Dieta w chorobie jelita grubego

Pośpiech, ciągły stres, brak aktywności fizycznej nie sprzyjają naszemu zdrowiu. Często u osób, na które długotrwale działają te czynniki, pojawiają się różne choroby, np. zapalenie jelita grubego. Pojawiające się objawy tej choroby to ból brzucha, wzdęcia, biegunka lub zaparcia. W takim przypadku najlepiej wybrać się do gastrologa, aby dokładnie zdiagnozował istniejącą chorobę. Oprócz odpowiedniego leczenia farmakologicznego, pomocna jest także dieta w chorobie jelita grubego.

1. Zalecenia diety w chorobie jelita grubego

Zapalenie jelita grubego to inaczej zespół jelita nadwrażliwego. Polega ono na tym, iż po jedzeniu jelita kurczą się mocniej i częściej niż normalnie. To powoduje pojawienie się niezbyt przyjemnych objawów. Są to wzdęcia, bóle brzucha, biegunka lub zaparcia, nudności i wymioty, czasami uczucie pełności w żołądku. Objawy nasilają się podczas stresu, nigdy jednak nie występują w trakcie snu, gdyż w tym czasie jesteśmy zrelaksowani i wypoczęci.
Dieta dla osób cierpiących na zapalenie jelita grubegojest bardzo ważna w trakcie leczenia. Powinna to być dieta lekkostrawna, a więc pozbawiona potraw ciężkostrawnych, tj. przygotowywanych na gorącym tłuszczu, ostro przyprawionych. Należy unikać tłustych mięs, wędlin, wieprzowiny, dziczyzny, wołowiny, gęsi, kaczek. Warto także ograniczyć spożywanie dużej ilości kawy, mocnej herbaty, alkoholu, tytoniu i innych używek. Działają one bowiem na przewód pokarmowy i mogą nasilać objawy choroby. Posiłki powinny być jedzone regularnie, 3-4 razy dziennie, w spokoju, na siedząco.

Zobacz film: "Wirtualna Poradnia: Dieta a rak jelita"

2. Co jeść w diecie na chorobę jelita grubego?

Dokładne zalecenia co do spożywanych pokarmów w diecie na zapalenie jelita grubego są różne, w zależności od pojawiających się objawów u chorego. Jeżeli pojawiają się bóle brzucha i wzdęcia, zalecane są: pszenne pieczywo, chude potrawy, najlepiej przygotowane w procesie gotowania. Do picia należy przyjmować herbatki ziołowe wspomagające trawienie, np. herbatka z liści bazylii czy herbatka miętowa. Do diety warto włączyć również świeże zioła, takie jak bazylia, tymianek, mięta, koper, natka pietruszki.

Gdy w przebiegu choroby występuje biegunka, warto w diecie stosować pszenne pieczywo, sucharki, bułki grahamki, kasze: kukurydzianą, krakowską, mannę, perłową, ryż i gotowane ziemniaki. Do potraw jako dodatek – gotowane: marchewka, pietruszka, seler albo sałata lub cykoria. Warto wzbogacić dietę o naturalne jogurty oraz kefiry. Do picia zaleca się napary ziołowe, np. napar z suszonych czerwonych jagód. Dopuszczalne są także: czerwone wino, galaretki, kisiele czy kakao na wodzie.

W przypadku, gdy dokuczającymi objawami są zaparcia i kurczowe bóle jelit, dieta powinna zawierać pieczywo razowe i mieszane, makaron razowy, grube kasze, jak kasza gryczana, pęczak czy jęczmienna, płatki zbożowe, otręby pszenne. Posiłki powinny być bogate w surowe warzywa, takie jak sałata, pomidory, cykoria, marchewka, pietruszka, seler, buraki czerwone i papryka. Można również przyjmować suszone owoce, np. śliwki, morele, rodzynki. Do picia zaleca się przede wszystkim duże ilości wody mineralnej niegazowanej, kompoty z suszonych owoców, buliony warzywne lub herbatki ziołowe z mięty, pokrzywy, rumianku lub kopru.

Następny artykuł: Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!