Dlaczego nie powinieneś kupować błyszczących jabłek z supermarketu?

Często kupujesz owoce i warzywa w supermarkecie? Podczas cotygodniowych dużych zakupów zaglądamy do alejki ze świeżymi produktami i przy okazji uzupełniamy zapasy. Większość z nas wie, że lepiej kupować je na bazarach i w małych zieleniakach, ale atrakcyjne promocje i wygoda skłaniają nas do zakupów w markecie. Okazuje się jednak, że idealne i lśniące owoce nie są wcale takie zdrowe, na jakie wyglądają. Dowiedz się, dlaczego nie powinieneś kupować błyszczących jabłek z supermarketu.

Polecane wideo:

10 powodów, dla których warto jeść jabłko każdego dnia

W jabłku znajduje się duże stężenie błonnika, który może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Tym samym, jedzenie jabłek może uchronić człowieka...

Owoce dla perfekcjonistów

Czerwone i błyszczące jabłka, idealnie poukładane na sklepowych półkach, wyglądają bardzo smacznie i zachęcają, aby włożyć je do koszyka. Cena zwykle jest kusząca, dlatego chętnie robimy zakupy owoców w markecie. Jesteśmy dumni, że prowadzimy taki zdrowy styl życia i ze smakiem jemy perfekcyjne jabłka.

Niestety, w tym przypadku powiedzenie "nie wszystko złoto, co się świeci" nabiera wyjątkowego znaczenia. Jędrne i apetycznie wyglądające jabłka tylko udają zdrowe – tak naprawdę daleko im do owoców prosto z jabłoni, pełnych witamin, minerałów i cennych przeciwutleniaczy.

Producenci żywności zrobią wiele, aby zachęcić nas do zakupów. Niestety, żyjemy w świecie, w którym wszystko musi być idealne – od makijażu po produkty do jedzenia. Większość z nas nie chciałaby kupić jabłka ze "skazą" – o nierównym kolorze, z plamkami i nieregularnym kształcie.

Wypolerowane jabłka szkodliwe dla zdrowia

Aby jabłka lepiej wyglądały, producenci używają specjalnych środków do nabłyszczania skórki. Najczęściej stosuje się szelak, czyli naturalną żywicę pozyskiwaną z odchodów insektów. Dzięki temu jabłko ma błyszczącą skórkę i jest odporne na obicia. Poza tym zyskuje dłuższe życie – wosk chroni przed zepsuciem, dlatego jabłko pokryte szelakiem może dłużej leżeć w markecie. Do „upiększania” jabłek wykorzystuje się też wosk Carnauba pozyskiwany z liści palm rosnących w Brazylii.

Oba rodzaje wosku wykorzystuje się również poza przemysłem spożywczym, np. do produkcji wosków do podłóg czy samochodów.

Piękne zatrute jabłko?

A co się kryje pod woskowaną skórką? Jabłka należą do jednych z najzdrowszych owoców, ponieważ zawierają cenne witaminy oraz pektyny, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Nie zawsze jednak możemy skorzystać z dobroczynnych składników znajdujących się w jabłkach.

Przy uprawie owoców stosowane są pestycydy, które mają chronić plony przed szkodnikami. Niestety, silne substancje chemiczne nie pozostają również bez wpływu na produkty, które kupujemy. Pestycydy zanieczyszczają ziemię, powietrze i wodę oraz gromadzą się w żywności. Niosą ze sobą ryzyko wielu chorób – od zatruć pokarmowych, przez zaburzenia hormonalne, aż po nowotwory. Negatywne działanie pestycydów nie jest odczuwalne od razu, jednak ciągłe spożywanie szkodliwych substancji może po jakimś czasie wywołać problemy ze zdrowiem.

Co możemy zrobić, aby jeść zdrowe jabłka? Przede wszystkim zmienić podejście do zakupów i uświadomić sobie, że idealne warzywa i owoce nie są naturalne. Warto wybierać organiczne owoce, kupować od zaufanych sprzedawców albo zacząć samodzielnie uprawiać niektóre gatunki. Pamiętajmy też, aby zawsze przed jedzeniem dokładnie myć owoce i warzywa pod bieżącą wodą.

Sylwia Stachura, 2 tygodnie temu

Bibliografia

  • popsugar.com

Żywność ekologiczna

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Dieta

werakiss • ostatni post 3 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Czym jest moringa?

Czym jest moringa?

żywnością oraz przez internet można kupić suplementy diety w formie kapsułek zawierające ekstrakt z liści. Moringa dostępna jest też w formie zielonego

Żywność ekologiczna

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Figi Figowiec to najstarsze drzewo uprawne. Rośnie przede wszystkim w Azji oraz w basenie Morza Śródziemnego. Owoce tego drzewa ceni się przede wszystkim ze względu na ich szczególny smak, ale i cenne dla organizmu wartości odżywcze. (http://fitness.wp.pl/19238,figi-dietetyczna-przekaska...

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Żywność ekologiczna

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna Żywność funkcjonalna cieszy się w ostatnim czasie ogromna popularnością i wiele osób zaczyna zwracać uwagę na jej funkcje i działanie.

Żywność ekologiczna

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle droższa od tej, którą (...) pod bieżącą wodą, nawet te zakupione w sklepie ze...

Żywność ekologiczna

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Szukanie ekologicznej żywności Produkty ekologiczne są dostępne w większości sklepów - wystarczy dobrze się rozejrzeć.

Żywność ekologiczna

Czym jest żywność ekologiczna?

Czym jest żywność ekologiczna? Odtwórz wideo

Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej....