Grill nie taki zdrowy jak go malują

Wiele osób żyje w przekonaniu, że grillowane mięsa są idealnym składnikiem  w dietach na odchudzanie. Po przygotowaniu np. kurczaka bez dodatku tłuszczu wydaje nam się, że jest to przede wszystkim zdrowe i małokaloryczne danie.

Jak się okazuje, nie każde wykonane w taki sposób potrawy, możemy zaliczyć do tych sprzyjającym naszemu zdrowiu. Należy zwrócić szczególną uwagę na grillowanie na otwartym ogniu.

1. Nitrozoaminy

W skład niektórych produktów wchodzą nitrozoaminy, czyli dodatki i konserwanty żywności. Obecne są one w większości wędzonych wędlin, bekonie, kiełbasach, wołowinie i hamburgerach.

Zobacz film: "Kontrola żywności ekologicznej"

Najgroźniejszym składnikiem dla naszego organizmu jest NDMA, czyli N-nitrozodimetyloamina, która w głównej mierze powoduje nowotwory jelita grubego, trzustki, żołądka, a także płuc.

Należy wiedzieć, że dieta bogata w owoce i warzywa skutecznie redukuje szkodliwość tych związków. Spożywanie zatem zdrowych produktów może ochronić nasz organizm przed działaniem nitrozoaminów. Podczas grillowania nie zapominaj o zdrowych dodatkach takich jak sałatki, hummus czy soki warzywne.

Zdrowe i smaczne grillowanie w kilku prostych krokach
Zdrowe i smaczne grillowanie w kilku prostych krokach [7 zdjęć]

Na pewno słyszałeś, że w czasie grillowania wydzielają się szkodliwe substancje rakotwórcze. Tłuszcz...

zobacz galerię

2. Aminy aromatyczne (HCA)

Są one wytwarzane podczas obróbki termicznej zazwyczaj wyższej niż 150 stopni Celsjusza. Niebezpieczny związek HCA powstaje przede wszystkim podczas pieczenia ryb na otwartym ogniu. Warto wspomnieć, że dłuższe grillowanie  jest związane z większym wytwarzaniem amin aromatycznych.

O wiele bezpieczniejszym przygotowywaniem dań jest gotowanie. Oprócz ryb, narażone na działanie tego składnika jest czerwone mięso.

Badania naukowców potwierdzają, że związki HCA zwiększają ryzyko zachorowań na raka piersi, a także jelita grubego.  

123RF
123RF

3. Pierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)

Związki te, tak samo jak HCA pojawiają się po obróbce cieplnej żywności. Oprócz mięs, można je znaleźć nawet w owocach, nabiale, olejach, ale także w liściach zielonej herbaty.

W tym przypadku, na występowanie szkodliwych substancji wpływają także właściwości i poziom skażenia powietrza, gleby, a także wody. Badania wykazują, że w miejscach mocno zanieczyszczonych kilogram danego produktu może zawierać nawet od 2-5 g węglowodorów aromatycznych. Dym, który stosowany jest do wędzenia ryb okazuje się również niebezpieczny dla zdrowia człowieka.

4. Mikotoksyny

To musisz wiedzieć:

Te toksyczne związki są wytwarzane przez większość grzybów pleśniowych i znajdują się w na ziarnach zbóż. W zasadzie wszystkie te substancje są niebezpieczne, ale kilka znacznie może zagrozić naszemu zdrowiu.

Ochratoksyna zwiększa ryzyko wystąpienia raka nerek, a afllatoksyna, której pochodne można znaleźć w mleku (z racji karmienia zwierząt paszami, które mogły być skażone mikotoksynami), przyczynia się do powstania nowotworu wątroby.

Powyżej wymienione substancje mają charakter mutagenny. Jest to jednoznaczne z negatywną ingerencją w materiał genetyczny. Składniki te mogą bowiem uszkodzić DNA, a nawet wywołać mutacje w kodzie genetycznym.

Należy pamiętać, że aby uniknąć wielu chorób należy stosować zdrową, a przede wszystkim przemyślaną dietę. Nie powinna ona być rygorystyczna, ale taka, która uzupełni dzienne zapotrzebowanie i dostarczy niezbędnych witamin i minerałów.

W celu ominięcia niezdrowych produktów należy warto etykiety, ale też zapoznać się z prawidłowym przygotowywaniem danych potraw.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.