Coraz więcej młodych z chorymi jelitami. Winny głównie jeden czynnik

Nieswoiste choroby zapalne jelit przestają być rzadkim schorzeniem. Coraz częściej dotyczą ludzi młodych, a liczba chorych rośnie nie tylko w USA i Europie, ale także w Azji. Prof. Grażyna Rydzewska-Wyszkowska podkreśla, że jedną z przyczyn może być styl życia oparty na wysokoprzetworzonej żywności, pełnej dodatków oddziałujących na mikrobiotę jelitową.

Za wzrost zachorowań odpowiadają prawdopodobnie m.in. zanieczyszczenia środowiska i zła dietaZa wzrost zachorowań odpowiadają prawdopodobnie m.in. zanieczyszczenia środowiska i zła dieta
Źródło zdjęć: © Getty Images/mat. prasowe
Marta Słupska

Coraz więcej chorych z NZCHJ

Nieswoiste choroby zapalne jelit (NZCHJ) – głównie choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego – to schorzenia autoimmunologiczne, w których układ odpornościowy atakuje własne tkanki przewodu pokarmowego. Skutkiem są przewlekły stan zapalny jelit, biegunki, bóle brzucha, osłabienie i chudnięcie.

W Polsce z NZCHJ żyje co najmniej 100 tys. osób, przede wszystkim w wieku 15-40 lat. - Aż 70 proc. z nich w chwili diagnozy jest poniżej 35. roku życia - podkreśliła prof. Rydzewska-Wyszkowska, kierownik Kliniki Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpitala MSWiA w Warszawie, podczas konferencji Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia "Spotkanie z Ekspertem".

Najwyższą zapadalność na NZCHJ od lat obserwuje się w USA i krajach Unii Europejskiej. Obecnie rośnie ona także w Azji, szczególnie w Chinach, oraz w Ameryce Południowej. - Chińczycy pod tym względem doganiają Zachód. U nich to też coraz częstszy problem – wskazała ekspertka.

Witamina D w walce z rakiem jelita grubego

Winna dieta?

Za wzrost zachorowań odpowiada prawdopodobnie niekorzystna zmiana stylu życia, zanieczyszczenia środowiska i dieta oparta na wysokoprzetworzonych produktach. U osób predysponowanych genetycznie może to uruchamiać nieprawidłową reakcję układu odpornościowego i rozwój choroby autoimmunologicznej.

W centrum zainteresowania lekarzy i naukowców znajdują się dodatki do żywności: emulgatory, zagęstniki i stabilizatory. Mają poprawiać konsystencję, wydłużać trwałość produktów i zapobiegać rozwarstwianiu się składników, ale mogą też zmieniać mikrobiotę jelitową i nasilać stan zapalny.

Przykładem jest karagen (E407) pozyskiwany z czerwonych wodorostów morskich. - Karagen jest stosowany jako substancja zastępująca żelatynę w produktach przeznaczonych dla wegan – wyjaśniła prof. Rydzewska-Wyszkowska. - Jest on także zamiennikiem skrobi i tłuszczów w produktach typu "light", "high protein" lub "no added sugar".

Na konferencji zwrócono też uwagę na karboksymetylocelulozę (E466) – półsyntetyczną pochodną celulozy stosowaną jako zagęstnik, stabilizator i emulgator – oraz polisorbat-80 (E433), gęstą ciecz zapobiegającą rozwarstwianiu się składników, np. w lodach. U części osób takie substancje mogą działać prozapalnie. Eksperci przypominają, że nawet naturalne składniki nie zawsze są przez organizm dobrze tolerowane. U niektórych stają się dodatkowym czynnikiem ryzyka rozwoju choroby.

Nie tylko leki

W terapii nieswoistych chorób zapalnych jelit stosuje się nowoczesne leki biologiczne, ukierunkowane na elementy odpowiedzi immunologicznej i stan zapalny. W Polsce pacjenci z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego mają dostęp do takich preparatów jak infliksymab, wedolizumab, tofacytynib, ustekinumab, filgotynib, ozanimod, upadacytynib i mirikizumab. U chorych z chorobą Leśniowskiego-Crohna wykorzystuje się m.in. infliksymab, adalimumab, wedolizumab oraz upadacytynib.

Farmakoterapia pozwala wielu pacjentom uzyskać remisję, ale – jak podkreśla prof. Rydzewska-Wyszkowska – leczenie powinno być wspierane odpowiednią dietą, szczególnie w chorobie Leśniowskiego-Crohna. Zaleca się ograniczenie czerwonego mięsa, alkoholu, nabiału, drożdży, pszenicy oraz dodatków takich jak tauryna, emulgatory karboksymetyloceluloza i polisorbat-80, karagen i dwutlenek tytanu.

W jadłospisie chorych mile widziane są natomiast ryby, biały ryż i makaron ryżowy, płatki owsiane, rośliny strączkowe (soczewica, groszek, ciecierzyca, fasola), a także owoce i warzywa, m.in. awokado, gruszki, brzoskwinie, pomidory, ogórki, marchew, świeży szpinak i cukinia. Dieta powinna być dostosowana indywidualnie, do fazy choroby i tolerancji pokarmowej.

Rosnąca liczba zachorowań wśród młodych dorosłych pokazuje, że to, co jemy na co dzień, realnie wpływa na stan jelit. Nowoczesne leki poprawiają rokowanie, ale ograniczenie wysoko przetworzonej żywności i świadome czytanie etykiet pozostają prostym, codziennym narzędziem ochrony zdrowia przewodu pokarmowego.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: PAP

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu