Glifosat w popularnych produktach spożywczych. Uważaj na ten składnik

Glifosat odkryli w 1970 roku chemicy z firmy Monsato. Cztery lata później wprowadzili go do sprzedaży pod nazwą Roundup. Obecnie jest to jeden z najpopularniejszych herbicydów totalnych. Wrażliwe na jego działanie są praktycznie wszystkie rośliny. Wokół glifosatu narosło wiele kontrowersji, szczególnie w kontekście jego działania rakotwórczego.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

1. Rakotwórczy dla ludzi?

Glifosat od dawna jest na celowniku naukowców, którzy starają się określić jego potencjalne niebezpieczeństwo dla ludzi. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia wydała oświadczenie, w którym określa, że glifosat jest potencjalnie rakotwórczy dla ludzi. Z kolei Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności uważa, że substancja jest bezpieczna i nie zagraża w żaden sposób ludzkiemu zdrowiu. Glifosat powiązany jest jednak nie tylko z działaniem rakotwórczym.

Niektóre badania sugerują, że substancja ta obecna w pożywieniu i wodzie może być powiązana z ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera, cukrzycy, autyzmu, celiakii, nietolerancji glutenu i niepłodności.

Produkty z jego dodatkiem są powszechnie używane nie tylko przez rolników, ale również w prywatnych ogrodach przydomowych. Odporne są na niego tylko rośliny modyfikowane genetycznie takie jak soja, kukurydza i pszenica.

2. Glifosat w żywności

Glifosat jest regularnie wykrywany w żywności, zwłaszcza tej którą spożywamy na co dzień. Dotyczy to szczególnie produktów zbożowych. Według Environmental Working Group (EWG) rodzice powinni przemyśleć podawanie dzieciom produktów zbożowych ze względu na obecność w nich glifosatu. EWG przeprowadzili badania laboratoryjne popularnych płatków śniadaniowych, muesli i batoników zbożowych. Okazuje się, że nawet produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego były zanieczyszczone glifosatem.

Z raportu opublikowane przez EWG wynika, że 31 z 45 przetestowanych produktów śniadaniowych opartych na owsie zawiera ilości glifosatu wyższe niż te określone przez niektórych naukowców jako bezpieczne. Tylko dwa produkty były całkowicie wolne od tej substancji. Glifosat znajdziemy m.in. w popularnych miodowych płatkach śniadaniowych, chlebie, bułkach, batonikach zbożowych, ciastkach czekoladowych, śmietance do kawy czy jajkach. Może znajdować się w produktach w skład których wchodzą pszenica, owies, soja i kukurydza.

3. Sprawa Dewayne Johnsona

W 2018 roku 46-letni Dewayne Johnson pozwał firmę Monsato w związku ze sprzedawanymi przez nich chemikaliami. Johnson zachorował na raka i oskarżył firmę o to, że jego choroba jest wynikiem wielokrotnego kontaktu z popularnym herbicydem o nazwie Roundup. Mężczyzna pracował jako szkolny dozorca.

W tej przełomowej sprawie sąd przyznał rację Johnsonowi. W orzeczeniu czytamy, że firma nie ostrzegła użytkowników produktu o potencjalnych zagrożeniach dla zdrowia, co więcej - celowo je ukrywała. Mężczyzna ma dostać od Monsato 289 milionów dolarów odszkodowania.

Komisja Europejska przedłużyła zezwolenie na używanie glifosatu do 2031 roku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

glifosat w płatkach śniadaniowych
glifosat w płatkach śniadaniowych (123rf.com)

Dowiedz się więcej:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy