Imbir chroni przed nowotworem prostaty!

Imbir jest znaną na całym świecie przyprawą kuchenną oraz rośliną leczniczą. Wykazuje zróżnicowane działanie prozdrowotne, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego, przeziębienia, a także rozgrzewa organizm. Ponadto kłącze imbiru jest uważane za afrodyzjak. Najnowsze badania wskazują, że spożywanie imbiru zapobiega nowotworowi gruczołu krokowego.

Rak prostaty a imbir

Rak prostaty jest najczęstszym nowotworem złośliwym występującym u mężczyzn. Na świecie średnio co 2,4 minuty osoba płci męskiej zapada na to schorzenie. Nowotwór gruczołu krokowego rozwija się bardzo wolno (20-30 lat). W związku z tym w zapobieganiu jego występowania ogromną rolę odgrywa profilaktyka, w tym właściwy sposób odżywiania.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Najnowsze badania donoszą, że spożywanie imbiru chroni przed rozwojem raka prostaty oraz wspomaga proces leczenia. Kłącze imbiru zawiera wiele bioaktywnych związków – polifenoli. Ich właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że ekstrakt z imbiru usuwa wolne rodniki, których nadmiar w organizmie jest przyczyną licznych schorzeń oraz procesu nowotworzenia. Ponadto właściwości przeciwzapalne imbiru wspomagają leczenie wielu chorób, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów. Wyniki badań wskazują, że ekstrakt z imbiru nie tylko zapobiega wystąpieniu raka prostaty, ale również wspomaga procesy leczenia. Aktywne związki występujące w imbirze powodują apoptozę (śmierć) komórek nowotworowych oraz zapobiegają podziałom komórkowym, w wyniku czego nowotwór nie zwiększa swojej objętości oraz nie występują przerzuty do innych narządów. Przeprowadzone doświadczenie na myszach z nowotworem prostaty wykazało, że spożywanie ekstraktu imbiru w ilości 300 mg/dobę spowodowało zmniejszenie objętości guza o ponad 50%. Co więcej, ekstrakt z imbiru w przeciwieństwie do leków przeciwnowotworowych nie powoduje toksycznego działania wobec szybko dzielących się komórek organizmu (komórek szpiku kostnego, komórek układu pokarmowego).

Imbir w diecie

Imbir jako przyprawa stosowany jest od 2,5 tysiąca lat ze względu na charakterystyczny, ostry, lekko cytrynowy aromat oraz ostry smak. Kłącze imbiru w niektórych państwach (Indie, Tajlandia) wykorzystywane jest jako niezastąpiony składnik wielu potraw oraz napojów. Tam jego spożycie wynosi około 10 gramów na dobę. Imbir jest rośliną znaną z właściwości leczniczych. Często jest stosowany w zaburzeniach trawienia, w tym przy niestrawności, nudnościach, wymiotach, a także zapaleniu błony śluzowej żołądka i jelit. Ponadto przeciwdziała biegunkom. Surowy imbir dodaje świeżości produktom o mało wyraźnym smaku (owoce morza, kaczka, wieprzowina). Z kolei mielone kłącze imbiru będzie doskonałym składnikiem potraw słodkich – sałatek owocowych, ciasteczek, a także pieczonych jabłek. Dodatek imbiru do potraw oraz napojów sprawia, że stają się łatwiej strawne i nie powodują wzdęć oraz uczucia pełności. W okresie jesienno-zimowym warto dodawać imbir do gorących napojów, zwłaszcza po spacerze oraz podczas przeziębienia i grypy, ponieważ świetnie rozgrzewa organizm, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przyspiesza powrót do zdrowia. Natomiast jako dodatek do chłodnych napojów działa orzeźwiająco.

Przeprowadzone badania wykazują, że nie tylko warzywa i owoce przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, ale także przyprawy, a wśród nich imbir. Kłącze imbiru nie tylko wykazuje działanie przeciwnowotworowe wobec raka prostaty, ale także piersi, układu pokarmowego oraz oddechowego.

Komentarze (22)
~Bajka
~Bajka ponad rok temu

IMBIR DZIALA! Mam od 10lat stwierdzona astme, miewalam ostre ataki i spirometria wykazywala 50-60% wydajnosci pluc. Po sterydach czulam sie koszmarnie, napuchnieta, gruba i ciagle zdenerwowana, nie chcialam ich zazywac i po krotkim czasie przerwalam, lekarz straszyl ale bylam zaopatrzona w lek na wypadek ataku. Przez kilka lat mialam nieprzyjemnie odczuwalna blokade przy wdechu, wyraznie czulam ze oddycham tylko czesciowo, nie moglam wciagnac powietrza. Przypadkiem ktos poczestowal mnie herbata z surowego imbiru. Bardzo mi smak przypadl do gustu, na drugi dzien zaopatrzylam sie w swieze korzenie i zaczelam pic regularnie 2x dziennie dosc mocna herbatke oslodzona miodem i z dodatkiem soku cytryny. Po kilku dniach poczulam wyrazna poprawe oddechu, jakby sie cos odblokowalo. Po kilku miesiacach zrobilam spirometrie. Lekarz zaniemowil 100% wydajnosci oddechowej! TO NAPRAWDE DZIALA, moge tylko polecic niedowiarkom.

Odpowiedz
~jona
~jona ponad rok temu

Kupuję imbir w korzeniu już od kilku lat, bardzo wzmocnił moją odporność. Stosuję go nawet w chwili kiedy podejrzewam anginę u siebie czy bliskich, ale wtedy scieram na tarce kilka cm imbiru i jem na surowo. Mocny w smaku ale daję radę i tak kilka razy w ciagu dnia, przez dwa dni i przechodzi. Każdego dnia pije starty imbir zalany wrzątkiem z dodatkiem cytryny. Polecam!. Doskonale rozgrzewa, jest przeciwzapalny, przeciwwirusowy i przeciwgrzybiczy. Polecam raz jeszcze przy różnych dolegliwościach np stawowych.

Odpowiedz
~Irena38
~Irena38 ponad rok temu

Imbir dostępny jest w każdym sklepie warzywnym|kłącze| i nie ma dnia, abym nie wypiła rano i wieczór gorącej herbaty z imbirem.Efekt?-nie mam dolegliwości żołądkowych ani nudności, czy zawrotów głowy.

Odpowiedz
~ella
~ella ponad rok temu

@~antylekoman: a kupze sobie czlowiecze imbir swiezy i stosuj w kuchni - do herbaty, do miesa, do wypiekow np. piernika i niech ci na zdrowie idzie, a nie opowiadasz o lobby koncernow farmaceutycznych jakby mogli zakazac lub dawkowac ludziom imbir i jego skladniki.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

przyprawy - najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa - pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza jest musztarda

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego słowa salvere, czyli leczyć lub ratować. Szałwia w pełni zasługuje na to określenie (...) wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze (...) wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto wyhodować w domu Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki (...) z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać....