniowej i tłuszczowej. U ludzi chorych na cukrzycę ten proces jest zaburzony, z powodu braku lub niedostatecznego wydzielania insuliny przez trzustkę. Zapobieganie hiperglikemii to głównie przestrzeganie diety dla cukrzyka, a także przyjmowanie zalecanych leków obniżających glukozę, wstrzykiwanie insuliny oraz prowadzenie aktywnego trybu życia.

Co to jest hipoglikemia?

Hipoglikemia to stan niedocukrzenia, kiedy poziom glukozy we krwi spada do zbyt niskiego poziomu. Hipoglikemię można definiować w różny sposób...

2.2. Dieta dla cukrzyka - wymiennik węglowodanowy

Kontrolowanie ilości węglowodanów w diecie dla cukrzyka jest niezwykle ważne, dlatego wprowadzono pojęcie wymiennika węglowodanowego (WW). Jest to porcja produktu (podana w gramach), która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych. Wymiennik węglowodanowy, zwany także jednostką chlebową, ułatwia diabetykom komponowanie własnego jadłospisu i urozmaicanie diety dla cukrzyka.

2.3. Dieta dla cukrzyka - polecane produkty

Dieta dla cukrzyka odgrywa znaczącą rolę. Diabetycy powinni unikać niektórych produktów a zarazem włączyć do diety inne ich rodzaje.

W diecie dla cukrzyka powinny się znaleźć następujące produkty pokarmowe:

  • pieczywo zawierające duże ilości błonnika;
  • produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir czy ser biały – ważne jest, by miały one obniżoną wartość tłuszczu (z pomocą trzech beztłuszczowych jogurtów dziennie chory traci o 22 proc. więcej wagi, o 61 proc. więcej tłuszczu z całego ciała i o 81 proc. więcej tłuszczu w okolicach brzucha niż osoby spożywające tę samą ilość kalorii, ale bez jogurtu);
  • chude mięso i ryby, wędliny drobiowe;
  • oliwa z oliwek;
  • czosnek - zmniejsza ryzyko zakażeń grzybiczych u chorych na cukrzycę (podwyższone stężenie glukozy jest świetną pożywką dla wzrostu grzybów);
  • wszystkie warzywa – należy jednak pamiętać, że w przypadku gotowania niektórych warzyw znacząco wzrasta ich indeks glikemiczy (np. marchewka);
  • wybrane owoce.
Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2?

Istnieją dwa główne typy tej choroby, ale nie wszyscy rozumieją, na czym polega różnica między nimi. Oto cztery ważne rozbieżności.Cukrzyca następuje,...

2.3.1. Dieta dla cukrzyka - produkty zbożowe

Do produktów zbożowych polecanych w diecie dla cukrzyka należą:

  • pełnoziarniste pieczywo;
  • pieczywo graham;
  • pieczywo razowe;
  • otręby i pełnoziarniste płatki zbożowe;
  • kasze (zwłaszcza gruboziarniste - gryczana, pęczak);
  • makarony pełnoziarniste i gotowane al dente;
  • ryż dziki oraz brązowy.

Produkty zbożoweźródłem węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego. Z tego powodu są polecane w diecie dla cukrzyka. Od dawna wiadomo, że osoby chore na cukrzycę nie powinny stosować diety ubogowęglowodanowej, dostarczającej poniżej 130 g węglowodanów na dzień. Warto wiedzieć, że w każdym posiłku powinien znaleźć się produkt węglowodanowy, który dostarcza niezbędnej energii do pracy mózgu oraz mięśni, a także utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi. Natomiast błonnik zwalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu jest szczególnie polecany w diecie dla cukrzyka. Dodatkowo produkty zbożowe są źródłem witamin i składników mineralnych, których niedobory mogą przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia.

Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?

Owoce i warzywa to podstawowe składniki zdrowej diety. Są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu. Zawierają wiele witamin i mikroelementów...

2.3.2. Dieta dla cukrzyka - rola warzyw w leczeniu cukrzycy

Zarówno owoce jak i warzywa są źródłem antyutleniaczy, które korzystnie wpływają na utrzymanie zdrowia organizmu. Składniki antyutleniające opóźniają bądź zapobiegają powstawaniu stresu oksydacyjnego, uważanego za przyczynę rozwoju powikłań w cukrzycy. Warzywa są również źródłem witamin, składników mineralnych, węglowodanów złożonych i błonnika, dzięki czemu są bardzo istotne w codziennej diecie dla cukrzyka. Lekarze i dietetycy kładą szczególny nacisk na zwiększenie podaży warzyw w leczeniu cukrzycy. Produkty te powinny być spożywane 4-5 razy dziennie, z czego jedynymi wyjątkami są gotowana marchew, buraki i ziemniaki, których indeks glikemiczny ulega zwiększeniu po obróbce cieplnej.

2.3.3. Dieta dla cukrzyka - owoce

Nie wszystkie owoce są korzystne dla utrzymania stałego poziomu glikemii, inne spożywane w racjonalnych ilościach nie mają negatywnego wpływu na poziom cukru we krwi, a wśród nich na szczególną uwagę zasługują grejpfruty. Owoce te działają hamująco na wzrost poziomu glukozy oraz warunkują dłuższe jej utrzymanie we krwi. Dodatkowo grejpfruty obniżają poziom cukru w osoczu, poprzez stymulujące działanie na wydzielanie insuliny z trzustki, dlatego są niezbędne w diecie dla cukrzyka. Oprócz cytrusów dieta dla cukrzyka może zawierać owoce charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym, czyli:

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

Święta to czas rodzinnych spotkań i tradycyjnych potraw. Na wigilijnym stole z pewnością nie zabraknie ryb, zwłaszcza karpia czy śledzia, chociaż coraz...

2.3.4. Dieta dla cukrzyka - ryby

Dieta dla cukrzyka powinna obfitować w ryby, szczególnie morskie, przynajmniej kilka razy w tygodniu (2-3 razy). Ryby są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, ale również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają cholesterol oraz działają przeciwzakrzepowo, zmniejszając ryzyko zawału, często występującego u chorych na cukrzycę.

2.3.5. Dieta dla cukrzyka - produkty mleczne

Produkty mleczne dostarczają przede wszystkim znacznych ilości wartościowego białka. Do produktów polecanych w diecie dla cukrzyka należą: półtłuste mleko i przetwory mleczne (chude i półtłuste sery twarogowe oraz fermentowane napoje mleczne: kefir, maślanka czy jogurt). Dieta bogatobiałkowa w diecie dla cukrzyka sprzyja spadkowi masy ciała, co korzystnie wpływa na dobowy profil glikemii. Utrata nadwagi zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, a także zapobiega nadciśnieniu krwi, przyczyniającemu się do uszkodzenia nerek czy wystąpienia udaru.

2.4. Dieta dla cukrzyka - produkty niewskazane

Dieta dla cukrzyka powinna być zgodna z podstawowymi zaleceniami żywieniowymi osób zdrowych, które rekomendują zmniejszenie spożycia produktów bogatych w cukry proste. Należą do nich przede wszystkim:

Osoby z cukrzycą mogą w małych ilościach spożywać owoce oraz sporadycznie miód. Dieta dla cukrzyka ma za zadanie ograniczyć cukry proste i wyrównać poziom cukru we krwi, ale również zmniejszyć nadwagę i otyłość, często towarzyszącej cukrzycy (zwłaszcza cukrzycy typu 2).

10 superproduktów dla diabetyków

Dieta przy cukrzycy wymaga wielu poświęceń. Diabetycy muszą zrezygnować ze słodyczy oraz niektórych owoców, które zawierają duże ilości naturalnych cukrów....

W diecie dla cukrzyka należy również ograniczyć tłuszcze, zwłaszcza te pochodzenia zwierzęcego. Produkty będące źródłem tłuszczy nasyconych negatywnie oddziałują na zdrowie m.in. tworzą blaszki miażdżycowe, przyczyniając się do zawału, a także podnoszą poziom cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi. Dieta dla cukrzyka powinna zatem wykluczać:

  • pełnotłuste produkty mleczne (mleko pełne, mleko skondensowane, mleko w proszku, sery białe tłuste, sery podpuszczkowe, sery topione, sery do smarowania);
  • tłuste mięsa i podroby, tłusty drób (kaczki, gęsi);
  • tłuste wędliny (wieprzowe);
  • pasztety;
  • masło (można w małych ilościach);
  • śmietanę.

Osoby, które mają znacznie podwyższony poziom cholesterolu powinny również ograniczyć konsumpcje żółtka jaja do 2-3 na tydzień.

Dieta dla cukrzyka powinna również ograniczać izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie tylko podwyższają poziom cholesterolu LDL, ale również obniżają stężenie dobrego cholesterolu HDL. Źródłem izomerów trans są przede wszystkim margaryny twarde stosowane do pieczenia, wyroby cukiernicze, a także produkty smażone w głębokim tłuszczu i produkty typu fast-food.

2.4.1. Dieta dla cukrzyka - sól kuchenna

Dieta chorych na cukrzycę powinna również ograniczać spożycie soli kuchennej do 6 gramów na dzień, co odpowiada 1 łyżeczce do herbaty. Nadmiar soli indukuje m.in. powstawanie nadciśnienia tętniczego. Diabetycy powinni zatem unikać:

  • wędzonego mięsa i wędlin;
  • konserw;
  • twardych serów;
  • gotowych dań;
  • sosów;
  • mieszanek przyprawowych typu vegeta.

Leczenie cukrzycy wymaga także zaprzestania dosalania na talerzu - sól można bowiem z powodzeniem zastąpić przyprawami i ziołami.

2.4.2. Dieta dla cukrzyka - alkohol

Ostatnim z produktów zakazanych w diecie dla cukrzyka jest alkohol, który powinien być całkowicie wykluczony, zwłaszcza u osób przyjmujących insulinę oraz leki przeciwcukrzycowe. Negatywne działanie alkoholu polega zwiększeniu skutków podawanych leków, co może powodować hipoglikemię. Osoby z wyrównaną cukrzycą, bez nadwagi, otyłości czy nadciśnienia tętniczego mogą okazjonalnie i w małych ilościach pozwolić sobie na lampkę wytrawnego wina. Należy zwrócić uwagę, że alkohol nie może być wypijany na czczo, ale zawsze do posiłku.

#dziejesienazywo: Pierwszy krok w walce z cukrzycą - rozpoznajemy chorobę

Cukrzyca to niebezpieczna choroba, która skutecznie utrudnia codzienne funkcjonowanie. Nierozpoznana i nieleczona może doprowadzić do prawdziwej tragedii...

Leczenie cukrzycy powinno opierać się nie tylko na przyjmowaniu insuliny, ale przede wszystkim na zbilansowanej i zdrowej diecie dla cukrzyka, która jest jedną z najlepszych dróg łagodzenia objawów tej choroby.

Osoba chorująca na cukrzycę powinna w szczególny sposób wybierać produkty oraz techniki kulinarne do przyrządzania potraw.

Chory powinien ze swojej diety dla cukrzyka wyeliminować również:

Spośród produktów gotowych niewskazane są:

Nie jest łatwo zaplanować odpowiednią dietę dla cukrzyka, a szybki styl życia i wieczny brak czasu nie pomagają w tym, dlatego warto w diecie uwzględnić produkty o niskim poziomie glikemicznym. Tylko stosowanie odpowiedniej diety dla cukrzyka chroni przed groźnymi dla życia powikłaniami cukrzycy.

#dziejesienazywo: Dieta dla cukrzyków

Jaką dietę powinni stosować diabetycy? Czy to co jemy, może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę? Jakich produktów warto się wystrzegać? O tym, jak...

3. Dieta dla cukrzyka - propozycja diety odchudzającej przy podwyższonym poziomie cukru

Przedstawiona niżej dieta dla cukrzyka dostarcza około 1200 kalorii dziennie.

DZIEŃ 1

Śniadanie - 2 kromki pieczywa razowego (80g), posmarowane margaryną (2 płaskie łyżeczki), 4 plasterki szynki z indyka, listki sałaty, plasterki papryki czerwonej. Herbata bez cukru.

2 śniadanie - Marchewka starta (mała sztuka) ze startym jabłkiem, polana 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Wszystko skropione sokiem z cytryny i posypane 2 łyżeczkami słonecznika. Kromka pieczywa razowego.

Obiad - Barszcz czysty (300g), fasola ugotowana (8 szt.) Naleśniki z kapustą i grzybami (2 małe - około 200g). Kompot z jabłek bez cukru.

Podwieczorek - Kefir (opakowanie 150-200g) zmiksowany z jagodami (1/2 szklanki świeżych lub mrożonych).

Kolacja - 2 kromki pieczywa razowego (80g), 2 plastry sera białego chudego (60g), plasterki pomidora (1 średnia sztuka). Herbata bez cukru.

Niezwykłe moce zwykłego owocu – poznaj właściwości banana

Ten łatwo dostępny i bardzo lubiany owoc ma imponujące właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, jakie są zalety spożywania bananów.

DZIEŃ 2

Śniadanie - Mleko 1,5% (szklanka) z 4 łyżkami muesli z orzechami, ½ średniego banana.

2 śniadanie - Kromka pieczywa razowego, posmarowana margaryną, 2 plasterki polędwicy z kurczaka. Szklanka soku warzywnego.

Obiad - Filet z dorsza (pieczony w folii z ziołami, i łyżeczką oliwy), ryż brązowy (3 łyżki - 50g ok. 1/2 woreczka). Surówka: kapusta kiszona (100g), ze stratą małą marchewką, ½ jabłka, 1 łyżeczka oleju do polania, zielenina do posypania. Kompot truskawkowy bez cukru.

Podwieczorek - Maślanka naturalna (niepełna szklanka, 200g), miseczka truskawek (10 szt.).

Kolacja - Sałatka jarzynowa; Ugotowane warzywa: ziemniak, marchew (1/2 szt.), groszek zielony z puszki (1 łyżka), ogórek kwaszony, cebula (1/4 sztuki), jajko na twardo, sos: 1 łyżeczka majonezu, 2 łyżeczki jogurtu, przyprawy.
Kromka pieczywa razowego. Kawa zbożowa z mlekiem bez cukru.

DZIEŃ 3

Śniadanie - Jajko na miękko, 2 kromki pieczywa razowego (orkiszowego) posmarowane cienko serkiem białym, plasterki pomidora. Szklanka soku pomidorowego.

2 śniadanie - Serek wiejski light 3% (150g), 2 kromki pieczywa razowego, posmarowane cienko margaryną, 2 plasterki wędliny drobiowej, plasterki pomidora.

Obiad - Zupa pomidorowa (talerz) z makaronem (30g surowego); Pulpety z ryby (1 porcja): 100g fileta z ryby, 50g włoszczyzny mrożonej, 10g bułka czerstwa, 10g mleko, 5 g bułka tarta, 1/2 szt. jajka, ½ szt. białko, sól, majeranek, zielona pietruszka - Na warzywach ugotować wywar. Rozmrożone filety zemleć razem z bułką namoczoną i odciśniętą, dodać jajko, posolić dodać majeranek, tartą bułkę i formować pulpety, włożyć do wywaru i gotować 20 min.; Ryż brązowy (ok. ½ woreczka), mizeria z pół dużego ogórka, polana 2 łyżkami jogurtu naturalnego, posypana szczypiorkiem.

Podwieczorek - Nektaryna, szklanka maślanki naturalnej z 1 łyżką otrąb pszennych.

Kolacja - Fasolka szparagowa (200g) polana łyżeczką oliwy z oliwek, kefir (200g).

10 sposobów na uniknięcie komplikacji cukrzycowych

Cukrzyk powinien odwiedzać lekarza pierwszego kontaktu co najmniej cztery razy w roku. Co więcej, powinien on regularnie badać poziom cukru we krwi, nerki,...

DZIEŃ 4

Śniadanie - Twarożek ziarnisty wiejski 3% (150g), 2 kromki pieczywa razowego posmarowane margaryną, plasterki ogórka zielonego, szczypiorek do posypania. Kawa zbożowa z mlekiem 1,5% bez cukru.

2 śniadanie - Kromka pieczywa razowego posmarowane serkiem Bieluch, posypany szczypiorkiem, z plasterkami pomidora. Szklanka soku pomidorowego.

Obiad - Kasza gryczana (4 łyżki) z gulaszem z mięsa wołowego (1 pełna łyżka do zupy); Ćwikła ze słoika (2 kopiate łyżki) lub buraki gotowane (3 średnie szt.); Woda mineralna.

Podwieczorek - Zetrzeć na grubej tarce duże jabłko, posypać cynamonem i polać jogurtem naturalnym (kubeczek, 150g), 2 wafle ryżowe.

Kolacja - Półmisek warzyw grillowanych (4 szt. dowolnych) - Z sosem jogurtowym (jogurt grecki (2 łyżki), koperek świeży, szczypiorek, czosnek zmiażdżony, przyprawy). Woda mineralna z plasterkiem cytryny.

DZIEŃ 5

Śniadanie - Bułka grahamka posmarowana margaryną, z tuńczykiem w sosie własnym (1/2 puszki), ogórek kiszony. Szklanka soku marchewkowego przecierowego.

Sałatka z gruszką

Pyszna sałatka z gruszką i zieloną sałatą ma szanse stać się hitem sezonu. Bomba witaminowa, jaką jest danie, z pewnością przyciągnie wielu fanów. A jeśli...

2 śniadanie - Sałatka owocowa - pomarańcza, 1/2 melona polane 2 łyżkami jogurtu naturalnego 0%, skropione sokiem z cytryny, posypane 1 łyżką słonecznika.

Obiad - Ryba pieczona (może być mintaj, dorsz) - ½ dużego fileta, w folii z ziołami, polana łyżeczką oliwy. Ryż brązowy lub mieszany - 1/3 woreczka pomieszany z groszkiem z puszki (2 łyżki lub pokrojoną drobno ½ papryką),
Sałata zielona lub sałata lodowa, skropiona sosem: 1 niepełna łyżka oleju lub oliwy, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, sól, pieprz, zioła do sałatek.

Podwieczorek - Bułka grahamka z plasterkami mozarelli (1/2 dużej kulki), plasterki pomidora bez skórki, posypane ziołami prowansalskimi.

Kolacja - 2 kromki pieczywa razowego posmarowane margaryną, 2 plasterki sera żółtego gouda, Sałatka z pomidora i ogórka (obrać ze skórki i pokroić, skropić 1 łyżeczką oliwy i doprawić).

DZIEŃ 6

Śniadanie - 2 kromki pieczywa razowego, kawałki wędzonego dorsza (50g),
Surówka z pora (50g) i pomidora (2 szt.), Herbata bez cukru.

2 śniadanie - Sałatka owocowa: 3 kiwi, ½ szklanki malin, 2 łyżki otrąb pszennych, 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Obiad - Krupnik z kaszą jęczmienną (talerz 300g), Pierogi z mięsem (4 szt.), Kefir (150g).

Podwieczorek - Surówka z selera: seler (120g), jabłko (150g) - zetrzeć i polać 1 łyżeczką oleju. Przyprawić solą, sokiem z cytryny. Kromka pieczywa razowego.

Kolacja - 2 kromki pieczywa razowego, posmarowane margaryną, 4 plasterki kiełbasy szynkowej, kalarepka młoda (150g) pokrojona i podduszona z niewielką ilością wody i 1 łyżeczka oliwy.

#dziejesienazywo: Kto jest narażony na zachorowanie na cukrzycę?

Czy małe dzieci mogą zachorować na cukrzycę? W jakim wieku jesteśmy najbardziej narażeni na cukrzycę typu 1 i typu 2? W jaki sposób możemy zmniejszyć ryzyko...

DZIEŃ 7

Śniadanie - 2 kromki pieczywa razowego, 2 plastry sera białego chudego, 1 łyżka dżemu wiśniowego niskosłodzonego. Kakao na mleku: szklanka mleka 1/5%, 1 łyżeczka kakao gorzkiego bez cukru.

2 śniadanie - 10 dojrzałych truskawek polanych jogurtem naturalnym (150g), 3 wafle ryżowe naturalne.

Obiad - Zupa kalafiorowa (kalafior, mieszanka warzyw), z dodatkiem ziemniaków, zabielana jogurtem greckim. Duszone warzywa z kurczakiem - Pierś z kurczaka pokroić w kawałki i gotować z kalarepka (100g), marchewką (1 średnia), papryką czerwoną (1/2 szt.).

Podwieczorek - 2 kromki pieczywa razowego, posmarowane margaryną, 2 plasterki wędliny drobiowej, plasterki ogórka zielonego. Szklanka soku owocowego - rozcieńczony wodą.

Kolacja - Jajecznica z 2 jajek z pokrojonym w kostkę pomidorem i pokrojoną wędliną drobiową (4 plasterki) na masełku (1 łyżeczka płaska), kromka pieczywa razowego.

Piotr Rolski, 2 tygodnie temu

Bibliografia

  • Biernat J., Mikołajczak J., Wyka J. Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy? MedPharm, Wrocław 2008, ISBN 978-83-60466-63-6
  • Czech A., Idaszak D., Tatoń J. Żywienie w cukrzycy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, ISBN 978-83-200-4194-1
  • Cichocka A. Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2, Medyk, Warszawa 2010, ISBN 978-83-89745-58-3
  • Colwell J.A. CUKRZYCA - nowe ujęcie diagnostyki i leczenia, Urban & Partner, Wrocław 2004, ISBN 83-87944-77-7
  • Szurkowska M. Leczenie otyłości i towarzyszących zaburzeń metabolicznych, Krakowskie Wydawnictwo Medyczne, Kraków 2006, ISBN 83-88203-30-4
  • Magee E. Co jeść przy cukrzycy, KDC, Warszawa 2006, ISBN 83-7404-407-1
  • Dieterle P. Dieta dla cukrzyków, Filar, Warszawa 2001, ISBN 83-87892-36-X
  • Ciper H., Burkard M., Wolfram G. Dieta w cukrzycy typu II, Filar, Warszawa 1999, ISBN 83-87892-18-1
  • Hamilton L. Książka kucharska dla diabetyków, REA, Warszawa 2009, ISBN 978-83-7544-139-0

Diety dla chorych

Komentarze (23)
~Aneta
~Aneta

Nie wiem jaka pensje musiałabym bym mieć żeby się tak żywić.To przekracza możliwości normalnego człowieka,do tego jeszcze leki, a jak się choruje jeszcze na inne choroby to skąd brać pieniądze.Od niedawna choruje na cukrzycę,niestety u mnie to choroba rodzinna,mam też padaczki i nadciśnienie, nieograniczony wszystkich leków.Jem wszystko z wyjątkiem wieprzowiny bo jej nie lubię.Glikiemia jest w normie, pewnie chciałabym jeść kilka razy w tygodniu ryby i oliwę z oliwek i owoce i warzywa codziennie ale to niewykonalne. Szare życie chorego polaka.

Odpowiedz
~Hanka
~Hanka

no własnie tak mi się też coś nie do końca zgadza, ostatnio zmieniałam lodówkę na pansonica i była tańsza książka odnosnie diety dla cukrzyków więc kupiłam i no nie do końca tu sie zgadzają rzeczy.

Odpowiedz
~ostrożny
~ostrożny

co strona to inna dieta dla cukrzyka, jedni zalecają to i to, drudzy zakazują jeść te produkty, sami "fachowcy", a biedny chory cierpi przez ich zalecenia, może więc lepiej niech przestaną radzić i mieszać w głowach cukrzykom!!!

Odpowiedz
~Renata
~Renata

Siebie słuchać i swojego organizmu .Badać cukier po posiłku i poznać co w jakim stopniu podnosi cukier. Mleko bo zawiera laktozę -cukier mleczny ,owoce to fruktoza. Ale owoce z jogurtem są okey bo to białko ukwaszone. Biały ser też jest spoko . Po prostu umiar we wszystkich pokarmach i dużo zdrowia dla wszystkich.

Odpowiedz
~szczupak111
~szczupak111

Szczupak? Moja ciotka choruje na cukrzycę 32lata typ.2 . i je wszystko co ma i naco ją stać! Mięso wieprzowe zupy na gnatach masło . fakt cukrów typowych jak cukierki bułki itp. To nie. Ją osobiście terz choruje na cukrzycę i staram się uważać co jem. W moim przypadku warany jest ruch. Jak pracuje to jem wszystko i cukry są ok bez insuliny tylko nocna biorę. Ale znuw jak jestem bez ruchu to mogę nie jeść nic a cukry są wysokie

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis
Dieta dla cukrzyków

Dieta cukrzyka

Dieta cukrzyka

od tego czy ma się do czynienia z cukrzycą insulinozależną czy insulinoniezależną, leczenie przebiega w odrębny sposób. W cukrzycy typu 1 przyjmuje się insulinę (...) we krwi oraz zmniejsza cholesterol i obniża ciśnienie...

Dieta w cukrzycy

Dieta cukrzyka - najważniejsza jest jakość produktów

Jakie produkty powinny się znaleźć w diecie cukrzyka? Ważny jest nie tylko ich dobór, ale także jakość. Cukrzyk powinien sięgać po kasze i produkty (...) nisko przetworzone. Na temat tego, co należy jeść przy cukrzycy,...

Dieta w cukrzycy

Owoce a cukrzyca

Owoce a cukrzyca

Chcąc rozpocząć leczenie cukrzycy, podstawowym krokiem jest wprowadzenie odpowiedniej diety przeciwcukrzycowej, która wyznacza zasady dotyczące (...) we krwi po spożyciu 50 g glukozy oraz 50 g węglowodanów z danego...

Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna?

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna?

dieta dla cukrzyka nie odbiega bardzo od zdrowej diety osoby nieobciążonej tą chorobą. Dlaczego kontrola poziomu cukru jest tak ważna? Na to pytanie odpowie prof. Władysław Grzeszczak, endokrynolog. (...) Jeśli już...

Dieta w cukrzycy

Jadłospis w cukrzycy typu 2

W cukrzycy typu 2 jadłospis jest równie ważny, jak przeciwcukrzycowe leczenie farmakologiczne. Dieta cukrzycowa typu 2 wpływa bezpośrednio na poziom (...) odpowiednia dieta...

Dieta w cukrzycy

Dieta oparta na wymiennikach węglowodanowych

Dieta oparta na wymiennikach węglowodanowych

-Petrulewicz, diabetolog. Dieta oparta na samych wymiennikach węglowodanowych nie sprawdza się we wszystkich przypadkach. To dobra dieta dla cukrzyków (...) , białek i tłuszczy można ułożyć zdrową dietę...

Dieta w cukrzycy

Przepisy w diecie cukrzyka

Dieta przy cukrzycy to jedno z najważniejszych zaleceń dla ludzi cierpiących na tę nieuleczalną chorobę. Ze względu na wysoki poziom cukru we krwi (...) oraz problemy z jego metabolizmem dieta cukrzyka...

Cukrzyca ciążowa

Dieta kobiet w ciąży z cukrzycą

Dieta kobiet w ciąży z cukrzycą

. Dieta ciężarnych powinna składać się z trzech posiłków i dwóch przekąsek, bogatych w węglowodany złożone, które stanowią 200 g dziennie. Źródłem (...) do prawidłowego rozwoju dziecka. Na temat cukrzycy ciążowej i...

Dieta w cukrzycy

Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy?

Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy?

Istotną rolę w leczeniu cukrzycy odgrywa prawidłowa, zdrowa dieta pozwalająca odpowiednio kontrolować poziom glukozy we krwi. Co powinni jeść (...) diabetycy? Dieta dla cukrzyka powinna...