Dobre, bo nasze – oto polskie zamienniki zagranicznych superproduktów

Upodobania kulinarne Polaków można zamknąć obecnie w jednym słowie – superfoods. Skrupulatnie śledzimy wszystkie nowinki na tym polu i zachęceni niesamowitymi właściwościami egzotycznych roślin staramy się włączyć je do naszej diety. Pojawia się jednak pytanie – czy polska flora naprawdę nie ma nam nic do zaoferowania, co zasługiwałoby na miano hitu żywieniowego? Oczywiście, że ma! Zainteresowany?

Siemię lniane

Nasiona lnu z powodzeniem zastąpić mogą tak bardzo popularne w ostatnim czasie nasiona chia. Na takiej zamianie możemy jedynie zyskać – ziarna te pod względem zawartości substancji odżywczych nie tylko nie odbiegają od szałwii meksykańskiej, ale w niektórych aspektach nawet ją przewyższają. Znajdziemy w nich odpowiednie proporcje cennych kwasów tłuszczowych omega-3, cynk oraz witaminę E. Stanowią one ponadto cenne źródło niezwykle silnych przeciwutleniaczy o nazwie lignany, których jest dziesięć razy więcej niż w chia.

Polecane wideo:

Zawarte w tych ziarnach związki wykazują także właściwości regeneracyjne i osłaniające śluzówkę przewodu pokarmowego, czego nie możemy powiedzieć o ich zagranicznych odpowiednikach. Ogromną zachętę do przestawienia się na rodzimy produkt może stanowić również jego cena, która jest nawet 10 razy niższa niż egzotycznego artykułu.

Superżywność - 10 najzdrowszych produktów

Brokuły zawierają bardzo dużą dawkę antyoksydantów oraz ważny dla zdrowia błonnik, witaminę C i beta-karoten. Co więcej, związki chemiczne, takie jak sulforafany,...

Zielone warzywa

Brokuły, szpinak i natka pietruszki – te zielone, niepozorne trio może dostarczyć naszemu organizmowi tych samych składników, za które słono płacimy, kupując algi morskie, np. chlorellę czy spirulinę. W ich składzie znajdziemy bowiem te same witaminy (głównie witaminy A, E oraz witaminy z grupy B), minerały (np. wapń, potas, selen, żelazo) i białko, warunkujące ich antywirusowe i przeciwnowotworowe właściwości. Po algi warto sięgać, kiedy jesteśmy fascynatami sportów ekstremalnych i potrzebujemy nieco silniejszego zastrzyku energii. W przeciwnym wypadku w zupełności wystarczą warzywa z polskich ogródków i kramów.

Orzechy

Za co doceniamy orzechy pekan i makadamia? Te pierwsze przede wszystkim za wysoką zawartość antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Te drugie – za ogromną ilość zdrowych kwasów tłuszczowych, które stanowią aż 3/4 ich składu. Niestety, podczas transportu z odległych zakątków świata, te niesamowite właściwości mogą ponieść znaczny uszczerbek, zwłaszcza że orzechy często są przywożone do nas bez skorupek.

W tym przypadku powiedzenie „Cudze chwalicie, swojego nie znacie” nabiera szczególnego znaczenia – otóż, podczas gdy my zachwycamy się zagranicznymi smakołykami, polskie orzechy włoskie, które, podobnie jak laskowe, pod względem właściwości nie różnią się znacznie od tych egzotycznych, robią za granicą prawdziwą furorę.

Żurawina

Żurawina stanowi świetni odpowiednik wszechobecnych jagód goji, które uchodzą za rośliny o iście wszechstronnych właściwościach prozdrowotnych. W ich składzie znajdziemy spore ilości przeciwutleniaczy, witamin – głównie tych z grupy B i kwasu askorbinowego oraz mikroelementów, takich jak choćby żelazo, potas czy cynk. Warto podkreślić, że z walorów tych w pełni możemy korzystać, kiedy jemy je w postaci surowej, podczas gdy do naszego kraju owoce te są importowane zwykle... zasuszone.

Podobny skład i możliwość kupna świeżych owoców to jednak nie jedyne powody, dla których zestawienie tych owoców wypada na korzyść żurawiny. W przeciwieństwie do azjatyckich jagód stanowi ona naturalne lekarstwo na dolegliwości związane z układem moczowym. Najlepiej zebrać ją latem i korzystać z jej niesamowitych właściwości przez cały rok.

Aronia

Te niewielkie, dojrzewające późnym latem owoce z powodzeniem mogą stanąć w szranki z prawdziwym tegorocznym hitem – amlą. Agrest indyjski uznaje się za kopalnię polifenoli i przeciwutleniaczy, których zawiera ponad połowę więcej niż wspomniane jagody goji, a znajdujące się w jego składzie związki pomagają zwalczyć szkodliwe bakterie i wirusy. I wszystko byłoby w jak najlepszym porządku, gdyby nie bardzo wysoka cena, jaką musimy zapłacić za kilogram tych owoców.

Skromna aronia, której nie mogłoby zabraknąć na liście polskich superfoods, pod względem właściwości nie ustępuje swojemu zagranicznemu odpowiednikowi. Dodatkowo pozytywnie wpływa na układ krwionośny, pomaga zapobiegać miażdżycy i korzystnie oddziałuje na wzrok.

Komentarze (3)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta

werakiss • ostatni post 3 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Cancer Institute w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że dieta bogata w produkty sojowe może chronić kobiety przed rakiem piersi. Wyniki badań zostały (...) ona w formie przetworzonej w przekąskach, ciasteczkach i alternatywach dla...

Produkty żywnościowe

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

Gałka muszkatołowa Idealna do aromatyzowania sosów, grzańca i świątecznych ciast gałka muszkatołowa ma też drugie oblicze.Jednak duże ilości przyprawy mogą wywołać halucynacje, wymioty, ataki padaczki, a w drastycznych przypadkach nawet śmierć. Amatorzy...

Produkty żywnościowe

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe?

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe? Odtwórz wideo

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe? Batony muesli i inne polecane osobom dbającym o swoje zdrowie są reklamowane jako dobry zamiennik czekoladowych słodyczy. Czy dbając o linię, również powinniśmy sięgać po fitbatony? Poznaj bliżej ich skład i wartości...

Produkty żywnościowe

Najskuteczniejsze produkty żywnościowe w walce z rakiem

Najskuteczniejsze produkty żywnościowe w walce z rakiem

Walka z rakiem Rak to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów na całym świecie. W krajach o średnich i niskich dochodach jest powodem śmierci aż w 70 proc. przypadków. To choroba, która nie pyta o wiek czy płeć, bo rozwija się zarówno u kobiet, jak i mężczyzn,...

Produkty żywnościowe

7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit

7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit

: dieta bogata w przetworzone produkty, siedzący tryb życia, brak warzyw i owoców w diecie. Problemy układu pokarmowego mogą być także spowodowane (...) w jadłospisie. Na początek należy sprawdzić, czy reakcji alergicznych nie wywołuje...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...