Gotowana pierś z kurczaka z warzywami

Im więcej kolorów na talerzu tym lepiej. Potrawa pełna różnorodnych warzyw jest gwarancją witamin i błonnika. Błonnik ten sprawia, że nawet po niewielkiej porcji wystąpi uczucie sytości a ponadto reguluje prace jelit lecząc zaparcia. Dzięki odrobinie masła organizm bez problemu wchłonie witaminy A, D, E i K, czyli te które rozpuszczają się tylko w obecności tłuszczu. Korzystnie wpływają one na odporność organizmu, stan skóry i wzrok.

Składniki

  • 15 dag mięsa z kurczaka,
  • pęczek włoszczyzny,
  • brukselka,
  • sól, pieprz,
  • ½ łyżeczki masła.

Zobacz film: "Jak z jednego kurczaka przygotować trzy dania?"

Sposób przygotowania

Włoszczyznę oczyścić, dokładnie umyć, osączyć, rozdrobnić. Warzywa włożyć do garnka, ugotować w małej ilości wody, a kiedy będą miękkie wyjąć i osączyć. Do wywaru włożyć umyte i osuszone mięso. Ugotować. Wyjąć na talerz i obłożyć warzywami. Na wierzchu położyć kawałek masła.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 241,75 kcal
Białka 37,00 g
Tłuszcze 6,75 g
Cholesterol 99,4 mg
Węglowodany 15,42 g
Błonnik 7,76 g
Witamina C 73,58 mg
Witamina A 961,5 µg

Komentarz

Danie jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Może być spożywane nawet przez dzieci, osoby starsze oraz wspomagająco w leczeniu chorób przewodu pokarmowego.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!