Grzane piwo - właściwości, jakie piwo najlepsze, najpopularniejsze przepisy

Grzane piwo to jeden z najpopularniejszych napoi alkoholowych w okresie jesienno zimowym. Dzięki właściwościom rozgrzewającym będzie idealny dla fanów zimowych sportów, po całodniowym szaleństwie na stoku, ale również dla osób które zauważą u siebie pierwsze oznaki przeziębienia.

spis treści

Zobacz film: "Jak powstaje piwo?"

1. Grzane piwo – właściwości

Piwo to alkohol, jednak spożywany z umiarem wpływa pozytywnie na niektóre organy. Grzane piwo posiada właściwości zdrowotne. Właściwości przeciwzawałowe piwa są znane nie od dziś. Minerały w piwie, zwłaszcza krzemionki wpływają korzystnie na wzmocnienie kości i układu kostnego.

Umiarkowane spożycie piwa wpływa również pozytywnie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy. Dodatkowo piwo dostarcza do organizmu wielu witamin głownie tych z grupy B.

Picie piwa pobudza pracę nerek i zmniejsza ryzyko wystąpienie kamieni nerkowych. Z organizmu usuwane są wszystkie szkodliwe substancje, a nerki zostają przefiltrowane.

Grzaniec – niedocenione lekarstwo
Grzaniec – niedocenione lekarstwo [6 zdjęć]

Kiedyś było wyrafinowanym, drogim napojem na europejskich stołach, ale już Rzymianie znali kilka sposobów...

zobacz galerię

Piwo zapobiega powstawaniu udarów, gdyż zapobiega odkładaniu się szkodliwego cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Cholesterol zaś jest głównym winowajcą odpowiedzialnym za wywoływanie zawału serca oraz udarów mózgu.

Piwo grzane bardzo dobrze nawadnia organizm. Szczególnie po intensywnym wysiłku fizycznym pomaga uzupełnić w organizmie utraconą wodę i sole mineralne. Badania wykazały, że piwo nawadnia organizm lepiej niż woda oraz napoje izotoniczne.

Piwo grzane ma również działanie antystresowe. Powoduje rozluźnienie i wpływa pozytywnie na zmniejszenie napięcia nerwowego.

Z kolei grzane piwo podnosi odporność organizmu. Chroni go przed wirusami i infekcjami. W trakcie przeziębienia ułatwia zasypianie oraz łagodzi bóle mięśniowe. Grzane piwo skutecznie obniża gorączkę, a także poprawia krążenie krwi w błonach śluzowych.

2. Grzane piwo – jakie piwo najlepsze

Gatunków i rodzajów piwa jest bardzo wiele. Przygotowując grzane piwo niejednokrotnie można stanąć przed dylematem, jakie piwo jest najlepsze?

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?
Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia? [6 zdjęć]

Nauka pokazuje, że piwo może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, mimo że powszechnie jest kojarzone...

zobacz galerię

Tak naprawdę odpowiadając na to pytanie można przytoczyć znaną maksymę Horacego brzmiącą: „ile głów tyle upodobań”. Grzane piwo można zrobić z każdego rodzaju piwa nie ma do tego żadnych przeciwwskazań. Wszystko odbywa się jedynie w zależności od indywidualnych upodobań.

Tak do przygotowania grzenego piwa możemy wykorzystać: piwo smakowe, piwo ciemne, piwo jasne, piwo mętne, a nawet piwo typu porter. Jednak najlepszym i zarazem najbardziej neutralnym piwem z którego powinno robić się grzane piwo jest piwo niepasteryzowane. Nie zawiera ono związków konserwujących i jest przyjemne oraz neutralne w smaku. Można go doprawić wedle własnych upodobań bez obawy, że grzane piwo wyjdzie zbyt „przekombinowane” i po prostu niesmaczne.

3. Grzane piwo – najpopularniejsze przepisy

Przepisów na przyrządzenie grzanego piwa jest bardzo wiele. W zasadzie można dodać do niego owoce i przyprawy, które lubimy oraz takie które pomogą np. w zwalczaniu infekcji. Poniżej prezentujemy najpopularniejsze przepisy na piwo grzane:

3.1. Grzane piwo – przepis klasyczny

Do przygotowania klasycznego grzanego piwa potrzebujemy następujący składników: 500 ml piwa – najlepiej niepasteryzowanego, 3 łyżki miodu, 1 dużą pomarańczę, 1 łyżeczkę goździków, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru oraz 1 żółtko

Przygotowanie grzanego piwa: pomarańczę należy pokroić w plastry. Do garnka należy wlać piwo i dodać do niego: goździki, cynamon, imbir, miód oraz połowę plastrów z pomarańczy. Żółtko wcześniej należy utrzeć z cukrem oraz z przyprawami, a następnie zmieszać z piwem.

Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas delikatnie, aby nie odgazować piwa. Nie należy doprowadzać do wrzenia. Pozostałe plastry pomarańczy dzielimy na ćwiartki, dodajemy do szklanki i zalewamy gorącym piwem.

Warto obejrzeć:

3.2. Grzane piwo – z miodem

Do przygotowania grzanego piwa z miodem potrzebujemy: 500 ml piwa – najlepiej niepasteryzowanego, 1,5 łyżki miodu, 1 plaster cytryny, 1 łyżeczkę goździków, 1,5 soku malinowego.

Przygotowanie grzanego piwa: Piwo z cytryną podgrzewamy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy do niego miód i sok . Wszystko dokładnie mieszamy.

3.3. Grzane piwo – z imbirem

Do przygotowania grzanego piwa z imbirem potrzebujemy: 500 ml piwa, kawałek imbiru, 2-3 łyżki brązowego cukru (może być trzcinowy) a także szczyptę gałki muszkatołowej.

Przygotowanie: Piwo należy przelać do garnka i dodać do niego cukier. Następnie obrać i pokroić na małe kawałki imbir i podgrzewać na małym ogniu mieszając dopóki cukier się nie rozpuści. Ciepłe piwo należy przelać do szklanki i posypać gałką muszkatołową do sm

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy