Przejdź na WP

Czynniki ryzyka zachorowania na raka jelita grubego (WIDEO)

Na raka jelita grubego zapada rocznie ok. 4 tys. Polaków. To jeden z najbardziej śmiertelnych nowotworów. Czy wiesz, komu zagraża oraz jakie są jego czynniki ryzyka?

Okazuje się, że w przypadku nowotworu jelita grubego ogromnym ryzykiem obarczone są osoby, których bliscy walczyli z tą chorobą. Co jeszcze sprzyja rozwojowi tej choroby?

Rak jelita grubego, czynniki ryzyka choroby. Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów u osób dorosłych. W Polsce stwierdza się go średnio u około pięciu tysięcy osób rocznie. Jakie są czynniki ryzyka tej choroby? Palenie tytoniu.

W USA aż dwadzieścia procent zachorowań na ten nowotwór jest związane z paleniem papierosów. Mała aktywność fizyczna, nie masz kondycji? To także zwiększa zapadalność na raka jelita grubego.

W grupie ryzyka znajdują się także osoby, których bliscy borykali się z polipami gruczolakowymi w jelicie grubym. Ogromne znaczenie mają w tej chorobie geny. Rodzinna polipowatość gruczołkowata wiąże się ze stuprocentowym ryzykiem zachorowania.

W przypadku dziedzicznego raka jelita grubego bez polipów ryzyko to wynosi około siedemdziesięciu/osiemdziesięciu procent. Odpowiedzialna za nowotwór jelita grubego może być też dieta. Brak błonnika i wapnia, a obecność dużej ilości tłuszczów i alkoholu także zwiększa ryzyko zachorowania.

Przeczytaj także:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy