Dobre, bo nasze – oto polskie zamienniki zagranicznych superproduktów

Upodobania kulinarne Polaków można zamknąć obecnie w jednym słowie – superfoods. Skrupulatnie śledzimy wszystkie nowinki na tym polu i zachęceni niesamowitymi właściwościami egzotycznych roślin staramy się włączyć je do naszej diety. Pojawia się jednak pytanie – czy polska flora naprawdę nie ma nam nic do zaoferowania, co zasługiwałoby na miano hitu żywieniowego? Oczywiście, że ma! Zainteresowany?

Siemię lniane

Nasiona lnu z powodzeniem zastąpić mogą tak bardzo popularne w ostatnim czasie nasiona chia. Na takiej zamianie możemy jedynie zyskać – ziarna te pod względem zawartości substancji odżywczych nie tylko nie odbiegają od szałwii meksykańskiej, ale w niektórych aspektach nawet ją przewyższają. Znajdziemy w nich odpowiednie proporcje cennych kwasów tłuszczowych omega-3, cynk oraz witaminę E. Stanowią one ponadto cenne źródło niezwykle silnych przeciwutleniaczy o nazwie lignany, których jest dziesięć razy więcej niż w chia.

Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?

Zawarte w tych ziarnach związki wykazują także właściwości regeneracyjne i osłaniające śluzówkę przewodu pokarmowego, czego nie możemy powiedzieć o ich zagranicznych odpowiednikach. Ogromną zachętę do przestawienia się na rodzimy produkt może stanowić również jego cena, która jest nawet 10 razy niższa niż egzotycznego artykułu.

Superżywność - 10 najzdrowszych produktów

Brokuły zawierają bardzo dużą dawkę antyoksydantów oraz ważny dla zdrowia błonnik, witaminę C i beta-karoten. Co więcej, związki chemiczne, takie jak sulforafany,...

Zielone warzywa

Brokuły, szpinak i natka pietruszki – te zielone, niepozorne trio może dostarczyć naszemu organizmowi tych samych składników, za które słono płacimy, kupując algi morskie, np. chlorellę czy spirulinę. W ich składzie znajdziemy bowiem te same witaminy (głównie witaminy A, E oraz witaminy z grupy B), minerały (np. wapń, potas, selen, żelazo) i białko, warunkujące ich antywirusowe i przeciwnowotworowe właściwości. Po algi warto sięgać, kiedy jesteśmy fascynatami sportów ekstremalnych i potrzebujemy nieco silniejszego zastrzyku energii. W przeciwnym wypadku w zupełności wystarczą warzywa z polskich ogródków i kramów.

Orzechy

Za co doceniamy orzechy pekan i makadamia? Te pierwsze przede wszystkim za wysoką zawartość antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Te drugie – za ogromną ilość zdrowych kwasów tłuszczowych, które stanowią aż 3/4 ich składu. Niestety, podczas transportu z odległych zakątków świata, te niesamowite właściwości mogą ponieść znaczny uszczerbek, zwłaszcza że orzechy często są przywożone do nas bez skorupek.

W tym przypadku powiedzenie „Cudze chwalicie, swojego nie znacie” nabiera szczególnego znaczenia – otóż, podczas gdy my zachwycamy się zagranicznymi smakołykami, polskie orzechy włoskie, które, podobnie jak laskowe, pod względem właściwości nie różnią się znacznie od tych egzotycznych, robią za granicą prawdziwą furorę.

Żurawina

Żurawina stanowi świetni odpowiednik wszechobecnych jagód goji, które uchodzą za rośliny o iście wszechstronnych właściwościach prozdrowotnych. W ich składzie znajdziemy spore ilości przeciwutleniaczy, witamin – głównie tych z grupy B i kwasu askorbinowego oraz mikroelementów, takich jak choćby żelazo, potas czy cynk. Warto podkreślić, że z walorów tych w pełni możemy korzystać, kiedy jemy je w postaci surowej, podczas gdy do naszego kraju owoce te są importowane zwykle... zasuszone.

Podobny skład i możliwość kupna świeżych owoców to jednak nie jedyne powody, dla których zestawienie tych owoców wypada na korzyść żurawiny. W przeciwieństwie do azjatyckich jagód stanowi ona naturalne lekarstwo na dolegliwości związane z układem moczowym. Najlepiej zebrać ją latem i korzystać z jej niesamowitych właściwości przez cały rok.

Aronia

Te niewielkie, dojrzewające późnym latem owoce z powodzeniem mogą stanąć w szranki z prawdziwym tegorocznym hitem – amlą. Agrest indyjski uznaje się za kopalnię polifenoli i przeciwutleniaczy, których zawiera ponad połowę więcej niż wspomniane jagody goji, a znajdujące się w jego składzie związki pomagają zwalczyć szkodliwe bakterie i wirusy. I wszystko byłoby w jak najlepszym porządku, gdyby nie bardzo wysoka cena, jaką musimy zapłacić za kilogram tych owoców.

Skromna aronia, której nie mogłoby zabraknąć na liście polskich superfoods, pod względem właściwości nie ustępuje swojemu zagranicznemu odpowiednikowi. Dodatkowo pozytywnie wpływa na układ krwionośny, pomaga zapobiegać miażdżycy i korzystnie oddziałuje na wzrok.

Komentarze (3)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...

Produkty żywnościowe

Sezonowe produkty, które poprawiają nastrój

Sezonowe produkty, które poprawiają nastrój

czy wyskokowych trunków poprawiających na chwilę samopoczucie. Wystarczy, że sięgniesz po sezonowe produkty, dzięki którym w naturalny sposób odzyskasz siły (...) talerzu znalazły się różnokolorowe produkty. Pamiętaj,...

Produkty żywnościowe

Produkty, które spowalniają twój metabolizm

Produkty, które spowalniają twój metabolizm

oraz aktywności fizycznej, przyjmowanie niektórych leków, stres czy to, co jemy. Przyjrzyjmy się zatem, które produkty w diecie spowalniają metabolizm (...) żywieniu dostateczną ilość cukru dostarczają owoce i warzywa. Natomiast wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...

Produkty żywnościowe

Produkty spożywcze, które cię postarzają

Produkty spożywcze, które cię postarzają

. Poza tym są bardzo szkodliwe dla zdrowia - zwiększają ryzyko chorób serca oraz otyłości. Jakie produkty zawierają dużo tych substancji? Przede wszystkim (...) zawartością tego syropu grozi otyłością, chorobami wątroby, a nawet próchnicą...