Guma guar - właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze
Guma guar to substancja, którą bardzo często możemy zobaczyć na etykietach różnych produktów spożywczych. Nazwa guma guar brzmi nieco orientalnie i dla wielu może być bardzo zagadkowa. Dlatego wiele osób zastanawia się jaką właściwie rolę guma guar spełnia w przemyśle? I czy guma guar jest bezpieczna dla zdrowia?
1. Gdzie wystepuję guma guar?
Guma guar pozyskiwana jest z nasion jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych - Cyamopsis tetragonoloba, powszechnie nazywanej guarem.
Guar rośnie głównie na terenach pustynnych i uprawiany jest głównie w Indiach. Z tego kraju pochodzi aż 85 proc. światowych zbiorów gumy guar, 14 proc. pochodzi zaś z Pakistanu. Pozostała część pozyskiwana jest w USA, Australii i Afryce.
Przez dużą zawartość białka w tej roślinie, kiedyś guar używany był jako pasza dla zwierząt.
Zainteresowanie nasionami guaru rozwinęło się dopiero po zakończeniu II wojny światowej, kiedy poszukiwano zamiennika dla popularnego karobu, który był wtedy używany w przemyśle tekstylnym.
Guma guar okazała się być idealnym substytutem karobu i od tego czasu bardzo szybko znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle.
2. Właściwości gumy guar
Jedną z największych zalet gumy guar jest zdolność do wytwarzania roztworów rozcieńczonych o bardzo dużej lepkości, dzięki czemu guma guar jest jednym z najpopularniejszych zagęstników w przemyśle.
Mimo swojej dużej gęstości, guma guar jest rozpuszczalna w wodzie. Substancja zwiększa również możliwości żelowania innych substancji.
3. Szerokie zastosowanie w przemyśle
Guma guar ma bardzo wiele zastosowań. Jest naturalną substancją dodawaną do żywności, gdzie kryje się pod symbolem E412. Do produktów spożywczych gumę guar dodaje się głównie w celu żelowania, stabilizowania, emulgowania i zagęszczania substancji.
Używa się jej zazwyczaj w stężeniu 1 g gumy guar na 100 g produktu.
Guma guar znajduje się w takich produktach, jak:
- ser topiony,
- słodkie i owocowe jogurty,
- majonez,
- napoje słodkie,
- pudding,
- żelki,
- lody,
- sosy,
- keczup,
- musztarda,
- pieczywo,
- ciastka i inne wyroby cukiernicze,
- przetwory mięsne.
Bardzo często guma guar jest dodawana do produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych. Guma guar zapewnia większą wydajność wytworzonego ciasta, lepszą podatność na obróbkę, poprawia rozciągliwość, wzrost i objętość ciasta, a także zmiękcza i nadaje mu puszystości.
Dodatkowo guma guar zatrzymuje w tych wyrobach wodę, dzięki czemu pieczywo może dłużej utrzymać świeżość. Guma guar stosowana jest szczególnie często w produkcji ciast mrożonych.
Guma guar w przemyśle farmaceutycznym jest dodawana jako składnik do leków, który zwiększa wytrzymałość mechaniczną produktu. D
odatkowo guma guar spowalnia uwalnianie leku i zmniejsza szybkość przenikania leku przez naczynia krwionośne, dzięki temu niektóre tabletki działają nawet przez cały dzień.
Guma guar jest również dodawana do maści, w których zapobiega rozwarstwiania się substancji i składników.
Guma guar jest w kosmetyce dodawana głownie do szamponów, w których zapewnia stabilność piany i odpowiednią gęstość, w kremach, dając stabilizację emulsji, a także [pastach do zębów.
W przemyśle guma guar jest używana do farbowania ubrań, dzięki czemu mają intensywniejsze kolory. Guma guar jest również jednym ze składników papieru, który zapewnia mu wzmocnienie i odpowiednią gęstość.
Zobacz także
4. Guma guar a zdrowie
Guma guar może spełniać rolę rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Błonnik nadaje jej właściwości o działaniu przeczyszczającym. Dlatego bardzo często produkty zawierające gumę guar są polecane osobom będącym na diecie. Niestety guma guar w nadmiarze powoli wykańcza nasz organizm. Częste biegunki wyniszczają jelita, a w rezultacie mogą je poważnie uszkodzić. Guma guar powinna być spożywana z umiarem, ponieważ powoduje bolesne wzdęcia i uciążliwe mdłości. Dotychczas jednak nie zostały jeszcze sformułowane normy dotyczące maksymalnej ilości spożywania gumy guar.