Czy pacjenci kardiologiczni powinni wyeliminować mięso z diety?

Za najzdrowszą dietę uznaje się dietę śródziemnomorską bogatą w warzywa, owoce, ryby i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek. Mięsa właściwie w niej nie ma. Jak to się ma do chorób układu krążenia?

Podczas konferencji Kardiologia Prewencyjna 2016 kardiolodzy rozmawiali o czerwonym mięsie w diecie osób z problemami serca.

Zobacz film: "Wiedza i świadomość pacjentów w dobie Internetu"

  • Nie ma kontrowersji co do negatywnego wpływu mięsa na układ sercowo-naczyniowy. Jest ono produktem, który powinniśmy spożywać rzadko, co udowadnia najnowsza piramida zdrowego żywienia. Mięso jest produktem bogatym głównie w białko komplementarne, zawierające komplet aminokwasów, które jednakże możemy pozyskiwać z roślin. Warto wspomnieć, że trudno jest pozyskać je tylko z jednej rośliny i trzeba komponować dietę w taki sposób, aby uzupełniać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Warto pamiętać ponadto, że mięso jest bogate w tłuszcze nasycone, których spożycie według wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego należy ograniczyć, a mięso przeżuwaczy jest także bogate w szczególnie niekorzystne tłuszcze trans. Spożycie mięsa powinno być minimalizowane lub nawet całkowicie eliminowane - mówi dr Daniel Śliż z III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Produkty zawierające tłuszcze nasycone zaburzają gospodarkę lipidową, a w efekcie przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, zawałów serca, udarów mózgu i skrócenia życia. Mięso nie jest podstawą piramidy żywienia, u której podstawy znajdują się przede wszystkim warzywa, określone tłuszcze i  konieczną jest zamiana produktów zwierzęcych na roślinne w diecie - tłumaczy prof. Artur Mamcarz, Kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WUM w Szpitalu SOLEC w Warszawie.

Badania wykazują, że eliminacja mięsa daje najlepsze efekty i korzystną dla serca byłaby odpowiednio zbilansowana dieta. Nieco innego zdania jest prof. Andrzej Pająk - kierownik Zakładu Epidemiologii i Badań Populacyjnych Instytutu Zdrowia Publicznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

  • Informacje pochodzące z badań indywidualnych organizmów ludzkich nie są zbyt mocnym argumentem naukowym. Nie ma wątpliwości, że w nowoczesnych społeczeństwach, wczesną postać miażdżycy tętnic spotyka się już u dzieci, a nawet u płodów ludzkich przed narodzeniem. W jednym z eksperymentów stwierdzono, że zastosowanie restrykcyjnej diety wegetariańskiej (z niewielką ilością mleka) może prowadzić do redukcji zmian miażdżycowych w tętnicach wieńcowych u chorych na chorobę niedokrwienna serca. Nie spotkałem się z potwierdzeniem tych wyników  w innych badaniach i nie spotkałem się także z badaniem, w którym bezsprzecznie udowodniono korzystny wpływ diety wegetariańskiej na rozwój miażdżycy u zdrowych osób.

  • Jest interesujące, że orędownicy diety wegetariańskiej rzadko odnoszą się do badań, w których udokumentowano, że wyraźne zahamowanie miażdżycy może również występować u ludzi, którzy stosują prawie wyłącznie dietę mięsną (obserwacje u Eskimosów stosujących tradycyjna dietę składająca się z mięsa ryb, fok i waleni). Należy zatem przyjąć, że nie ma dostatecznych argumentów naukowych, które pozwoliłyby na odpowiedzialne zalecenie diety wegetariańskiej.  A zatem problemu przyjęcia wegetariańskiego stylu życia, nie można wiązać z fachowymi zaleceniami medycznych, ale należy postrzegać go w kategoriach wiary - powiedział prof. Pająk.

Wszyscy trzej lekarze zgadzają się co do tego, że problem jedzenia mięsa nie kończy się na jego wyborze, ale także na sposobie przyrządzenia. Specjaliści odradzają smażenie i grillowanie, które mają negatywny wpływ na poziom naszego cholesterolu, a także powodują nowotwory. Najlepszą opcją jest mięso gotowane na parze lub pieczone.

Komentarze (63)
~lodzianin
~lodzianin 10 miesięcy temu

bedac wczoraj na poczcie babka stojaca za mna zalila sie przez telefon, ze odkad kupila samochod non stop choruje. jak jezdzila na rowerze do pracy rzadko chorowala. jedzcie mieso, ale przy okazji chodzcie na spacery, rower wszelki mozliwy sport wzaleznoci do mozliwosci :)

Odpowiedz
~cvvcxvb
~cvvcxvb 10 miesięcy temu

moja mama żyla 96 lat i kilka miesięcy , uwielbiala roladki z wolowiny , mielone zraziki z wieprzowiny , nie mial cholesterolu , nie miala raka , zmarla z wieku ....a kiedy jadla jarzynki z marketu dostawala rozstroju zolądka, po kurczakach egzemy na nogach.Więć co jeść?? dobre mięso od sprawdzonego hodowcy , warzywa z uprawy wlasnej lub ekologicznej i codziennie jedno jajko. Jajko to życie ....tak należy się odzywiać , wlasne konfiturki , wlasne mrozone owoce zimą A najgorszym swinstwem jest zakazany w USA olej palmowy , tak masowo stosowany w przemysle spozywczym i cukiernictwie.

Odpowiedz
~Artur
~Artur 10 miesięcy temu

@~kecaj: Tu nie długość życia chodzi, tylko o samopoczucie. tzw. starość jest u wegetarian zupełnie inna dużo mniej oni ja odczuwają i mniej cierpią. Georg Bernard Shaw - wegetarianin od 25 roku życia żył 94 lata i był do końca zdrowy, sprawny fizycznie i umysłowo, pełen młodzieńczej energii.

Odpowiedz
~Olka
~Olka 10 miesięcy temu

Niejedzenie mięsa, to bzdura. Cholesterol tworzy się tylko w 10% z zjedzenia. Natomiast homocysteina jest groźna dla miażdżycy. Ryby są przede wszystkim bardzo drogie, a poza tym skażone metalami ciężkimi. Poza tym gluten.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kardiologia
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Łuszczyca?

adam93go • ostatni post 4 godziny temu

4

Pomocni lekarze

Artykuły Kardiologia
Kardiologia

Jak mieć zdrowsze serce?

Jak mieć zdrowsze serce?

Mleko Badania wykazały, że wśród osób, które nie spożywały wielu tłuszczów nasyconych, te, które jadły więcej niż 3 porcje mleka, jogurtu czy sera dziennie miały o 4 punkty niższe ciśnienie krwi niż osoby, które spożywały tylko pół porcji dziennie. Nadciśnienie...

Kardiologia

13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce

13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce

Świeże zioła W codziennej diecie powinniśmy unikać dużej ilości soli, cukru i tłuszczy trans. Smak potrawy poprawią świeże zioła. To one sprawią, że nasze danie stanie się zdrowe dla serca. Te źródła smaku wraz z orzechami, jagodami i nawet kawą mogą...

Kardiologia

W jakim wieku jest twoje serce?

W jakim wieku jest twoje serce?

Wiek serca Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że choroby serca są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Dlatego musimy przywiązywać szczególną uwagę na dbałość o ten narząd i wyeliminować wszelkie czynniki, które mogą mu szkodzić, np. palenie,...

Kardiologia

9 produktów, które niszczą twoje serce

9 produktów, które niszczą twoje serce

Kostki bulionowe Kostki bulionowe to produkt bardzo często dodawany zarówno do zup, jak i sosów dla wzbogacenia smaku potrawy. Są też jednak źródłem glutaminianu sodu, który zwiększa apetyt oraz pobudza produkcję insuliny - hormonu odpowiedzialnego za...

Kardiologia

Balonikowanie (WIDEO)

Balonikowanie (WIDEO) Odtwórz wideo

Balonikowanie Wewnątrznaczyniowe poszerzenie tętnicy, które jest przeprowadzane na tętnicach biodrowych, udowych, nerkowych i podobojczykowych nazywane jest zabiegiem balonikowania. Inna nazwa to angioplastyka balonowa. Taką technikę leczenia można także...

Kardiologia

Hobby, które wzmocni twoje serce

Hobby, które wzmocni twoje serce

Gotowanie Wymyślanie nowych przepisów i odkrywanie smaków może być naprawdę ekscytujące. Początkujący kucharze powinni zacząć od prostych przepisów znalezionych na blogach kulinarnych. Po przyrządzeniu kolacji warto zaprosić gości - wspólny posiłek to...

Kardiologia

Choroby serca (prezentacja edukacyjna)

Choroby serca (prezentacja edukacyjna)

Jak pracuje serce? Serce, jak każdy inny mięsień, wymaga stałej dostawy krwi, tlenu i składników odżywczych by mogło właściwie funkcjonować. Bije około 100 000 razy dziennie, pompując krew rozprowadzającą tlen i substancje odżywcze do tkanek. Krew...

Kardiologia

Polska. Najczęściej umieramy na choroby układu krążenia

Polska. Najczęściej umieramy na choroby układu krążenia

Alarmujące dane Pomimo że medycyna wciąż się rozwija, a działania profilaktyczne są realizowane na coraz większą skalę, powodem 46 proc. zgonów wśród Polaków są nadal choroby układu krążenia. Tak wynika opublikowanego niedawno raportu. „Zachorowalność...

Kardiologia

O czym świadczy kłujący ból w klatce piersiowej?

O czym świadczy kłujący ból w klatce piersiowej?

Czy to na pewno serce? To serce - myślimy w pierwszym odruchu, gdy po lewej stronie klatki piersiowej poczujemy ostry, kłujący ból. Okazuje się jednak, że takie dolegliwości nie zawsze są związane z dysfunkcją najważniejszego mięśnia w organizmie. Jeśli...