Dobre, bo nasze – oto polskie zamienniki zagranicznych superproduktów

Upodobania kulinarne Polaków można zamknąć obecnie w jednym słowie – superfoods. Skrupulatnie śledzimy wszystkie nowinki na tym polu i zachęceni niesamowitymi właściwościami egzotycznych roślin staramy się włączyć je do naszej diety. Pojawia się jednak pytanie – czy polska flora naprawdę nie ma nam nic do zaoferowania, co zasługiwałoby na miano hitu żywieniowego? Oczywiście, że ma! Zainteresowany?

Siemię lniane

Nasiona lnu z powodzeniem zastąpić mogą tak bardzo popularne w ostatnim czasie nasiona chia. Na takiej zamianie możemy jedynie zyskać – ziarna te pod względem zawartości substancji odżywczych nie tylko nie odbiegają od szałwii meksykańskiej, ale w niektórych aspektach nawet ją przewyższają. Znajdziemy w nich odpowiednie proporcje cennych kwasów tłuszczowych omega-3, cynk oraz witaminę E. Stanowią one ponadto cenne źródło niezwykle silnych przeciwutleniaczy o nazwie lignany, których jest dziesięć razy więcej niż w chia.

Polecane wideo:

Zawarte w tych ziarnach związki wykazują także właściwości regeneracyjne i osłaniające śluzówkę przewodu pokarmowego, czego nie możemy powiedzieć o ich zagranicznych odpowiednikach. Ogromną zachętę do przestawienia się na rodzimy produkt może stanowić również jego cena, która jest nawet 10 razy niższa niż egzotycznego artykułu.

Superżywność - 10 najzdrowszych produktów

Brokuły zawierają bardzo dużą dawkę antyoksydantów oraz ważny dla zdrowia błonnik, witaminę C i beta-karoten. Co więcej, związki chemiczne, takie jak sulforafany,...

Zielone warzywa

Brokuły, szpinak i natka pietruszki – te zielone, niepozorne trio może dostarczyć naszemu organizmowi tych samych składników, za które słono płacimy, kupując algi morskie, np. chlorellę czy spirulinę. W ich składzie znajdziemy bowiem te same witaminy (głównie witaminy A, E oraz witaminy z grupy B), minerały (np. wapń, potas, selen, żelazo) i białko, warunkujące ich antywirusowe i przeciwnowotworowe właściwości. Po algi warto sięgać, kiedy jesteśmy fascynatami sportów ekstremalnych i potrzebujemy nieco silniejszego zastrzyku energii. W przeciwnym wypadku w zupełności wystarczą warzywa z polskich ogródków i kramów.

Orzechy

Za co doceniamy orzechy pekan i makadamia? Te pierwsze przede wszystkim za wysoką zawartość antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Te drugie – za ogromną ilość zdrowych kwasów tłuszczowych, które stanowią aż 3/4 ich składu. Niestety, podczas transportu z odległych zakątków świata, te niesamowite właściwości mogą ponieść znaczny uszczerbek, zwłaszcza że orzechy często są przywożone do nas bez skorupek.

W tym przypadku powiedzenie „Cudze chwalicie, swojego nie znacie” nabiera szczególnego znaczenia – otóż, podczas gdy my zachwycamy się zagranicznymi smakołykami, polskie orzechy włoskie, które, podobnie jak laskowe, pod względem właściwości nie różnią się znacznie od tych egzotycznych, robią za granicą prawdziwą furorę.

Żurawina

Żurawina stanowi świetni odpowiednik wszechobecnych jagód goji, które uchodzą za rośliny o iście wszechstronnych właściwościach prozdrowotnych. W ich składzie znajdziemy spore ilości przeciwutleniaczy, witamin – głównie tych z grupy B i kwasu askorbinowego oraz mikroelementów, takich jak choćby żelazo, potas czy cynk. Warto podkreślić, że z walorów tych w pełni możemy korzystać, kiedy jemy je w postaci surowej, podczas gdy do naszego kraju owoce te są importowane zwykle... zasuszone.

Podobny skład i możliwość kupna świeżych owoców to jednak nie jedyne powody, dla których zestawienie tych owoców wypada na korzyść żurawiny. W przeciwieństwie do azjatyckich jagód stanowi ona naturalne lekarstwo na dolegliwości związane z układem moczowym. Najlepiej zebrać ją latem i korzystać z jej niesamowitych właściwości przez cały rok.

Aronia

Te niewielkie, dojrzewające późnym latem owoce z powodzeniem mogą stanąć w szranki z prawdziwym tegorocznym hitem – amlą. Agrest indyjski uznaje się za kopalnię polifenoli i przeciwutleniaczy, których zawiera ponad połowę więcej niż wspomniane jagody goji, a znajdujące się w jego składzie związki pomagają zwalczyć szkodliwe bakterie i wirusy. I wszystko byłoby w jak najlepszym porządku, gdyby nie bardzo wysoka cena, jaką musimy zapłacić za kilogram tych owoców.

Skromna aronia, której nie mogłoby zabraknąć na liście polskich superfoods, pod względem właściwości nie ustępuje swojemu zagranicznemu odpowiednikowi. Dodatkowo pozytywnie wpływa na układ krwionośny, pomaga zapobiegać miażdżycy i korzystnie oddziałuje na wzrok.

Komentarze (2)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia

Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia

). Warto także włączyć do swojej diety produkty bogate w potas (warzywa i owoce), ponieważ wyrównuje on nadmiar sodu w organizmie. Nitatry Same (...) miedzi i magnezu, uzupełnijmy dietę o nasiona, orzechy i pełnoziarniste produkty....

Produkty żywnościowe

Kabaczek i jego prozdrowotne właściwości

Kabaczek i jego prozdrowotne właściwości

, antyoksydacyjną funkcję w organizmie - pomagają neutralizować wolne rodniki. Wolne rodniki to szkodliwe produkty uboczne metabolizmu komórkowego, mające wpływ

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

i apatyczni. Wcale tak być nie musi! Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych wskazówek i włączysz do swojej diety produkty, które poprawią twoje (...) i fosfor. Dowiedz się,jakie jeszcze produkty chronią przed jesienną...

Produkty żywnościowe

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

spożywających produkty o dużej zawartości witaminy E rzadziej występują także choroby układu krwionośnego. W pestkach znajdują się też witaminy A, C

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Budyń vs. kisiel Wiele osób, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po słodycze sięga po budyń lub kisiel, uważając te produkty za zdrowsze

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...