Dieta na zimę

Zdrowa dieta na zimę powinna dostarczać odpowiednią ilość energii i zwiększać odporność organizmu. W okresie jesienno-zimowym kaloryczne dania cieszą się większą popularnością, ponieważ organizm potrzebuje dużej dawki energii. Dietetycy uważają, iż zimowy jadłospis powinien różnić się od letniego. Dieta w zimie powinna być bogata w warzywa i owoce oraz pełnoziarniste pieczywo.

1. Odżywianie w zimie

Okres zimowy często niesie ze sobą przygnębienie, brak ochoty na przebywanie na świeżym powietrzu, na talerzach brakuje warzyw i owoców. Wszystkie te czynniki są jedną z przyczyn obniżenia odporności organizmu. Kiedy za oknem spada temperatura powietrza, organizm potrzebuję więcej kalorii, aby utrzymać odpowiedną temperaturę ciała. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem przez całą zimę, nasza dieta powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz odpowiednią kaloryczność.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

W okresie zimowym wiele osób spożywa napoje alkoholowe, aby się rozgrzać. Nie jest to dobry pomysł, ponieważ uczucie ciepła, które się odczuwa, jest spowodowane rozszerzeniem naczyń krwionośnych. Paradoksalnie, proces ten powoduje wiekszą utratę ciepła z organizmu. Ponadto alkohol, zwłaszcza wódka i piwo, jest źródłem pustych kalorii. 1 gram alkoholu dostarcza aż 7 kcal!!!

W zimowej diecie najważniejsza jest zdrowa żywnośćoraz odpowiednia liczba posiłków - powinny być co najmniej cztery. Spożywając potrawy co 3-4 godziny, ułatwiamy organizmowi utrzymać równowagę cieplną.

Jak ubierać się w okresie jesienno-zimowym?
Jak ubierać się w okresie jesienno-zimowym?

Przeziębienie i grypa to dolegliwości, które przenoszone są między ludźmi drogą kropelkową. Kichanie,...

zobacz galerię

2. Składniki diety na zimę

W okresie zimowym, w naszej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców, szczególnie: pomidorów, brokułów, brukselki, papryki czerwonej, selera naciowego, pomarańczy. Wszystkie zawierają witaminy A, C i E, które zwiększają odporność organizmu oraz regulują jego metabolizm. Świetnym sposobem na dostarczenie witamin oraz rozgrzanie organizmu jest picie soków z czarnej porzeczki oraz dzikiej róży. Natomiast gorąca zielona herbata jest źródłem flawonoidów, które nie tylko zwalczają wolne rodniki, ale także wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

W zimowej diecie obowiązkowo powinny się znaleźć produkty zawierające magnez i witaminy z grupy B. Niedobory tych składników powodują pogorszenie samopoczucia, które i tak jest obniżone ponurą aurą za oknem i brakiem promieni słonecznych. Zwiększone zapotrzebowanie na magnez występuje u osób prowadzących stresujący tryb życia oraz pijących duże ilości kawy. Świetnym źródłem magnezu w diecie są: banany, gorzka czekolada oraz orzechy (włoskie, laskowe, ziemne).

W diecie nie może zabraknąć składnika mineralnego - żelaza, który jest składnikiem hemoglobiny . Jego niedobór powoduje anemię, która objawia się zmęczeniem, osłabieniem odporności, wypadaniem włosów, pękaniem w kącikach ust. Aby dostarczyć odpowiednią dawkę żelaza, należy spożywać mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, jak: jaja, sery, mleko. Niewielkie ilości żelaza znajdują się w warzywach koloru zielonego - brokuły, szpinak, sałata, jarmuż, natka pietruszki, koperek.

Zima jest wymagającą porą roku, podczas której należy pamietać, aby dostarczać odpowiednią ilość węglowodanów . To właśnie z tych związków powinno pochodzić 50 procent energii. Węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, pieczywo pełnoziarniste) wolno się trawią, w związku z tym organizm dłużej nie czuje potrzeby spożywania kolejnego posiłku.

3. Jadłospis diety zimowej

Śniadanie:

  • tosty - koniecznie ze zdrowego ciemnego pieczywa,
  • twarożek lub jogurt naturalny,
  • owoce kiwi,
  • sok pomarańczowy lub herbata malinowa.

II śniadanie:

  • sałatka owocowa (pomarańcze, truskawki, jabłka, kiwi) z bitą śmietaną.

Obiad:

  • warzywa gotowane na parze (najlepiej brokuły, papryka, seler, pieczarki, cukinia),
  • porcja ryby - najzdrowsza w postaci pieczonej w folii,
  • duża porcja surówki z kiszonej kapusty z dodatkiem utartej marchwi oraz jabłka,
  • sok z grejpfruta.

Kolacja:

  • pieczywo pełnoziarniste nasączone oliwą z oliwek,
  • plaster sera żółtego oraz poledwicy sopockiej,
  • pomidor, sałata zielona,
  • herbata zielona.

Zimą nie wolno zapominać o spożywaniu odpowiedniej ilości wody. Pora roku nie ma w tej kwestii żadnego znaczenia, powinniśmy wypijać codziennie dwa i pół litra płynów. Niedobór wody w organizmie jest jedną z przyczyn występowania suchej skóry.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!