Czynniki ryzyka zachorowania na raka jelita grubego (WIDEO)
Na raka jelita grubego zapada rocznie ok. 4 tys. Polaków. To jeden z najbardziej śmiertelnych nowotworów. Czy wiesz, komu zagraża oraz jakie są jego czynniki ryzyka?
Okazuje się, że w przypadku nowotworu jelita grubego ogromnym ryzykiem obarczone są osoby, których bliscy walczyli z tą chorobą. Co jeszcze sprzyja rozwojowi tej choroby?
Rak jelita grubego, czynniki ryzyka choroby. Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów u osób dorosłych. W Polsce stwierdza się go średnio u około pięciu tysięcy osób rocznie. Jakie są czynniki ryzyka tej choroby? Palenie tytoniu.
W USA aż dwadzieścia procent zachorowań na ten nowotwór jest związane z paleniem papierosów. Mała aktywność fizyczna, nie masz kondycji? To także zwiększa zapadalność na raka jelita grubego.
W grupie ryzyka znajdują się także osoby, których bliscy borykali się z polipami gruczolakowymi w jelicie grubym. Ogromne znaczenie mają w tej chorobie geny. Rodzinna polipowatość gruczołkowata wiąże się ze stuprocentowym ryzykiem zachorowania.
W przypadku dziedzicznego raka jelita grubego bez polipów ryzyko to wynosi około siedemdziesięciu/osiemdziesięciu procent. Odpowiedzialna za nowotwór jelita grubego może być też dieta. Brak błonnika i wapnia, a obecność dużej ilości tłuszczów i alkoholu także zwiększa ryzyko zachorowania.
Przeczytaj także:
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.