Działanie soli

Sól stała się tak popularną przyprawą, że wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej smacznej potrawy. Światowa Organizacja Zdrowia uważa, że Polacy przodują w spożyciu soli – zjadamy jej 3 razy więcej niż jest zalecane, czyli 5 g. W końcu, czy wyobrażasz sobie kanapkę, zupę czy ziemniaki bez soli? Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak niezdrowa jest sól. Powoduje nadciśnienie, zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

Wpływ soli na organizm

Zjadamy średnio około 15 g soli na dobę. Jakie powoduje to zagrożenia? Sól przede wszystkim przetrzymuje wodę w organizmie, zapełnia tętnice i skutkuje wzrostem ciśnienia. Zmniejszenie zjadanej soli powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego, mniejsze ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe i aż pięciokrotnie mniejsze ryzyko śmierci z powodu tych chorób. Nadmiar soli obciąża nasze nerki, prawdopodobnie ma również wpływ na powstawanie nowotworów żołądka, otyłości, cukrzycy typu II, zwiększa drażliwość systemu nerwowego, powoduje udary mózgu. Poza tym wypłukuje wapń z organizmu, a co za tym idzie, zwiększa ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Jak ograniczyć węglowodany w diecie?

Dzienne zapotrzebowanie na sól wynosi 5 g (jedna płaska łyżeczka). Wprawdzie nie ma ona żadnych składników odżywczych, ale pozwala zachować równowagę elektrolitową w organizmie, jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśniowego, jest składnikiem płynów tkankowych i komórkowych.

Zawartość soli w produktach

Wydaje ci się, że solisz tylko kanapki i dania obiadowe? Myślisz, że to niewiele? A co z solą ukrytą w wielu produktach? Pamiętaj, że jest jej dużo w wysokoprzetworzonej żywności: zupach i sosach w proszku, konserwach, słonych przekąskach, kostkach rosołowych, żółtych i pleśniowych serach, słonych wędlinach i kiełbasach, kiszonkach, chipsach, orzeszkach, krakersach.

Sól kuchenna w potrawach:

  • mrożone dania gotowe – ok. 750 mg,
  • płatki zbożowe – ok. 250 mg/kubek,
  • kromka pełnoziarnistego chleba – ok. 500 mg,
  • warzywa w puszkach – ok. 730 mg/puszka kukurydzy,
  • marynaty – ok. 1 g/1 łyżeczka sosu sojowego,
  • paczkowana wędlina – ok. 600 mg w dwóch plastrach,
  • gotowe zupy w kartonie – ok. 1 g/kubek,
  • ketchup – ok. 180 mg/1 łyżeczka,
  • sos do spaghetti ze słoika – ok. 600 mg/pół kubka,
  • soki warzywne – ok. 650 mg/kubek,
  • chińskie zupki – ok. 2,5 g/porcja,
  • solone orzeszki – ok. 250 mg/30 g.

Zdrowa dieta nie powinna zawierać dużej ilości soli. Na początek należy sobie uświadomić, ile soli spożywamy i w jakich produktach jest jej najwięcej. Wtedy można spróbować ją ograniczać. Na opakowaniach wielu produktów powinno być napisane, ile jest w nich soli, jednak nie zawsze producenci zamieszczają taką informację.

Warto ograniczać żywność wysokoprzetworzoną, a potrawy gotować bez dodatku soli. Jeśli jednak nie uda nam się powstrzymać i np. zjemy jakiś fast food, to do końca dnia powinniśmy przejść na dietę niskosodową. Zdrowe odżywianie zakłada zastąpienie soli najlepiej ziołami: majerankiem, bazylią czy pietruszką. Należy również zwrócić uwagę na ilość sodu w wodzie mineralnej. Najlepsza jest ta z zawartością poniżej 100 mg sodu i 300 mg chlorków.

Komentarze (1)
~MikołajekPol
~MikołajekPol 7 miesięcy temu

Pytanie, kogo tak konkretnie dotyczą te zalecenia? Przykładowo, uprawiam kolarstwo. Często w upale odbywam kilkugodzinny intensywny trening, po którym na skórze i stroju pozostaje mi tyle soli odparowanej z potu, iż posoliłbym tym cały obiad. Zatem wydaje mi się, że styl życia ma decydujący wpływ na to co spożywamy i w jakiej ilości. Ograniczanie spożycia soli do poziomu 5 gramów lub mniej w takim przypadku raczej powodowałoby zdecydowanie ujemne skutki zdrowotne.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Sól
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Sól
Sól

Nietypowe zastosowania soli

Nietypowe zastosowania soli

Sól nie tylko w kuchni "Człowiek czuje się źle i w końcu umiera - bez soli komórki przestają działać jak silnik bez paliwa, ale nie ma takiego (...) momentu, by pomyślał: mam ochotę na trochę soli. Brak...

Sól

Kryształki soli

Kryształki soli

Badania wykazały, że połączenia genowe aktywowane poprzez wywołanie instynktownego apetytu na sól, są usytuowane w tym samym miejscu, co geny związane z uzależnieniem od kokainy lub heroiny.

Sól

Czy na pewno warto sięgać po popularne zamienniki soli?

Czy na pewno warto sięgać po popularne zamienniki soli?

Niebezpieczna sól To zdecydowanie jedna z najczęściej stosowanych przez nas przypraw. Wielu nie wyobraża sobie posiłku bez dodatku choćby szczypty (...) pojawiło się obecnie wiele zamienników tradycyjnej soli, oferowanych...

Sól

Które produkty zawierają najwięcej soli?

Które produkty zawierają najwięcej soli?

Czy jesz za dużo soli? Twój organizm potrzebuje soli. Ale większość z nas spożywa więcej soli, niż wynika to z dziennego zapotrzebowania (...) soli. Sprawdź które. Dania mrożone Mrożonki...

Sól

Jakie właściwości ma sól himalajska?

Jakie właściwości ma sól himalajska?

Czy różowa sól jest zdrowa? Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (jedna łyżeczka (...) ). Niewiele osób jednak wie, że sól - ta w najczystszej...

Sól

Sól w diecie

Sól w diecie

Nadmierne spożywanie soli powoduje nadciśnienie tętnicze, chorzy powinni na stałe wyeliminować ten składnik z codziennej diety.

Sól

Sól a nadciśnienie

jak obniżyć ciśnienie krwi? Są na to domowe sposoby. Wystarczy odpowiednia dieta. Należy też ograniczyć sól. Sól w diecie Po sól sięgamy (...) z przyzwyczajenia. Nasze kubki smakowe nakazują...

Sól

Sól jednak zdrowa? Nowe, kontrowersyjne badania naukowców

Zbyt duża ilość soli jest niebezpieczna dla zdrowia- to wiadomo od dawna. Teraz jednak naukowcy opublikowali badania, z których wynika, że zbyt mała (...) McMaster w Hamilton Health Sciences wykazały, że spożywanie większej ilości niż...

Sól

Czy sól uzależnia?

się jednak, że substancje uzależniające przejmują te same komórki i połączenia nerwowe mózgu, które regulują dzienne zapotrzebowanie organizmu na sól (...) . Badacze wykorzystali w tym celu hormon stresu - kortykotropinę (ACTH), aby...