Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany

Węglowodany powinny stanowić od 50 do 55% całkowitego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Tymczasem węglowodany pochodzące ze słodkich produktów i słodzonych napojów nie mogą przekroczyć 10% całkowitej ilości kalorii. Jak w takim razie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na węglowodany? Poniższe wyliczenia odpowiadają najczęściej występującym dziennym zapotrzebowaniom kalorycznym. Przelicznik wykorzystany do obliczeń to: 1 g węglowodanów = 4 kalorie.

1. Zapotrzebowanie na węglowodany w zbilansowanej diecie

Węglowodany (cukry) powinny dostarczać 50% fizjologicznego zapotrzebowania organizmu na kalorie. Glukoza, która stanowi jedyne źródło energii dla mózgu oraz krwinek czerwonych, powinna być dostarczana w diecie w regularnych odstępach czasu. W przeciwnym razie mózg nie będzie odpowiednio funkcjonował, nastąpi spadek koncentracji uwagi, może wystąpić drżenie rąk, apatia lub nerwowość, zawroty głowy, a nawet omdlenia.

Jak długo nie jest zaspokojone zapotrzebowanie na węglowodany, tak długo organizm odczuwa głód. Ochota na słodycze pod koniec dnia, najczęściej po kolacji, wynika najczęściej właśnie z niedoboru węglowodanów. Niestety, wspomniane przekąski najczęściej zawierają również tłuszcze, co znacząco zwiększa ilość dostarczanych kalorii i sprzyja tyciu.

Warto więc dostarczać wraz z dietą odpowiednią ilość węglowodanów przyswajalnych - zarówno złożonych (skrobia), jak i prostych (glukoza, fruktoza). Ponadto produkty spożywcze, które zawierają sporo węglowodanów złożonych, stanowią doskonałe źródło błonnika (węglowodany nieprzyswajalne), który - pęczniejąc w jelitach - zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu zjemy mniej. Co więcej, błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, przez co przeciwdziała występowaniu zaparć. Węglowodany złożone powoli podnoszą poziom glukozy we krwi, co pozwala odpowiednio wykorzystać dostarczoną energię oraz wpływa na to, że dłużej nie odczuwamy głodu.

2. Zapotrzebowanie na węglowodany w innych dietach

  • Zapotrzebowanie na węglowodany przy diecie 2400 kalorii.

Węglowodany w ilości 300 gramów dają 1200 kalorii, co stanowi 50% zrównoważonej diety dostarczającej 2400 kalorii dziennie.

Zalecane węglowodany w żywności

225 g chleba: 123 g
30 g cukru: 30 g
300 g ziemniaków: 60 g
400 g warzyw: 28 g
300 g owoców: 30 g
3 jogurty: 15 g
250 ml mleka: 10 g
  • Zapotrzebowanie na węglowodany przy diecie 2200 kalorii.

Węglowodany w ilości 275 gramów dają 1100 kalorii, co stanowi 50% zrównoważonej diety dostarczającej 2200 kalorii dziennie.

Zalecane węglowodany w żywności

200 g chleba: 110 g
25 g cukru: 25 g
300 g ziemniaków: 60 g
400 g warzyw: 28 g
300 g owoców: 30 g
3 jogurty: 15 g
250 ml mleka: 10 g
  • Zapotrzebowanie na węglowodany przy diecie 2000 kalorii.

Węglowodany w ilości 250 gramów dają 1000 kalorii, co stanowi 50% zrównoważonej diety dostarczającej 2000 kalorii dziennie.

Zalecane węglowodany w żywności

150 g chleba: 82 g
25 g cukru: 25 g
300 g ziemniaków: 60 g
400 g warzyw: 28 g
300 g owoców: 30 g
3 jogurty: 15 g
250 ml mleka: 10 g

Węglowodany spełniają niezwykle ważne funkcje w naszym organizmie. Bez nich nasz mózg nie może sprawnie funkcjonować, mięśnie kurczyć się, a krwinki czerwone transportować tlen, gdyż właśnie węglowodany stanowią główne źródło energii. Gdy dostarczamy ich zbyt mało, organizm sięga po rezerwy – przede wszystkim po tłuszcze obecne w tkance tłuszczowej lub białko, zawarte w tkance mięśniowej. Z tego względu warto starać się spożywać je w odpowiednich ilościach.

Ewa Jastrzębska,

Polecane wideo:

Bilansowanie zdrowej diety

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Bilansowanie zdrowej diety
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Bilansowanie zdrowej diety
Bilansowanie zdrowej diety

Najbardziej tuczące letnie dania

Okres wakacyjny nieodłącznie wiąże się z daniami takimi jak lody, hot-dogi czy piwo. Ten beztroski czas sprawia, że często bardziej pobłażliwie podchodzimy do swojej diety. Może się to jednak wiązać z tym, że podczas wypoczynku nie tylko nabierzemy...

Bilansowanie zdrowej diety

Problemy z przybraniem na wadze

Może wielu osobom wyda się dziwne to, że nie każdy chce nosić rozmiar XS, ale marzy mu się większy. Powoli przemija moda na wychudzone ciała w stylu Kiry Knightly, a zaczyna panować okrągła i pełna sylwetka a'la Scarlett Johansson. Kobiety często...

Bilansowanie zdrowej diety

Gdzie znaleźć najwięcej antyoksydantów?

Antyoksydanty to związki chemiczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kiedy tlen dostaje się do naszych komórek, wówczas zostaje wykorzystywany do wytworzenia energii. Okazuje się jednak, że niektóre cząstki tlenu nie...

Bilansowanie zdrowej diety

Śniadanie najlepszym pomysłem na początek dnia

Specjaliści od żywienia nieustannie powtarzają, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. Daje nam bowiem energię do tego, aby sprostać wyzwaniom czekającego nas dnia. Niestety, uwagi dietetyków bardzo często przelatują nam mimo uszu. Tymczasem...

Bilansowanie zdrowej diety

Produkty poprawiające stan włosów i paznokci

Kobiety w każdym wieku marzą o tym, by zawsze czuć się piękne. Dlatego też spędzają długie godziny przed lustrem, aby odpowiednio zadbać o swoją twarz, włosy, skórę. Tymczasem wystarczy naprawdę niewiele, żeby czuć się pięknie każdego dnia. Kondycja...

Bilansowanie zdrowej diety

Sól w codziennej diecie

Sól jest minerałem niezbędnym do życia i funkcjonowania, jednak wszystko z umiarem, gdyż zbyt duża ilość soli w diecie jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Mimo to badania wykazują, że ludzie jedzą zbyt dużo soli. Poniżej przedstawiamy skutki...

Bilansowanie zdrowej diety

Wskaźnik GDA

Czym jest i co oznacza dla przeciętnego konsumenta wskaźnik GDA? Dlaczego warto z niego korzystać? GDA (skrót od Guideline Daily Amount) oznacza zalecane dzienne spożycie na składniki odżywcze, błonnik oraz sód w diecie przeciętnej kobiety czy mężczyzny.

Bilansowanie zdrowej diety

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Kiedy słyszymy słowo tłuszcze, to zazwyczaj kojarzy nam się ono z czymś niezdrowym. Istnieje jednak grupa tłuszczów, które są wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Należą do nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a wśród...

Bilansowanie zdrowej diety

Żywność funkcjonalna - artykuły spożywcze w twojej domowej apteczce

W ostatnich latach można zauważyć, że coraz więcej ludzi zwraca uwagę na swój styl życia. Coraz bardziej docenianym elementem naszego zdrowia wydaje się to, jak się odżywiamy. Rosnąca świadomość społeczeństwa dotycząca wpływu sposobu żywienia na zdrowie...

Bilansowanie zdrowej diety

Wspomóż swój metabolizm - regularne posiłki

Przemiana materii może być znacznie spowolniona w sytuacji, kiedy je się nieregularnie, głodzi się lub nieprawidłowo odchudza. Rozwiązaniem są małe, ale częste posiłki w konkretnych porach. Dopilnuj regularności posiłków Bardzo często wydaje nam się, że...