Indyk kreolski z pieczarkami

Jednogarnkowe danie, idealne dla tych, którzy cenią sobie szybką i smaczną kuchnię. Niska zawartość tłuszczu i kalorii to główne atuty tej propozycji. Dodatkowo mieszanka warzyw i ziół dostarcza wielu ważnych witamin, żelaza, magnezu i karotenów.

Składniki (4 porcje)

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 posiekana cebula,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 oczyszczona i posiekana czerwona papryka,
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego,
  • 2 szklanki krojonych pomidorów z puszki,
  • 1 łyżeczka chili,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • 500 g pokrojonych w paseczki sznycli z piersi indyka,
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek.

Sposób przygotowania

Rozgrzać oliwę w dużym rondlu i smażyć na małym ogniu cebulę, czosnek, paprykę i seler 10 min., aż warzywa zmiękną. Dodać pomidory, chili, cayenne, paprykę oraz tymianek, mieszać i podgrzewać 1-2 min., aby uwolnić aromaty przypraw. Wrzucić indyka i grzyby, przykryć i dusić na małym ogniu 30 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 234,65 kcal
Białka 33,62 g
Tłuszcze 7,03 g
Cholesterol 73,50 mg
Węglowodany 19,33 g
Błonnik 5,32 g
Witamina C 103,80 mg
Witamina A 391,60 µg

Komentarz

Obecny w potrawie seler naciowy działa moczopędnie i jest stosowany w żywieniowym leczeniu nadciśnienia. Ostre przyprawy pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych poprawiając trawienie a mięso bogate w proteiny odżywia nasze mięśnie. Taką „kreolską” potrawę polecamy osobom odchudzającym.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Drób
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Drób
Drób

Kurczak w paście curry

Kurczak w paście curry

Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Spróbuj oryginalnego przepisu na pastę curry i potrawkę z kurczaka.

Drób

Kurczak w sosie z wina

Kurczak w sosie z wina

Kurczak w winie to jedna ze specjalności kuchni francuskiej. Słodki, a zarazem cierpki smak mięsa pozostawia niezapomniane doznania kulinarne.

Drób

Malinowe roladki z indyka z musem jabłkowym (WIDEO)

To jedne z najzdrowszych owoców. Dzięki zawartości witamin i składników mineralnych wzmacniają odporność, chroniąc organizm przed infekcjami. Maliny są również polecane jako naturalny środek wspomagający leczenie przeziębienia czy grypy, warto więc...

Drób

Pysznie doprawiony kurczak na trzy sposoby (WIDEO)

Ewa Malika Juchnowicz pokazuje, że dobrze dobrane przyprawy potrafią odmienić każde danie z kurczaka i nie tylko. Ziele angielskie jest jedną z przypraw, która ma niesamowity aromat oraz zapach i będzie dodawana do proponowanych przez nią dań. Jamajski...

Drób

Cytrynowy kurczak

Podana potrawka z kurczaka jest dosyć oryginalna ze względu na cytrynowy posmak, jednak warto spróbować. Cytryna w połączeniu z kurczakiem to zdrowotna mieszanka wybuchowa. Składniki: 400 g piersi z kurczaka, 1 białko, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1...

Drób

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Potrawa bogata w pełnowartościowe białko. Zawiera także żelazo będące składnikiem naszej krwi a zatem związkiem niezbędnym do życia. Jego łatwo przyswajalna forma sprzyja pełniejszemu wchłanianiu. Składniki udo z indyka, cebula, przyprawy: sól, pieprz,...

Drób

Kebab z indyka z sezamem i marchewką (WIDEO)

Czy wiedziałeś, że pierwszy kebab pochodzi z roku 1344? Od tamtych czasów wiele się zmieniło, a dziś kebab jest jednym z najczęściej wybieranych dań typu fast-food. Można go kupić lub przygotować w wielu odmianach, podobno istnieje ich aż dwadzieścia,...

Drób

Gołąbki z mięsem z indyka

Gołąbki z mięsem z indyka

Dieta lekkostrawna wcale nie musi być mdła i papkowata. Propozycja dania z pewnością zadowoli gusta najbardziej wybrednych. Dlaczego warto je przygotować? Zawiera mało kalorii i złego cholesterolu, a nawet nieduża porcja dostarczy sporą ilość pełnowartościowego...

Drób

Sznycle z indyka z chrupiącą kiełbasą (WIDEO)

Indyk jest mało kaloryczny **i o wiele zdrowszy niż mięso z kurczaka, jednak w Polsce jest nadal mało docenianym mięsem. To właśnie on ma najwięcej pełnowartościowego białka i jest skarbnicą związków mineralnych, między innymi żelaza i magnezu. Zawiera...