Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Czy wędzone ryby są zdrowe?

 Magdalena Bury
30.11.2018 08:59
Wędzenie jest metodą konserwacji żywności, szczególnie mięsa, przetworów mięsnych, ryb i serów za pomocą dymu wędzarniczego
Wędzenie jest metodą konserwacji żywności, szczególnie mięsa, przetworów mięsnych, ryb i serów za pomocą dymu wędzarniczego (Ryby to bogactwo witamin, zdrowych tłuszczów oraz składników mineralnych (123rf))

Ryby to bogactwo witamin, zdrowych tłuszczów oraz składników mineralnych. W sklepach znajdziemy zarówno te świeżo złowione, jak i wędzone. Po które z nich powinniśmy sięgać częściej? Sprawdźmy, czy proces wędzenia zmienia ich właściwości odżywcze.

1. Proces wędzenia

Wędzenie jest metodą konserwacji żywności, szczególnie mięsa, przetworów mięsnych, ryb i serów za pomocą dymu wędzarniczego. Podczas tego procesu składniki dymu osadzają się na przygotowywanej żywności. Dzięki temu produkty uzyskują charakterystyczny smak i zapach.

Dym wędzarniczy wytwarzany jest w specjalnych pomieszczeniach podczas spalania odpowiedniego gatunku drewna. To właśnie od rodzaju drzewa zależy późniejszy kolor wędzonego produktu.

Dym różni się także sposobem spalania, dostępem do tlenu czy panującą wilgotnością. Celem tej metody konserwacji jest obsuszenie powierzchni produktu oraz zmiana jego struktury i wyglądu.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto jeść ryby?"

Sprawdź też:

Kawa odchudza! Wiemy, ile pić, żeby pożegnać się z oponką

2. Wędzenie ryb

Wędzone ryby zdecydowanie różnią się od tych świeżych – nie tylko smakiem i zapachem, ale i wartościami odżywczymi. Podczas procesu, soli się je na sucho lub mokro. Następnie rozpoczyna wędzenie.

Zobacz również:

Ratownik medyczny: Każde działanie daje szansę osobie poszkodowanej na przeżycie

Do dymu dla ryb najczęściej wybiera się drzewa liściaste: buk, brzozę czy jesion oraz drzewa owocowe: gruszę, śliwę, wiśnię czy jabłoń. Wędzi się je na gorąco (na sucho lub mokro) oraz na zimno.

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?
Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze? [6 zdjęć]

Spożywanie ryb zalecane jest nie tylko od święta, bo co najmniej 2 razy w tygodniu, gdyż ich mięso to

zobacz galerię

Wędzone ryby, chociaż są bardzo smaczne mogą być niebezpieczne. Podczas procesu konserwacji tracą one wiele cennych wartości odżywczych. Może dojść także do wytworzenia się WWA, czyli wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Są to substancje rakotwórcze.

Dla bezpieczeństwa producenci na etykietach mają obowiązek dodawania znaku GMP, czyli gwarancji jakości. Dzięki niemu możemy być pewni, że wędzenie ryb przebiegło w prawidłowych warunkach.

3. Wędzone makrele

Najbardziej popularną wędzoną rybą jest makrela. To tłusta ryba zawierająca w swoim składzie wiele kwasów omega-3 oraz omega-6, które obniżają poziom złego cholesterolu oraz wspomagają pracę narządów wewnętrznych.

Wędzona makrela zawiera także selen – drogocenny pierwiastek odpowiedzialny za ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników. Wpływa on na układ immunologiczny oraz hamuje rozwój komórek nowotworowych.

W jej składzie znajdziemy witaminy A, D, E oraz te z grupy B, a także wiele składników mineralnych: fosfor, wapń, miedź i cynk. Posiada jednak jeszcze coś – szkodliwe puryny, które spożywane w nadmiarze zwiększają ryzyko pojawiania się artretyzmu.

W sklepach znaleźć możemy również wędzone flądry, łososie i halibuty. Ich prawidłowa konserwacja zależy jednak od wcześniejszego solenia. Skutkiem tego jest spora zawartość chlorku sodu w ich składzie. Związek ten jest szkodliwy dla osób zmagających się z problemami z ciśnieniem.

Ich wędzenie może być także przyczyną powstawania rakotwórczych benzopirenów. W składzie ryb znajdują się także witaminy A, D oraz E.

To nieocenione źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają ryzyko występowania nowotworów. Są też jednak i szkodliwe pierwiastki – wędzona flądra zawiera toksyczną rtęć.

Porównując wartości odżywcze ryb wędzonych ze świeżymi, zwyciężają te drugie. Wędzone ryby posiadają bowiem mniejsze ilości składników odżywczych. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy zrezygnować z ich jedzenia. Wędzona ryba spożywana raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi.

Warto jednak podczas zakupów zwrócić uwagę na zapach wędzonych ryb, ich kolor oraz warunki w jakich są przechowywane. Najlepiej kupować te pakowane, oznaczone odpowiednimi znakami jakości i bezpieczeństwa.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze