Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Freekeh (inaczej frikeh, freekah czy farik), to inna nazwa zielonego ziarna pszenicy – produktu znanego najbardziej w Środkowo-Wschodniej i Północnej Afryce oraz krajach arabskich. Jest to jeden z rodzajów gruboziarnistej kaszy produkowanej z zielonej, prażonej pszenicy.

Ziarna są bogactwem węglowodanów, białka oraz witaminy E i tych z grupy B. W ich składzie znajdują się także liczne składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, magnez czy cynk.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 5Pomaga w odchudzaniu

Freekeh zawiera błonnik (trzy razy więcej niż brązowy ryż) oraz małe ilości tłuszczów, więc może być z powodzeniem stosowany przez osoby na diecie. Zawartość włókna pokarmowego zapewnia dłuższe uczucie sytości po jedzeniu, dzięki czemu nie sięgamy po przekąski pomiędzy posiłkami. Freekeh spożywany regularnie wpływa także na prawidłową pracę układu trawiennego, zapobiegając np. zaparciom.

Eksperci z Annals of Internal Medicine udowodnili, że zwiększone spożycie błonnika pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W testach wzięło udział 240 osób podzielonych na dwie grupy. Okazało się, że osoby będące w grupie, która przyjmowała włókno pokarmowe szybciej traciły na wadze.

W 100 g ziaren znajdziemy 353 kcal, w tym 60 gramów węglowodanów oraz ok. 15 gramów białka. Freekeh zawiera w sobie gluten – to ważna informacja dla osób z tą nietolerancją pokarmową.

/ 5Zielone ziarna pszenicy dobre dla oczu

Obraz
© 123rf

To nie wszystkie zalety zielonych ziaren pszenicy. Freekeh zawiera także luteinę oraz zeaksantynę – przeciwutleniacze, które hamują procesy związane ze starzeniem. Dzięki temu ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej jest niższe.

Luteina ma pozytywny wpływ na pracę oczu przez całe życie. Jest niezbędna już w okresie prenatalnym, a jej prawidłowy poziom zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób w dorosłym życiu.

Te przeciwutleniacze znajdziemy również w wielu innych warzywach, owocach, żółtkach jajek oraz w mleku matki.

/ 5Na choroby związane z układem trawienia

Ziarna zielonej pszenicy są również doskonałymi probiotykami, które wspierają działanie układu immunologicznego. Zawarte w nich żywe bakterie wspierają przemieszczanie się tych zawartych w jelitach.

Ich przyjmowanie wspiera leczenie chorób tj. zespół jelita drażliwego, Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Potwierdza to raport opublikowany w 2012 roku w magazynie Journal od Nutrition.

/ 5Pomaga zbudować mięśnie

Obraz
© 123rf

Freekeh zawiera ok. 2,27 g kwasu glutaminowego – substancji, która pomaga zwiększyć wytrzymałość i siłę mięśni. Pobudza ona neuroprzekaźniki znajdujące się w ośrodkowym układzie nerwowym, zmniejsza także zmęczenie oraz uczestniczy w procesach metabolicznych tłuszczów i cukrów.

W związku z tym ziarna zielonej pszenicy polecane są szczególnie osobom aktywnym fizycznie.

/ 5Freekeh dla cukrzyków

Obraz
© 123rf

Freekeh ma niski indeks glikemiczny i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu do diety mogą go dodawać osoby zmagające się z cukrzycą. Zielone ziarna przygotowujemy tak jak kaszę czy ryż. Są doskonałym dodatkiem do zup i sałatek.

Pszenicę tego typu zbiera się, gdy jest jeszcze niedojrzała, a jej nasiona są miękkie. Następnie suszy się je na na słońcu i praży. Tak przygotowane nasiona przeciera się i łamie na mniejsze kawałki. Freekeh przechowujemy w suchym miejscu.

Produkt znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w niektórych supermarketach. 700 gram tego produktu kosztuje ok. 20 zł.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu